Storytelling – inspiratie shot Sept 2018

Storytelling - inspiration shot Sept 2018

Stel je voor dat de burgemeester van de stad waar je op een conferentie bent, je verwelkomt met een presentatie, een gitaar en een lied? Of dat die bescheiden man die je bij het kampvuur ontmoet ineens de volgende avond op het podium staat en een bekende ‘singer-songrwiter’ blijkt te zijn, die ook nog eens bij ieder lied vertelt welke ervaringen uit zijn eigen leven tot de ontroerende teksten hebben geleid… Het is altijd verrassend om de verhalen achter een mens te ontdekken. Je eigen persoonlijke verhaal delen, zorgt voor een bijzondere verbinding en heeft zoveel meer impact dan een zakelijk riedeltje. Storytelling is ‘hot’, en dat is waar deze ‘inspiration shot’ over gaat…

My Story

JOMO

Storytelling - inspiration shot Sept 2018

Wel eens gehoord van FOMO (Fear Of Missing Out)? Bij firesideconf (een soort ‘unconference’ in de middle of nowhere in Canada) maakte in het tegenovergestelde mee: the Joy Of Missing Out (JOMO). Zonder telefoonbereik of internet geldt: disconnect to connect. Echte gesprekken rondom het kampvuur. Geen schermpjes die afleiden van het werkelijke leven en de mooie verhalen die daarbij horen. Probeer het eens uit: een dag, een weekend, of zelfs langer als je durft…

Escape

Storytelling - inspiration shot Sept 2018

Stel je voor; 400 succesvolle ondernemers die in stapelbedden slapen in onverwarmde hutten in het bos… Firesideconf was geweldig! Naast zwemmen in het meer, zeilen en kampvuren, had ik een aantal ongebruikelijke ervaringen. Tijdens een  ‘lock-picking’ workshop kwam ik er achter dat het best moeilijk is een slot open te breken, zoals ze in films zo makkelijk doen met twee paperclips. Geen carrière als inbreker voor mij dus…

Storytelling - inspiration shot Sept 2018

Een mobiele escape room in een boomhut. Ik wist niet dat het mogelijk was. We moesten de burgemeester van Barrie vinden (de stad waar we verbleven), want die was kennelijk ‘kwijt’. Na 33 spannende minuten (vol puzzels, raadsels en…sloten!) vonden we hem. En tot onze verbazing gaf hij een uur later een speech (met lied) op de conferentie: als wij hem niet ‘bevrijd’ hadden, was dat vast niet mogelijk geweest, haha.

Het boek dat mijn leven veranderde

How the book ‘Caribbean’ changed my life

Een cruise ship, Maya indianen, tabak als medicijn, geschiedenis en antropologie, een belangrijke beslissing en een boarding pass uit 1997… Sommige boeken maken of markeren echt een verandering in je leven. Voor mij is ‘Caribbean’ zo’n boek. Lees het hele verhaal  blog.

HUN verhaal

Zingende burgemeester

Jeff Lehman – Burgemeester van Barrie, Canada- vertelde hoe zijn stad actief partnerships zoekt met startups om sociale problemen op te lossen. Andere burgemeesters zijn niet blij met Jeff, omdat hij erop staat dat er genoeg geld in de samenleving is om alle problemen op te lossen. Barrie heeft bijvoorbeeld het aantal 112 oproepen en ziekenhuisopnamen teruggebracht door eerste hulp teams tijdens de rustige uren op huisbezoek te laten gaan bij de ‘regulars’. De stad wil zelfs ‘social impact bonds’ introduceren als investering, met duidelijke deliverables. Niet zozeer voor het geld, maar voor de accountability die zo’n investering met zich meebrengt. Alle deelnemers van de conferentie ontvingen bovendien een ‘paspoort’ van de stad (iets dat mij persoonlijk erg aansprak, haha), met een ‘boarding pass’ die toegang en korting gaf tot diverse stads events.

