Expeditie Robinson

Deelname aan Expeditie Robinson 2005 was een bijzondere ervaring en een unieke kans om menselijk gedrag en groepsdynamica te bestuderen onder extreme omstandigheden. Ik maak dankbaar gebruik van deze kennis en ervaring in mijn boeken en tijdens lezingen en workshops.

Zie bijvoorbeeld de blog ‘Sufkut‘ die ik voor Kluwermanagement.nl schreef. Drie hoofdstukken uit het boek ‘Wat is jouw excuus?’ gaan over Expeditie Robinson. In het inkijkexemplaar kan je in de eerste twee hoofdstukken alvast lezen hoe het er achter de schermen aan toe ging.

Onrecht

Wat mensen zelfs 8 jaar na de uitzendingen nog steeds bij blijft is het onrecht dat tot in de huiskamers te voelen viel (Lees een aantal reacties van kijkers.). Heftige emoties zoals deze blijven kennelijk het langste hangen. Maar het was ook niet niets wat er gebeurde. Tijdens de finale werd een korte compilatie getoond van mijn confrontatie met mijn kwelgeesten.

“Onze heldin, ze waren zo onredelijk tegen haar op dat Robinson-eiland, ze had geen schijn van kans. Ze bleef maar menselijk en aardig. Hoe doet ze dat toch?”
lindademolLinda de Mol

Meer referenties

Boek

wat is jouw excuus-200 pixIn ‘Wat is jouw Excuus?’ vertel ik o.a. hoe het er achter de schermen van het programma aan toe ging en bijvoorbeeld hoe we probeerden iedere dag wat eten te pikken van de cameraploeg…

Het verhaal

Ik wilde even weg uit de goede doelen wereld waar ik op dat moment tegen de gevestigde orde streed. In een opwelling gaf ik me op voor het programma. Ik had geen idee wat me te wachten stond. De eerste twee weken heb ik met één andere deelnemer (winnaar Marnix) doorgebracht in een onherbergzame grot in Maleisië, verborgen en geheim voor de andere deelnemers. Het was geweldig om te zien hoe je met zo weinig kunt overleven en met een totaal onbekende zo’n leuke tijd kunt hebben!

Na een spectaculaire overtocht met een zelfgebouwd vlot, ontmoetten Marnix en ik de andere kandidaten. Allebei werden we leider gemaakt van een groep die ons nog nooit had gezien.

Mijn groep verzette zich enorm tegen de komst van een extra, onbekende kandidaat en vooral tegen mijn positie. Die tien dagen die volgden waren erg zwaar en eenzaam. Ik probeerde positief en menselijk te blijven, maar dat was niet altijd even makkelijk. De maanden tijdens en na de uitzendingen heb ik echter zoveel positieve reacties ontvangen, dat ik me achteraf enorm gesteund voel! Al met al is het een hele bijzondere ervaring geweest die ik niet had willen missen!

Pesten

Als volwassenen elkaar negeren of het leven zuur maken, kan dat al grote gevolgen hebben. Maar kinderen die gepest worden, kunnen daar levenslange trauma’s aan overhouden. Naar aanleiding van mijn ervaring tijdens Expeditie Robinson nodigden Linda en Beau me in oktober 2005 uit voor een tv-uitzending over ‘pesten’:

Expeditie Robinson Experience op Curaçao

Op Curaçao organiseer ik af en toe een ‘Expeditie Robinson Experience’ excursie, waarin je een middag lang op een verlaten strandje allerlei ‘Robinson dingen’ kunt doen, zoals vuur maken, vissen en kokosnoten openen. Ervaar zelf even hoe het is om Robinson Crusoe te zijn! Daarnaast vertel ik geïnteresseerden hoe het is om aan het programma mee te doen en hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Bekijk hier de brochure

Zuid Afrika

Mijn Expeditie Robinson kreeg international bekendheid. SARIE magazine uit Zuid Afrika schreef een artikel over mijn deelname, in het Afrikaans!

Waag en Leer Ken Jouself by Esther Jacobs on Scribd

Meer weten?

waarom esther geen robinson werdEen bijzondere kijk op het geheel wordt geboden in het boek ‘Waarom Esther geen Robinson werd’.

Kijken?

Alle afleveringen van Expeditie Robinson 2005 zijn terug te zien op Youtube.

In de media

Bekijk alle verschenen artikelen.

Foto’s

Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor
Survivor