Slow travel

Inspiratie shot december 2022

Een vliegtuig is voor mij een soort ‘tijdmachine’. Je stapt in met een bepaald klimaat, tijdzone, cultuur en taal en even later stap je uit in een compleet andere wereld. Snel reizen geeft een kick! Maar ik wilde het al een tijdje wat rustiger aan doen. Dus toen ik eerder dit jaar een super-deal zag voor een 1e klas Interrail ticket; 3 maanden onbeperkt door Europa reizen, greep ik mijn kans. In deze inspiratie shot vind je een verslagje en een aantal inspirerende voorbeelden om na te denken over jouw (levens)reis: kies je snel of langzaam?

IJsland

Voordat ik aan mijn langzame trein reis begon, maakte ik nog even een snelle trip naar IJsland 😜. Normaal gesproken houd ik niet van groepsreizen, maar deze trip was speciaal. Om heel veel redenen. Lees over mijn IJsland trip, inclusief tips voor als je naar IJsland wilt gaan, en ook het Noorderlicht wilt meemaken!

De trein reis 🚂

Het Interrail ticket leek me ideaal om door Europa te treinen en onderweg vrienden te bezoeken. In de trein kan ik dan werken. Slow travel is beter voor het milieu, maar ook voor je eigen energie management. Dacht ik.
Helaas kon ik geen ruimte in mijn agenda vinden voor een trip van drie maanden. Dan maar in een week van Amsterdam naar Puglia treinen, besloot ik. Op mijn tweede dag, in België, waren er in het hele land trein stakingen, dus moest mijn Expeditie Robinson maatje Marnix me met de auto naar Lille in Frankrijk brengen om verder te kunnen.
Via de RailPlanner app kreeg ik steeds veel langere verbindingen voorgeschoteld dan nodig was (19 uur via de app, 4 uur volgens Google Maps 😱). En ook reisde ik, tegen mijn gewoonte in, met een enorm zware tas met spullen voor Puglia. Niet ideaal dus.
Eenmaal in Parijs boekte ik toch maar een vlucht om sneller in Italië te zijn… Samen met vriendin Annaliza die in Rome woont, reden we met de auto naar Napels voor een heerlijk weekend vol koffie, pasta en lokale lekkernijen. Uiteindelijk treinde ik in mijn eentje door naar Puglia, waar ik vanaf het station weer een taxi naar mijn trullo moest nemen.
Conclusie: als ik eenmaal in een trein zit, vind ik het heerlijk, maar het reizen per trein, met alles erop en eraan leverde me tot nu toe meer stress op dan ik verwacht had. Ik ga het in januari nog eens proberen voor een ski-trip in Frankrijk en dan geef ik jullie het definitieve oordeel…

Stress meter

Sinds kort houd ik mijn Heart Rate Variablility (HRV) bij, de variatie in je hartslag. Dat kan gewoon met de ‘Health’ app van je Apple Watch. Je HRV meet stress: hoe lager, hoe meer stress je hebt, hoe hoger je HRV, hoe beter. Hij hoort tussen de 50 -100 te zijn, maar die van mij is gemiddeld 30, soms zelfs 10, wat volgens Google bijna niet mogelijk is.
Dit betekent dat ik nog steeds in de ‘overlevingsstand’ zit en dat mijn lichaam altijd paraat staat voor ‘gevaar’. Ik probeer dat op allerlei manieren te veranderen want dit is niet gezond. Ik leer enorm veel over mezelf. Tijdens een meditatie die goed ‘lukt’, is mijn HRV soms iets hoger, maar het gebeurt vaak dat mijn HRV tijdens meditatie zelfs lager is, door mijn interne ‘worsteling’ om aan niets te denken.
Door mijn HRV bij te houden, heb ik ontdekt wat me echt ontspant: met slechts één ding bezig zijn. Waar een online workshop geven met 15 man voor een ander wellicht stressvol is, ontspant het mij: ik ben dan volledig in het moment en kán gewoonweg aan niets anders denken. Mijn HRV is tijdens zo’n workshop soms wel 65!
Wat is jouw HRV en wat ontspant jou? Interessant om bij te houden…

Kom je een maand in mijn dorpje wonen en werken?

Ik ga een nieuwe poging wagen om meerdere weken op 1 plek te blijven. Mijn strategie is als volgt: Ik organiseer gewoon een retreat van een maand!
De hele maand april tover ik mijn dorp Ceglie Messapica om in ‘Workation village Italië’. Een aantal leuke ondernemers komt dan hier in Puglia wonen en werken; ieder in zijn/haar eigen huisje, zelfstandig, maar toch samen een maand in een authentiek Italiaans dorpje co-worken, masterminden en (be)leven. Iets voor jou?

Goede voornemens? One Year To Freedom!

Wat wil jij in 2023 bereiken? Meer vrijheid? Je eigen bedrijf? Digital Nomad worden? Een boek schrijven? Meer op reis? Of dat nu snel of langzaam reizen is, ondernemerschap, meer vrijheid of meer impact, mijn One Year To Freedom programma helpt je op weg. Je mag aan AL mijn online workshops meedoen, krijgt maandelijks accountability calls met een kleine groep mensen die ook hun droom achterna willen en nog veel meer. In de video hieronder zie je wat de jaargang 2022 bereikt heeft. Tot 1 januari bied ik een speciale ‘One Year To Freedom’ deal!

