Hoe maak je van je boek een
online programma of eCourse?
Goed geleend…
Ga eerst eens Googlen wat voor cursussen er zijn over jouw onderwerp en vooral ook totaal andere onderwerpen. Schrijf je in voor wat online programma’s op verschillende platforms om uit te vinden hoe ze werken, wat de meeste cursussen gemeen hebben, wat je prettig vind en wat je minder aanspreekt. Je zult zien dat de meeste programma’s uit korte modules bestaan, die steeds 1 onderwerp behandelen, met videos niet langer dan 3 minuten.
Outline
Je inhoudsopgave is eigenlijk al de structuur die je nodig hebt voor je eCourse of andere project. Ieder hoofdstuk kan een module zijn. Ieder subhoofdstuk een les in die module. Maak ook nogmaals duidelijk welke belofte je aan je cursist doet en welk probleem je ze gaat helpen oplossen.
Maak slides
Zet voor ieder subhoofdstuk een aantal (PowerPoint/Google/ Keynote) slides op met bulletpunten en evt. foto’s of illustraties, die de hoofdpunten weergeven. Voeg ook voorbeelden toe. Zorg dat je slides aantrekkelijk zijn en niet te vol staan met tekst. Daarna neem je jouw toelichting bij die slides als audio op.
Audio opnemen
Je kunt je toelichting gewoon op je iphone opnemen. Zorg voor een goede microfoon, een rustige omgeving (geen achtergrondgeluiden) en spreek zo natuurlijk mogelijk (niet te snel, niet te langzaam). Het werkt het best als je natuurlijk klinkt, maar als je liever je tekst uitschrijft en voorleest, kan dat evt ook.
Opdracht
Een eCourse heeft vaak opdrachten om het geleerde in de praktijk te brengen. Wat voor vraag kan je stellen of welke oefening kan je meegeven aan het eind van een module? Je kunt eventueel een template of invulformulier als download document toevoegen.
Intro videos
Neem voor voor ieder hoofdstuk een introductie video op, waarin je vertelt wat je in die module gaat leren en waarom dat belangrijk is. Denk aan veel gestelde vragen of problemen waar veel mensen mee rondlopen. Maak bij het opnemen niet de meest gemaakte beginnersfouten. Ik heb mijn belangrijkste tips voor Visual Storytelling in deze korte video samengevat.
Sales page
Er moet een verkoop pagina van je eCourse komen en guess what: dat is grotendeels de achterflap van je boek: welk probleem hebben je lezers, wat is hun ideale situatie en hoe zorgt jouw methode, boek of eCourse ervoor dat ze die kunnen bereiken?
Welcome/sales video
Op het laatst neem je deze belangrijke video op, die zowel je kennismaking als je sales video voor je cursus is. Waarom op het laatst? Niet alleen omdat ik ‘Reverse Writing’ heb uitgevonden, waarbij je je boek in omgekeerde volgorde schrijft en met je achterflap begint. Maar vooral omdat je dan precies weet wat je programma inhoudt, plus je dan al meer ervaring hebt met het opnemen van videos.
In je intro video voor je eCourse doe je hetzelfde als op je achterflap / sales page, alleen nu doe je dat op video: welk probleem ga je je cursisten helpen oplossen, wat is hun ideale situatie en hoe help je ze daarnaartoe? Je doet een belofte wat ze na het doen van jouw cursus kunnen. Ga niet te veel in op het proces, focus op het resultaat. Daarbij stel je jezelf voor en geef je aan waarom jij de persoon bent van wie ze willen leren.
Welk platform?
Er zijn superveel platforms waar online cursussen worden aangeboden, een aantal specifiek voor Nederland (Pluvo en Huddle), de meeste internationaal (Udemy, Teachable, Thinkific, Kajabi, Skillshare en vele anderen).
Kijk welk platform je het meeste aanspreekt. Factoren die een rol kunnen spelen, zijn:
- Kun je starten zonder investering, of moet je meteen lid worden?
- Wat zijn maandelijkse kosten, wat zijn transactiekosten?
- Hoeveel procent krijg je van de verkoopprijs?
- Betaalmogelijkheden (niet alle platforms bieden iDeal, wat belangrijk is voor Nederlandse klanten.
- Ondersteuning: is er een goede helpdesk?
Het gaat te ver om hier alle verschillen aan te geven. Google even voor reviews en artikelen waarin de grootste platforms vergeleken worden. Je vindt alleen wat het beste bij JOU past door wat uit te zoeken en uit te proberen.
Jouw boek is de basis voor een online programma. Een groot deel van de voorbereiding is dus al gedaan. Veel plezier en succes met dit nieuwe avontuur!
Wil je serieus aan de slag met je boek?
Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 30 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.
Je leert er alles over in mijn ‘van idee tot boek’ workshop.
Persoonlijke begeleiding
Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Ik heb een GPT opgeleid met al mijn boek-schrijf kennis. Probeer gratis EstherAI uit!
Liever 1 op 1 met mij aan jouw boek werken? Met Privé-schrijfcoaching krijg je persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?
Een schrijfweek op een exotische plek?
Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home. Waar gaan we heen?
Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’
Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.
Gratis ideeën voor een succesvol boek?
Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.