Handige schrijf software

Wat voor technische hulpmiddelen zijn er om je boek te schrijven?

Vroeger werden boeken op een typemachine of zelfs met de hand geschreven. Kan je je voorstellen hoe ingewikkeld dat was: je moest je hele boek al bedacht hebben voordat je ging schrijven, je kon alleen van voor naar achter werken, verbeteringen maken was lastig en slordig, plus je kunt de volgorde niet veranderen.
Gelukkig maken computers en tekstverwerkers het tegenwoordig een stuk makkelijker. Ze hebben ook nog eens superhandige functies als de spellcheck en ‘zoek en vervang’. En er zijn allemaal geweldige software en apps die je kunnen helpen je boek nog beter te maken en het schrijven te faciliteren. Alleen: je moet natuurlijk niet al je tijd stoppen om de juiste hulpmiddelen te vinden, dan blijft er geen tijd meer over voor je boek. Daarom hierbij een overzicht.

Bewaar je document in de cloud

Wat je ook doet, bewaar je document niet (alleen) op je computer, maar in de cloud, op je Dropbox, Google Drive, Apple iCloud of andere externe plek. Denk niet: “dat doe ik later wel”, of “ik maak regelmatig een backup”: zorg dat je het nu meteen zo instelt dat het automatisch synchroniseert. Je wilt niet dat je een uur, een dag of zelfs meer werk verliest. Geloof me!

Slimme software

Veel schrijvers geven de voorkeur aan Word, omdat ze daar bekend mee zijn. We kennen allemaal het geworstel met lange tekstdocumenten, met veel scrollen en weinig overzicht. Of het werken met verschillende losse documenten, switchen tussen de diverse onderdelen en het gedoe met ‘versie-beheer’. Dit is verspilde energie. Als schrijver wil ik me concentreren op de inhoud van mijn boek, niet op gedoe met documenten.

Daarom was ik zo blij toen ik Scrivener ontdekte. Deze software is speciaal ontwikkeld voor grote schrijfprojecten met lange, ingewikkelde documenten, zoals een boek of een screenplay. Het is ideaal voor dit proces van outlinen en structureren, het helpt om overzicht te houden.
Ik gebruik waarschijnlijk maar een paar procent van wat de software daadwerkelijk kan. Alleen al de optie om de verschillende hoofdstukken te structureren is de moeite waard om Scrivener aan te schaffen (eenmalige kosten 53 euro; er is ook een gratis dertig dagen trial: bit.ly/tryscrivener) Bekijk zeker even de demovideo op hun website. 99 procent van alle mensen die ik met hun boek help, is net zo enthousiast over dit programma als ik.

Gratis versie

Er is ook gratis software bibisco.com, wat een aantal vergelijkbare functies heeft. Je kan je research dan naast je document zetten waar je schrijft. Niet zo goed als scrivener, maar als je geen geld wil uitgeven kan het wel.

Zorg dat je outline zichtbaar is

Zowel in Google Docs als in Microsoft Word kan je voor de titels van je hoofdstukken en paragrafen H1- en H2-headers gebruiken, zodat de ‘document outline’ in de linkerkantlijn je een overzicht van je document geeft. Google Docs heeft ale voordeel dat je direct in the cloud werkt en je document ook offline beschikbaar kunt maken. Zelf kies ik steeds vaker voor Google doc: het is gratis, simpel en handig.

Centrale plek voor al je documenten

Sommige mensen bewaren al hun research en notities in Evernote. Dit programma herkent tekst, ook in foto’s en heeft een geweldige zoekfunctie. Je kunt ook alles wat met je boek te maken heeft, opslaan ine en map in dropbox, Google drive of OneDrive. Fijn om alles bij elkaar te hebben op een plek waar het altijd en overal toegankelijk is.

Samenwerken?

Werk je samen met anderen aan je boek, dan is Google Docs een goede optie, omdat je daar met meer personen tegelijk in één document kunt werken. Scrivener en word hebben die mogelijkheid helaas niet.

Shortcuts

Gebruik je vaak dezelfde woorden of uitdrukkingen? Wil je minder typen en zorgen voor een uniforme schrijfwijze, programmeer dan shortcuts op je toetsenbord of bijvoorbeeld met TextExpander (met deze link ontvang je 20% korting: bit.ly/textexpander-discount). Dat scheelt uiteindelijk uren typewerk en veel fouten. Ik heb zelfs woorden die ik vaak fout typ ingesteld als shortcut naar de juiste schrijfwijze: bijvoorbeeld ‘voro’ wordt automatisch ‘voor’. Het lijken kleine dingen, maar alles bij elkaar opgeteld scheelt het veel tijd, energie en ‘brainspace’.

Spell check en edit hulp

Gebruik je spellcheck! Niets is zo irritant als spelfouten. Zorg dat je consequent bent in je taalgebruik. De ‘zoek en vervang’ functie is handig om verschillende schrijfwijze van een woord op te zoeken in je document en te vervangen door het gewenste woord. Kijk hier wel mee uit: als je bijvoorbeeld Jan wilt vervangen door Piet, en je zet ‘hoofdletter herkenning’ niet aan en/of een spatie achter de naam, dan wordt ‘januari’ ineens ‘pietuari’ in je hele document! 🙂

Schrijf je in het Engels, dan zijn Grammarly en de Hemingway app geweldige hulpmiddelen. Ze checken niet alleen grammatica, maar ook stijl en geven suggesties voor verbeteringen.

Kortom: vind een programma die aan jouw eisen voldoet, waar je fijn in werkt en ga daar mee aan de slag. Laat je niet overweldigen door alle opties. Zorg wel voor een goede (automatische) backup en bewaar al je files op één plek.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.