Workshop alert

Energie management workshop

Stort je je met heel je hart in je werk of passie en wil je voorkomen dat je emotioneel of fysiek uitgeput raakt?

Om je langetermijndoel te bereiken, heb je een duurzame methode nodig om je energie te beheren. Nooit meer al je energie opmaken, pas opladen wanneer het ‘reservelampje’ gaat branden en dan weer opnieuw leeglopen.

Deze live online workshop geeft praktische tips & inzichten voor een duurzame manier om je energie te managen, zodat je kunt blijven werken aan wat voor jou belangrijk is.

Inspiration bites

MOVIE
Arrival

Deze prachtige film waarin het leger, linguïsten en wetenschappers proberen uit te vinden waarom een groep aliens naar de aarde is gekomen, gaat eigenlijk over de verrassende betekenis van taal. Als bonus word je als kijker geconfronteerd met de vraag: als ik alles van tevoren zou weten, zou ik het dan toch doen? Zowel de liefde als de pijn beleven?

MOVIE
The swimmers

Een indrukwekkend waargebeurd verhaal over de Olympische zwemcarrières en relatie van twee zussen, die uit Syrië moeten vluchten. Wat zij allemaal mee maken tijdens hun reis en vooral ook na aankomst, zet je echt aan het denken. Over hoe goed we het eigenlijk hebben. En dat het ons ook kan gebeuren om zomaar ineens vluchteling te worden. En hoe we met elkaar omgaan…

TV SERIES
Alone

Ik dacht dat ik het zwaar had gehad tijdens Expeditie Robinson: 3,5 week zonder eten op een onbewoond eiland, maar het was in ieder geval warm in Maleisië. In Alone moeten overlevingsexperts (dat dan weer wel) in de winter in Canada zien te overleven. In hun eentje. Vooral de aflevering ‘Frozen’ is indrukwekkend.

GEFELICITEERD! 🍾 🥂
Tim van Hattum

Tim schreef zijn boek tijdens de schrijfweek in de Franse Alpen en precies een jaar later is het klaar!
Zijn titel en insteek passen goed bij het thema ‘slow travel’, met een knipoog naar de beroemde reisgids ‘Lonely Planet’. In Only planet: klimaatgids voor de 21e eeuw vind je ‘7 natuurlijke routes naar een hoopvolle toekomst.’

Wist je dat...?

…Marnix en ik in 2005 wekenlang in een grot op een onbewoond eiland in Maleisië moesten overleven voor het programma Expeditie Robinson? We brachten onze dagen door met eten pikken van de camera-crew 😜, gesprekken over reizen en over …eten. Sindsdien ga ik regelmatig bij Marnix en zijn gezin op bezoek in Kuurne (België), waar we herinneringen ophalen en op zondagochtend de veelbesproken heerlijke verse chocoladebroodjes bij de bakker halen.
Sinds ons eerste ontmoeting, is rechercheur Marnix de wereld gaan ontdekken, en zijn vrouw en drie kinderen hebben het reis-virus ook te pakken.
Ik bewonder Marnix om zijn levenslust; een paar maanden voor zijn deelname aan de reality TV show lag hij nog aan de chemotherapie. Hij won uiteindelijk Expeditie Robinson, en terecht. Ik vind het zo fijn en bijzonder dat we na 17 jaar nog zo’n mooi contact hebben.

Waar is Esther?

Ik ben net terug in Puglia. Er is veel regen, alles zit onder de modder en is vochtig, maar als de zon schijnt is dat meteen vergeten. Ik woon weer heerlijk knusjes in mijn tiny house, wat nu – op de keukendeurtjes na – echt helemaal af is. Ik heb zelfs vloerverwarming en een houtkachel! In mijn recente ‘Tiny Trullo update‘ vertel ik er over, met foto’s. Als je meer wilt weten, kun je je hier aanmelden voor de Tiny Trullo nieuwsflash (ongeveer 2 à 3 keer per jaar).
Even geen reizen dus deze maand (OK, ik vlieg voor 2 dagen naar NL voor een kerstdiner met vrienden, maar dat telt niet, toch? 😜). Even geen planning, alleen bijkomen, werk inhalen en natuurlijk de bouw van de Townhouse in het dorp begeleiden en de Airbnb’s klaar maken. En natuurlijk weer opladen voor de retreats die er aan komen: de schrijfweek in Curacao in maart, Workation Village Italië in april en de schrijfweek Mallorca in mei. Ik kreeg zelfs een aanvraag voor een Puglia Inspiratie Trip speciaal voor een groep Amerikaanse vastgoed investeerders!
De komende maanden beschouw ik Puglia als basis. Er komen een aantal mensen voor een privé schrijfweek. Met hen en ook zelf wil ik meer van de buurt ontdekken. Als je nog tips hebt, die zijn van harte welkom! Groetjes uit het paradijs!

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.