Hoe gaat het met de bomen?

Veel betrokken ‘tiny trullo‘ fans vragen me hoe het met mijn bomen gaat, nadat ik in ‘red mijn olijfbomen’ blog en een update beschreef hoe de dodelijke Xylella bacterie alle olijfbomen in Puglia aan het vermoorden is. Ik zou graag ander nieuws brengen, maar de eeuwenoude olijfbomen in Puglia en op mijn landje hebben het zwaar. Niet alleen met de extreem hoge temperaturen en de droogte, maar vooral omdat de dodelijke Xylella bacterie om zich heen slaat. Xylella bloeit namelijk helemaal op in de warmte, terwijl de weerstand van de bomen dan juist achteruit gaat.

In deze blog lees je hoe het gaat en wat de ‘boomdokter’ die ik heb gevonden adviseert. Gaat het ons lukken om de bomen te redden?

Die soort ‘infuus-flesjes’ met vitaminen en mineralen van Invaio die ik een jaar heb geprobeerd, maken eigenlijk niet echt een verschil, dat hoor ik ook van anderen die ze hebben geïnstalleerd. Er werd zelfs gezegd dat het schadelijk zou kunnen zijn, omdat het de sapstromen van de boom zou verwijden en de Xylella daardoor juist meer toegang zou hebben tot de boom. Daar ben ik dus mee gestopt.

Toen ontmoette ik Robert Kiss (Ja, zo heet hij echt!), een boomdokter. Hij weet alles van bomen en snoeit ze met de hand, met een handzaag, op een ouderwetse manier. Dit kost meer tijd (en dus geld) dan wat de locals tegenwoordig doen: met grote machines en kettingzagen. Robert’s manier is beter is voor de bomen, omdat hij echt per tak kijkt wat de boom nodig heeft. Hij zegt dat we de bomen gezond(er) kunnen houden, door ze op de juiste manier subtiel te snoeien op verschillende momenten tijdens het jaar, waardoor ze langer bestand blijven tegen Xylella. Er worden ook heuveltjes van aarde rondom de boomstammen aangelegd, zodat de boomwortels minder last hebben van de warmte.

Natuurlijk wil ik het beste voor mijn bomen, koste wat het kost. Tiny Trullo zonder bomen, dat kan echt niet, toch? Ik zie in het zuiden van Puglia allemaal landjes met dode bomen, het is een spookgebied geworden, een woestijn, zo triest. Ik doe er alles aan dat te voorkomen.

We zijn dus begonnen om mijn bomen op zijn manier te onderhouden. De helft van mijn bomen waren drie jaar geleden gesnoeid en zagen er gelukkig goed uit (de foto rechts is een gesnoeide boom). De andere helft (het land van de buren dat ik er later bij heb gekocht) waren al 15 jaar niet onderhouden (de grote boom  op de linkerfoto). Ze waren enorm groot (en mooi, vond ik), maar de bomen waren in slaapstand en de Xylella had beslag van ze genomen: je kunt zien dat er veel dode takken zijn. Kortom: ze hebben dringend hulp nodig.

Een schema werd opgesteld en we (Robert en zijn team) gingen aan de slag.

Helaas hoorde ik deze zomer van Robert dat ook de ‘goede’ bomen nu enorm zijn aangetast door Xylella, dus het schema van snoeien wordt versneld.

Fingers crossed, brand een kaarsje voor de TinyTrullo (en alle andere) bomen aub, ze hebben het echt nodig.

PS wil je mij en de bomen steunen in deze strijd? Adopteer dan een olijfboom. Samen staan we sterker!