Kies je voor zekerheid of avontuur?
Ik zie mezelf steeds vaker geconfronteerd met een luxe-probleem: te veel keuzes!
Zoveel leuke projecten, mooie landen te bezoeken, interessante mensen te ontmoeten, films te zien, boeken te lezen; het is allemaal niet meer bij te houden. Hoe meer de 24 uurs economie (met nieuwe media en internet) op volle toeren draait, hoe meer we moeten kiezen wat we wel en niet willen zien, weten, leren en doen.
Vroeger kon je nog alles hebben, zien en doen als je maar snel genoeg was. Nu moeten we accepteren dat we nooit alles kunnen bijhouden en we moeten vooral snel leren filteren.
Mijn generatie (1970) komt een beetje uit de overgangsfase. Toen wij studeerden was het internet pas in opkomst. We begonnen op een veel langzamer tempo, maar we pasten ons gaandeweg aan de ontwikkelingen aan. De generatie vóór ons weet soms helemaal niet meer hoe ze het heeft. En de nieuwe generaties? Die weten niet beter en voelen zich dus als een vis in het water. Als bijvoorbeeld in een spelletje of film de scènes niet om de zoveel seconden wisselen, raken ze verveeld.
Vroeger bestelde je ‘een kopje koffie’. Als je dat nu bij een Starbucks (of ergens anders) probeert, krijg je een reeks keuzes: espresso, cappuccino, latte? Tall, grande of venti? Caffeinevrij, biologisch of extra sterk? Met sojamelk, vetvrij of gewone melk? Suiker, rietsuiker of zoetjes?
Als alles in ons leven sneller gaat en meer opties biedt, hoe werkt dat dan met relaties? Terwijl bijvoorbeeld flex werken, interimmen en ZZP-en bijna meer norm dan uitzondering zijn geworden, houden we grotendeels nog wel vast aan het ‘oude’ beeld van een relatie. Dat je op zoek gaat naar een geschikte partner en/of tweelingziel en dat je daar dan de rest van je leven mee samen blijft. Of, zoals tegenwoordig wel vaker gebeurd, dat je misschien twee of drie pogingen waagt. Er zijn wel driehoeksverhoudingen, swingersparties en poly-amoristen, maar daar wordt weinig over gesproken.
Voor mijn volgende boek “Heb jij al een foute man?” onderzoek ik hoe mensen denken over relaties, eerlijkheid en trouw. Dat levert verrassende (zelf)inzichten op.
Zo koos in de Grote Foute Mannen Enquête (www.fouteman.info) ongeveer de helft voor ‘zekerheid’ en de andere helft voor ‘avontuur’.
Aanleiding voor het boek is natuurlijk dat ik zelf een ‘foute man’ aan de haak heb geslagen. Geen crimineel of oplichter, maar gewoon een (ex?)playboy. In het begin zei ik vanzelfsprekend “dat is niets voor mij, daar wil ik niets van weten”, maar al gauw bleek hij toch wel erg leuk. Dat is het vervelende van keuzes maken: ik heb geleerd alle opties te verkennen. En een ‘foute man’ heeft nu eenmaal veel charme, geeft volop aandacht en biedt een spannend leven.
In alle andere aspecten van mijn leven kies ik ongebaande paden en het avontuur. Ik heb nog nooit een vaste baan gehad, heb door meer dan 100 landen gereisd en ben sinds ik mijn huis heb verhuurd officieel ‘dakloos’. Maar in het geval van de liefde was ik, ook onder invloed van goede raad van bezorgde vrienden, in eerste instantie toch geneigd om voor ‘zekerheid’ te kiezen.
Maar wat is zekerheid? Heb je wel eens op secondlove.nl gekeken? Dat soort sites zijn er speciaal voor getrouwde mensen die een minnaar zoeken! Er zijn zelfs alibi websites waar je een doktersafspraak met emailbevestiging of zelfs een 5 daags seminar, compleet met hotelreservering kunt kopen… En de statistieken over vreemdgaan liegen er ook niet om: zelfs de braafste boekhouders blijken buiten de deur te eten!
Misschien is zo’n ‘foute man’ dan zo gek nog niet. Je weet waar het risico zit en als het dan toch een keer fout gaat, dan heb je in ieder geval een leuke tijd gehad. Hoeveel mensen blijven niet in een relatie hangen die eigenlijk helemaal niet leuk meer is? Ik houd je op de hoogte van de ontwikkelingen; ik weet namelijk zelf nog niet hoe dit verhaal/boek gaat aflopen…
Ik maakte een onconventionele keuze en steek mijn nek uit door daar over te schrijven. Het hele leven gaat over keuzes maken. Mijn advies is om niet in je dilemma te blijven hangen, maar actie te ondernemen. Pin jezelf vervolgens niet vast op je keuze: als het niet bevalt, kun je altijd nog veranderen. En maak je een verkeerde keuze, geef jezelf dan een herkansing.
Karin Bloemen schreef een heel mooi lied met de titel “LEF”.
Iedere dag heb je opnieuw de keus:
ren je door of gooi je rigoureus
je bestaan overhoop
weg de onzin, het gejaag en het gedoe
heb je het lef dan is het nooit te laat
om te beseffen dat het zo niet gaat
reik niet naar de hemel, maar haal ‘m naar je toe
We weten allemaal precies hoe we onze koffie het liefst drinken, maar zijn vaak niet zo kieskeurig als het op belangrijker zaken aankomt. Heb jij wel eens nagedacht waarom je doet wat je doet? Je werk, relatie, woonplaats, vriendschappen, verplichtingen? Ben je bewust dat je een keuze hebt? Als je kiest voor wat je nu al doet, geniet er dan extra van. En wil je iets anders? Of je nu voor zekerheid of avontuur kiest: Zet dan een stap en ga ermee aan de slag.
“It is our choices that show what we truly are, far more than our abilities.”
JK Rowling
Wil je digitale nomade worden?
Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer, maar wil je niet zelf het wiel uitvinden?
Leer dan van mijn 35 jaar ervaring als ondernemer, waarvan bijna 20 jaar lokatie onafhankelijk.
Ik help je graag met:
- gratis advies van Esther AI
- mijn boeken met inspiratie en tips
- de complete Digital Nomad workshop video serie
- 1-op-1 coaching