Red mijn olijfbomen, deel 2

Mogelijke oplossingen voor Xylella

Toen ik er achter kwam dat de olijfbomen op mijn TinyTrullo landje besmet zijn met het dodelijke Xylella virus, schreef ik deze blog, in de hoop dat ik een oplossing kon vinden. Veel mensen reageerden betrokken, anderen kwamen met mogelijke oplossingen en sommigen hielpen door een olijfboom te adopteren. Die adopties helpen om de diverse experimenten te financieren.

Wat is er tot nu toe gebeurd?

Invaio

Sinds 4 weken zit er een spuitbus met een speciaal medicijn in de sapstroom van de bomen. Als het goed is, zou er binnenkort resultaat te zien moeten zijn, zoals bijvoorbeeld bij mijn buurman van HartjePuglia, waar weer nieuwe blaadjes zijn gaan groeien aan de verdroogde takken. Dit zou betekenen dat de sapstroom, die door de bacterie langzaam sluit, zich weer een beetje zou openen. Fingers crossed dat het ook bij mij resultaat gaat geven!

Bionova

Het bedrijf bionova bood aan om 6 verschillende medicijnen en voedingssuplementen te sturen om zawel de boom als bodem weer gezond te maken. Helaas vind de Italiaanse post het moeilijk om die af te leveren, dus die zwerven nog steeds ergens rond, maar zijn nog niet bij mijn landje aangekomen…

Turkse alchemist

Via via kwam ik in contact met iemand die een Turkse alchemist kent, iemand die allerlei medicijnen en oplossingen maakt. Inderdaad bleken ze daar ook een oplossing te hebben voor allerlei bomen ziektes, waarvan ze overtuigd zijn dat die ook tegen Xylella moeten helpen. Ze wilden het graag uitproberen, want dat zou voor hen wellicht erkenning betekenen en de mogelijkheid om veel meer bomen te helpen. Alleen: hoe krijgen we het middel, dat niet officieel erkend is, naar Italie? DHL wilde het niet meenemen. Na weken puzzelen, bleek de enige oplossing om iemand met twee jerrycans van het spul in de bagage, van Istanbul naar Puglia te laten vliegen. Yusuf is nu voor twee dagen Italie en zelf ben ik hier ook voor 2 dagen heen gevlogen om dit proces te begeleiden.

Dilemma

Nu is er een dilemma: zowel Invaio als het turkse spul gaat teveel zijn voor mijn bomen, dan bereiken we de limiet aan koper en zinc en kunnen ze alsnog dood gaan. Wachten met behandelen, of op het verkeerde middel gokken, kan betekenen dat de ziekte al te ver gevorderd is en de boom onomkeerbaar beschadigd is. Mijn plan is dus als volgt: deze week behandel ik de bomen die geen Invaio hebben (de jonge olijfbomen en de fruitbomen en wat oudere olijfbomen van de buren) met het Turkse middel. Over een paar weken vergelijken we de resultaten en dan kies ik met welk middel ik doorga.
Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik iets doe. Veel buren zeggen nog steeds “Ik hoop dat het voorbij gaat” en “misschien overleven mijn bomen het wel” en “jaren geleden was er ook zo’n ziekte, die is vanzelf weg gegaan”

Andere natuurlijke middelen

Uiteraard is deze ziekte het gevolg van de mono-cultuur en uitputting van de bodem. Daarom ga ik ook andere adviezen opvolgen om de bodem te verrijken:

  • Ik heb al grijs zeezout gestrooid, wat veel mineralen bevat
  • ik ga bonen op het land planten, die dan weer met de bodem worden gemengd: een oude gewoonte om voeding in de aarde te brengen die helaas een beetje in onbruik is geraakt.

Weten jullie nog andere dingen die ik kan doen?

Dank voor al jullie steun en reacties

Mocht je nog willen helpen: een olijfboom adopteren of olijfolie van de komende oogst bestellen helpt me enorm. En het is leuk!