On(t)roerend goed

Inspiratie shot juni 2023

Jaren geleden kwam ik toevallig in de real estate terecht. Toen ik mijn huis in Amstelveen verkocht, kon ik een paar mini appartementjes in Amsterdam kopen. Ik liet een speciaal design maken, richtte ze in en verhuurde de ’tiny houses’ aan expats.
Net nu ik alles op de rit had en kostbaar en ingewikkeld had ge-herfinancierd, veranderden de regels voor huurwoningen in NL. Nu mag ik straks nog maar de helft aan huur vragen. En de belasting op onroerend goed is al vertienvoudigd. Kortom: een onhoudbare situatie.
Mijn hele business model wordt op zijn kop gezet nu ik de appartementen weer moet verkopen. Tegelijkertijd komen andere kansen op mijn pad. Daarom deel ik in deze nieuwsbrief graag mijn real estate geheimen, tips en dilemmas.

Real estate geheimen

In deze blog ‘Real Estate secrets‘ beschrijf ik hoe mijn Nederlandse on(t)roerend goed avontuur begon en geef tips, incl. mijn top team van financieringsgoeroe, aankoop- en verhuurmakelaars en designer. In deze internationale podcast ‘The 80-20 investor show’  licht ik alles nog eens toe.

Lessen van buitenlandse bouwprojecten

Onder het mom van ‘niet alle eieren in 1 mandje’ ben ik ook in het buitenland gaan investeren. Eerst een finca (boerderijtje) in Mallorca en later mijn Tiny Trullo projecten in Puglia, Italië. Een prachtig avontuur, maar niet altijd even makkelijk.
Hierbij deel ik mijn lessen, do’s en don’ts van de bouw projecten in Italië. Deze zijn ook interessant voor andere landen. Enkele levenslessen zijn zelfs buiten real estate toepasbaar!

De Amsterdam discussie

“Door investeerders zoals jij kunnen lokale mensen niet meer in Amsterdam wonen” is een kritiek die ik vaak hoor. Het is inderdaad erg moeilijk voor starters om een appartement te vinden om te huren of te kopen. Het is waar dat de vastgoedprijzen in Amsterdam alarmerend snel stijgen. Dat geldt overigens ook voor de prijzen in andere hoofdsteden wereldwijd. Er is meer vraag dan beschikbaarheid. Rijke Chinezen en Russen kopen appartementen in bulk en laten ze vaak leeg staan, puur als investering.
Dit probleem kan niet worden opgelost door een prijsplafond in te stellen voor de vrije sector. Dat betekent alleen dat ondernemers zoals ik, die een aantal appartementen als ‘pensioen’ hebben, ze moeten verkopen. Met de huidige overheidsplannen zullen institutionele beleggers niets meer bij-bouwen, omdat het gewoon niet rendabel meer is. Kortom: nog MINDER in plaats van MEER woningen beschikbaar 😢
Het probleem en de oplossing ligt volgens mij hier: in Amsterdam is 50% van de stad bestemd voor sociale huurwoningen, dat is één van de hoogste percentages ter wereld. Vele decennia geleden wilde niemand in de binnenstad wonen en werden sociale huurwoningen tegen belachelijk lage tarieven gebruikt om mensen naar de binnenstad te ‘lokken’. Deze mensen wonen er nog steeds, tegen zulke lage tarieven dat ze er nooit meer weg zullen gaan. Het is gewoon niet realistisch dat in de populaire binnenstad iemand in een sociale huurwoning €300 per maand betaalt, terwijl precies dezelfde appartementen ernaast in de ‘vrije sector’ €1500 kosten. Het is mooi dat we tegen lage tarieven sociale huurwoningen aanbieden aan mensen die dat nodig hebben: maar moet dat 50% van de woningen zijn en moet dat echt in de binnenstad? Volgens mij is dát de discussie die we moeten voeren, niet tegen welke prijs een privé investeerder zijn duur aangeschafte appartement ‘mag’ verhuren. Ik hoor graag jouw ervaring en mening hierover!

Een nieuw business model?

Wat nu? Afwachten heeft geen zin, ik neem liever zelf actie. Ik heb al één van mijn appartementen verkocht. Het tweede mini-appartement staat nu te koop.
Alles lijkt erop te wijzen dat ik moet overschakelen naar korte termijn verhuur, terwijl ik juist altijd voor lange termijn was. Een heel ander business model, dus ik ben nu Airbnb en Booking aan het uitpuzzelen, ook voor Italië (zie mijn TinyTrullo, de prachtige TownHouse en de nieuwe cute Studio).

Zoals altijd probeer ik dingen nét even anders te doen. Zichtbaar zijn met goed design en goede foto’s. Net als visibility voor ondernemers. Zo heb ik bijvoorbeeld een QR code op een keramieken sign aan de deur van de Townhouse gemaakt, zodat voorbijgangers een virtuele tour kunnen maken….
Wist je trouwens dat je heel makkelijk gratis QR codes kunt maken met bit.ly?

Dus mocht jij, of iemand die je kent, tijdelijk een luxe appartement in hartje Amsterdam zoeken, of een tijdje in Puglia door willen brengen, laat me weten!

Betaal niet te veel voor je huurauto!

