Leven in gevangenschap

Inspiratie Shot april 2020

Leven in gevangenschap - Inspiratie shot april 2020

Wie denk je dat het beste kunnen omgaan met de huidige lockdown en quarantaine; mensen die ‘gevangenschap’ gewend zijn, zoals ouderen, voormalig onderduikers en vluchtelingen, of juist mensen die enorm veel vrijheid gewend zijn, zoals digital nomads? Gek genoeg blijkt dat die laatste groep (waar ik mezelf maar even toe reken) beter met de huidige situatie ‘dealen’ dan sommige andere bevolkingsgroepen. Een kijkje achter de schermen in deze inspiratie shot.

P.S. Wist je trouwens dat ik ooit als ‘eerste Digital Nomad’ een plekje had in een museum expositie?!?

Opgesloten

Leven in gevangenschap - Inspiratie shot april 2020

Nelson Mandela is natuurlijk een van de beroemdste voorbeelden van iemand die 27 jaar onschuldig opgesloten heeft gezeten, die toch zijn tijd ‘nuttig’ besteedde en die zonder wrok uiteindelijk weer naar buiten kwam. Hoe zorg je dat je niet gek wordt? En hoe blijf je positief?
Ik vond deze mooie blog met Nelson Mandela quotes.

Een minder bekend, maar even ongelofelijk verhaal is dat van landgenoot Joseph Oubelkas. In zijn prachtige boek ‘400 brieven aan mijn moeder’ beschrijft hij hoe hij 5 jaar onschuldig opgesloten zat onder barre omstandigheden in een Marokkaanse cel. Zijn verhalen, persoonlijkheid en  lezingen (we ontmoetten elkaar als spreker) zijn voor velen een inspiratie.
“Sommigen bleven de hele dag op bed liggen, aten niet meer, werden broodmager. Dan ga je het verliezen. Ik dacht: Ho, wacht even. Ik heb mezelf iets beloofd. Ze kunnen mijn lichaam opsluiten, van mijn geest blijven ze af. Dat bepaal ik: 100%.”

Leven in gevangenschap - Inspiratie shot april 2020

Zichtbaarheid

Voor mijn joodse opa en andere onderduikers tijdens de tweede wereldoorlog was hun hoofddoel: onzichtbaar zijn. In de huidige tijd is het in je voordeel (zeker als ondernemer) als je juist meer zichtbaar bent online, terwijl je zelf ‘opgesloten’ zit. Als je nu vanuit huis werkt, maar ook straks als je weer remote vanaf een strand kan freelancen. Ik nam een podcast op met tips voor virtual assistants die meer zichtbaar willen zijn. Ook handig voor andere ondernemers die online (willen) werken.
Wil je hiermee aan de slag, check dan mijn online workshop over ‘Visibility, promotion & personal branding’.

Leven in gevangenschap - Inspiratie shot april 2020

Waarom digital nomads beter omgaan met de quarantaine

Gek genoeg verandert ons dagelijks leven niet veel. Dit artikel beschrijft het: We werken toch al online, zijn gewend collaboration work tools te gebruiken, zijn gewend aan onzekerheid en een zekere mate van discomfort, we hebben onze routines ontwikkeld en weten hoe we het best kunnen focussen en gezond blijven. Daarnaast zijn we gewend aan minder fysiek sociaal contact met onze familie en vrienden en zijn we onderdeel van een global community.

Voor mij is het enige verschil dat ik langer op 1 plek blijf (er zit een nieuw record aan te komen: ik was de afgelopen 15 jaar nooit langer dan 6 weken op 1 plek!) en dat geeft gek genoeg ook wel een beetje rust. Minder afleiding, minder tijdverspilling, meer focus. Natuurlijk kijk ik uit naar de tijd dat ik me weer kan verplaatsen, maar tot die tijd probeer ik me te focussen op nieuwe projecten, zoals mijn nieuwe boek, de online ‘Van idee tot boek’ workshops, fit worden en deze situatie maar als een soort ‘werk retraite’ te zien.