Storytelling - inspiration shot Sept 2018

Van irritant naar interessant

Wat gebeurt er als je het gesprek aangaat met email scammers? James Veitch is een ‘nerd’; een nieuwsgierige nerd… Hij beantwoorde die irritante scam emails (“The niece of your great uncle in Nigeria has left you $10,000,000…”) puur en alleen om de scammers te irriteren en om te zorgen dat ze minder tijd hadden om andere mensen te scammen. James is een fantastische storyteller. Bekijk ook zijn andere videos: ze zijn allemaal briljant en grappig.

A 9/11 musical???

Op 11 sept 2001 opende een piepklein Canadees dorp haar landingsbaan en hart voor 7000 gestrande vliegtuigpassagiers. In de onzekere dagen die volgden gebeurde iets magisch: de reizigers kregen een speciale band met elkaar en met de extreem gastvrije inwoners van Gander. De positieve gevolgen zijn vandaag de dag nog steeds voelbaar. Er is zelfs een musical over verschenen! Lees een korte versie van het verhaal (indrukwekkend en ontroerend!) of bekijk de documentaire (45 minuten kippenvel).

JOUW verhaal

Heroes journey

Storytelling - inspiration shot Sept 2018

We zijn gewend dat Hollywood films en bestseller boeken een bepaalde verhaallijn volgen. Waarom gebruiken we dat principe niet in onze eigen verhalen? Zijn wij Nederlanders en Belgen misschien te bescheiden?
Het eerste hoofdstuk van een succesvolle biografie begint nooit met “toen ik geboren werd, was ik erg jong”. Het valt meestal met de deur in huis: midden in een super spannende scene, die natuurlijk eindigt in een ‘cliffhanger’. Dat is het perfecte moment om de achtergond en voorgeschiedenis van de hoofdpersoon te vertellen. Op een gegeven moment kom je dan vanzelf weer terecht in die spannende scene, waarvan je nu wel de context weet, en leer je hoe het afloopt.
Ik leer je deze en andere tips en technieken tijdens mijn schrijfweken in Chiang Mai, Thailand en Mallorca.

Schrijf jouw boek?

Ga mee naar Thailand van 7-14 okt om jouw verhaal te delen, jouw boek te schrijven, te promoten en uit te geven. Nu slechts €650 (!) met coupon code LASTMINUTETHAILAND

Branding

Van Coins for Care (goede doelen) tot foute mannen (relaties) tot reizen, tango en persoonlijke ontwikkeling; ik deel graag mijn levenslessen, bloopers, tips & trips met de mensen om me heen. Dat doe ik al 25 jaar. Zonder dat ik het doorhad, is mijn naam een merk geworden. Branding (zowel persoonlijk als van je bedrijf of produkt) gaat ook over storytelling. Daarom focus is daarop en op zichtbaarheid in al mijn workshops. Of je nu van alles een business wilt maken, een lokatie onafhankelijk ondernemer wilt worden of een social media mindshift wilt maken, je moet je persoonlijke verhaal gebruiken en veel meer op details focussen dan je gewend bent. Pas dan maak je een echte verbinding en heb je meer impact.

Six word story

“Passengers, this isn’t your captain speaking…”
“For sale: baby shoes, never worn…”
Je hebt niet veel tijd of woorden nodig om een verhaal te vertellen. Laat je inspireren door de #6wordstories op Twitter en Google. Is dit misschien een manier om jouw verhaal te vertellen?

Waar is Esther?

Een week in Miami met mijn lieve paps betekende veel administratiewerk en financiele rompslomp (hij heeft Alzheimer). Een beetje ironisch, omdat ik zelf juist ben ‘ontsnapt’ aan het systeem…  Een paar dagen in New York -een van mijn favoriete steden- waren best een uitdaging: het was 35 graden! Na een off grid & offline weekend bij Firesideconf in Canada, ben ik nu in Tel Aviv met 9 jaarclub vriendinnen van Nyenrode. Mijn volgende trip is mijn schrijfweek in Chiang Mai, Thailand. Ga je mee?
Storytelling - inspiration shot Sept 2018

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.