Ga je deze zomer real estate bekijken en kansen spotten in het buitenland? Of gewoon even op vakantie? Zo huur je de allergoedkoopste auto:
Rentalcars.comdoyouspain.comdoyoufrance.com etc. hebben de beste tarieven, omdat car rentals hun onverhuurde auto’s op deze websites plaatsen. Ik betaal soms maar een paar euro per dag!
Huur de auto vervolgens zonder verzekering en met gratis cancellation.
Voor €99 heb je een ‘year round cover for car rental, anytime, anywhere in the world‘. Zo hoef je nooit meer die dure extra verzekering te betalen. In 3 dagen heb je deze eenmalige investering er al uit!
Nog een laatste tip: Kijk een paar dagen voor je trip nog een keer op de verhuur website. Vaak vind je een nóg goedkopere auto, die je dan boekt en de eerdere boeking annuleer je.

Workshop alert

Light your fire,
without the burnout!

Stort je je met heel je hart in je passie en wil je voorkomen dat je emotioneel of fysiek uitgeput raakt?

Deze live online workshop geeft je praktische tips en inzichten in je energie management.

Voorkom fouten die we allemaal vaak maken (even snel opladen als je batterij leeg is en dan snel weer verder in een moordend tempo…)

Ontdek een duurzame manier om je energie te managen, zodat je kunt blijven werken aan wat belangrijk is voor jou.

Inspiration bites

VIDEO
Het kleinste appartement in NY

Als je van Tiny Houses houdt, dan kan je verdwalen op Youtube.
Dit is één van mijn favoriete videos, een tiny apartment in hartje New York.
Zou jij zo kunnen leven?

PODCAST
Leren vertrouwen op je intuïtie

In gesprek met Birgit Selma bespreken we hoe je je eigen weg vindt, hoe je kansen ziet en pakt.

Hoe leer je op je intuïtie vertrouwen? En nog veel meer…

BOEK
Osa Major Cookbook

Nina Verbeek begon aan dit lifestyleboek tijdens mijn schrijfweek op Mallorca 3 jaar geleden. Mijn schrijvers bezoeken altijd het geweldige huis van haar familie voor een diner en Nina raakte geïnspireerd. Het boek gaat over het land, het huis, haar familie, de natuur en het heerlijke eten dat ze produceren en serveren.

BOEK
30 day stay

Samen met Sarah Weaver organiseer ik van 24-28 juni een retreat voor 12 Amerikaanse Real Estate Investors in Puglia.
Haar boek legt uit waarom niet de korte of lange termijn verhuur, maar juist de medium stay zo interessant is.

Wist je dat...?

…ik in de zomer editie van het blad Wendy sta met mijn ‘huis op Mallorca’?
Huh? je hebt toch geen huis meer op Mallorca? Klopt! Toch sta ik in de rubriek ‘binnen kijken bij…’ 😜 met de schrijversvilla die ik via Airbnb altijd huur voor de Schrijfweek.
Zo kon ik in het artikel ook nog even mijn Tiny Trullo project in Italië noemen, omdat ik dat heb gekocht omdat Puglia zoveel op mijn geliefde Mallorca lijkt! 🙂
Tijdens de afgelopen schrijfweek in Mallorca bezocht ik ook nog mijn ex-huis, de finca (het boerderijtje) dat ik samen met mijn ex, Marinus, had. Het is inmiddels verkocht en de nieuwe eigenaar maakt er iets heel moois van. Een mix van modern, comfort en traditie op deze unieke plek. Ik werd ook weer getriggerd om wellicht toch iets op Mallorca te kopen. Ik houd van het eiland, zoals je ook op de foto hieronder van het binnenland en dit filmpje van de kust kunt zien.

Waar is Esther?

De twee weken op Mallorca voor de schrijfweek waren geweldig, zoals je op dit impressie filmpje kunt zien. Mijn assistant Jelena was er ook bij. Het was pas de tweede keer dat we elkaar live zagen, terwijl we al 3 jaar online met elkaar werken. Superleuk om haar erbij te hebben. Een nieuwe traditie is geboren. Trouwens een andere traditie wordt verbroken. Volgend jaar is de schrijfweek in Mallorca van 4-11 juni i.p.v. de gebruikelijke laatste week in mei. De Workation village Italië duurt namelijk de gehele maand mei.
Vorige week was ik voor ’t eerst sinds lange tijd ingehuurd als spreker op een bedrijfsevent in NL. Het was fijn om weer op ’t podium te staan, te improviseren en honderden mensen te inspireren met mijn ‘ongebruikelijke’ verhalen. No excuses!
Na 2 dagen terug in Puglia ga ik NIET naar Valencia met mijn Nyenrode dispuut, maar terug naar NL voor de begrafenis van de vader van een van mijn oudste vriendinnen 😢. Daarna komen 13 Amerikaanse real estate investors 5 dagen masterminden in Puglia.

Op mijn verjaardag (28 juni) vlieg ik naar Londen voor de conferentie van de Dynamite Circle, mijn succesvolle lokatie onafhankelijke ondernemers vrienden. Juli en augustus ben ik in NL. Daar ga ik – naast het grote appartementen puzzelstuk – iets heel bijzonders doen: een gefaciliteerde MDMA sessie for personal development volgen. De sessie wordt gegeven door één van de auteurs die daar in Mallorca een boek over schreef. Hier vertel ik volgende maand meer over…

Inspiratie in je mailbox

Laat je iedere maand inspireren en verrassen, net als 14.000 anderen in 42 landen. Bekijk de eerdere inspiration shots