Waarom de meeste Digital Nomad visa onzin zijn

Heb je een Digital Nomad visum nodig of niet?

De laatste tijd lanceren veel landen een ‘Digital Nomad visum’ oftewel een document of programma dat digitale nomaden, locatie onafhankelijke ondernemers en remote werkers het recht geeft om een bepaalde tijd op afstand te werken, terwijl ze buiten het land wonen  waar ze permanent verblijven. Er zijn op dit moment al rond de 50 digital nomad visa! Dat lijkt een goede ontwikkeling. Maar wat hebben digital nomads – en vooral Nederlandse digitale nomaden daar nu eigenlijk aan?

Een workation in Spanje, Portugal of op Mallorca? Het zijn populaire bestemmingen voor digitale nomaden.

Waarom een visum?

Hieronder een overzicht waarom ik het vooral een leuke – maar al niet meer originele – publiciteitsstunt vind van die landen, plus redenen om toch zo’n visum aan te vragen. Aan het eind vind je ook advies aan overheden van landen die ECHT iets willen doen waar digital nomads wat aan hebben.

Digital Nomad visum is niet echt nuttig?

  • Ik reis en werk al meer dan 15 jaar de hele wereld over en doe dat altijd op een toeristenvisum. Die zijn vaak 3 tot 6 maanden geldig en zo lang verblijf ik helemaal niet in een land.
  • Bovendien krijg je met een Nederlands paspoort automatisch een toeristenvisum in veel landen en een Digital Nomad visum moet je apart aanvragen, wat tijd en geld kost.
  • Als je op je laptop werkt in een land, wil dat nog niet zeggen dat je IN dat land werkt. De meeste van ons doen onze business online en onze klanten zijn ergens anders dan waar wij verblijven. Dus technisch werken we niet in een land en nemen we geen lokale banen over; dat is waarvoor werkvisa voornamelijk bedoeld zijn.
  • Helaas zijn de afgelopen jaren een aantal digital nomads in de problemen gekomen. De politie in Indonesië is bijvoorbeeld een tijd heel streng geweest en heeft een groep digital nomads gearresteerd die in een co-working cafe aan het werk was, onder de beschuldiging dat ze ‘werk afnamen van Indonesiërs’. Het duurde even voordat dat opgehelderd was. Als je zo’n situatie wilt voorkomen, dan kan zo’n Digital Nomad visum handig zijn.

Toch handig, zo’n visum voor Digitale Nomaden?

In onderstaande gevallen kan het toch een goed idee zijn zo’n visum aan te vragen:

  • Als je lokale klanten hebt
  • Wanneer je heel zichtbaar werk doet, bijvoorbeeld als spreker, of met lokale workshops
  • Als je echt langer in een land wilt verblijven, langer dan 3 tot 6 maanden
  • Als je graag ieder risico wilt vermijden of, vanwege je gemoedsrust, business of status graag alles volgens het boekje wilt doen.
  • Als je het leuk vindt om visa te sparen, net als ooit de stempels in je paspoort 🙂

Wat doet er dan WEL toe?

Overheden beseffen niet dat wij ons minder zorgen maken over regels en administratieve zaken wanneer we naar een land reizen om daar een tijdje te verblijven. Er zijn andere zaken die veel belangrijker zijn voor ons, zoals goede infrastructuur en vooral goed internet. Zie ook mijn blog ‘tips voor remote werken’.

Ik gaf voor de overheid van Curaçao een presentatie over wat ze in plaats van, of naast, een visum kunnen doen om digitale nomaden aan te trekken:

Hulp nodig om te bepalen wat voor jou het beste werkt?

Tijdens mijn Digital Nomad workshop bespreken we de huidige situatie en kijken we wat voor jou de beste oplossing is. Ook geef ik voorbeelden en veel tips over andere zaken waar je tegenaan loopt als je als locatie onafhankelijk ondernemer de wereld rondreist, zoals inschrijving van jezelf en je bedrijf, belasting, verzekeringen en nog veel meer.

Wil je digitale nomade worden?

Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?

  • Heb je nog vragen?
  • Weet je niet waar je moet beginnen?
  • Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?

Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:

  • In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
  • De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
  • Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
handboekvooreenwereldburger_auteur_Esther_Jacobs
Digital-Nomads_how-to-live-play-work-around-the-world_auteur_Esther_Jacobs