 Life in captivity - Inspiration shot April 2020

Toch weer reizen straks?

Hoewel niemand weet hoe de wereld er na Corona uit gaat zien, kan het zijn dat je toch meer internationaal wilt gaan leven. Een buitenlands bedrijf kan daarbij passen. Estland (e-Estonia) wordt vaak als optie genoemd. Maar hoe zit het nu écht met de mogelijkheden, beperkingen, kosten, regels, belasting etc.? Ik heb twee ‘officials’ uit Estonia geïnterviewd en heb antwoord gekregen op de meest gestelde, meest gedetailleerde vragen. Bekijk deze uur-durende ‘value bomb’. Mocht je zelf een bedrijf in Estonia op willen zetten: via deze link biedt de beste provider in Estland (1Office) je een gratis consult.

Even lachen: Work from home?

Het thema ‘vanuit huis werken’ oftewel ‘remote work’ zorgt weer voor veel mooie grappen, foto’s en video’s. Een kleine selectie:

Leven in gevangenschap - Inspiratie shot april 2020
Leven in gevangenschap - Inspiratie shot april 2020

“Mijn schoonmaakster werkt nu ook remote. We bellen via Zoom en dan legt ze me precies uit waar de stofzuiger en andere schoonmaakspullen staan. Ze geeft aanwijzingen en kijkt na of ik het wel goed heb gedaan. Ze rekent nog hetzelfde tarief als toen zij bij ons thuis het werk kwam doen, want het resultaat is toch hetzelfde?”

Wist je dat...?

… Ik ooit een ‘museum item’ was als ‘eerste digital nomad’? In 2015 organiseerde museum Flehite in Amersfoort een expositie over emigratie en vroegen ze mij om foto’s, oude paspoorten, TV interviews en andere items voor de tentoonstelling om zo het fenomeen ‘Digital Nomad’ onder de aandacht te brengen. Het was surreëel om daar rond te lopen en mezelf terug te zien als ‘museumstuk’… 🙂

Waar is Esther?

Gek genoeg begin ik een soort genoegen te vinden in de routine hier in Miami. ’s Ochtends wandel ik met mijn vader een uur rond de golf course. Dan maak ik zijn koffie, ontbijt en medicijnen en ga ik aan het werk. Zoom calls, emails en aan mijn nieuwe boek werken. Net voor de lunch doe ik een 20-30 minuten high intensity workout. Dan kook ik iets lekkers voor mijn vader en mij en kijken we samen even Dr. Phil op TV. Na de lunch geef ik vaak een online ‘Van idee tot boek’ workshop of een 1-op-1 RESULTant coaching call en rond nog wat werk af. Eind van de dag wandel ik in mijn eentje nog een rondje van 5 km rondom de golf course om mijn hoofd leeg te maken, terwijl ik naar de podcast Echt Gebeurd luister. Na het diner heb ik nog wat quality time met mijn vader (zo gaf ik hem laatst een pedicure behandeling en knipte ik zijn haar en baard, een aparte ervaring!).

Ook heb ik soms nog een call met mijn Online Business Manager Lesley die aan de andere kant van de wereld, in Vietnam zit. Door het grote tijdverschil kunnen we alleen ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat bellen. Tegen die tijd ben ik zo moe, dat ik lekker vroeg in slaap val. De volgende dag herhaalt dit ritueel zich. Het resultaat: ik ben super productief en fit. Dit strakke schema houdt me bezig, zodat ik niet te veel kan treuren om het verlies van mijn vrije leventje; ik heb helaas zelfs nog geen tijd gehad met mijn nieuwe kano te spelen… 🙂

Omdat ik merk dat veel mensen juist nu met hun ‘energy management’ worstelen, organiseer ik een online workshop ‘Light your fire, without the burnout’. Niet geheel toevallig ook het onderwerp van het boek waar ik al een aantal jaar mee bezig ben…

Leven in gevangenschap - Inspiratie shot april 2020
Leven in gevangenschap - Inspiratie shot april 2020

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.