Personaliseer de disclaimer van je boek. En meer onderdelen

Voor mij was het een echte eyeopener dat je zelfs de meest standaardonderdelen van een boek persoonlijk kunt maken. Je kunt werkelijk ieder deel specifiek voor jouw boek aanpassen door je eigen tone of voice mee te geven: de disclaimer, het colofon, zelfs de copyright pagina!

Een creatieve disclaimer van je boek kan heel uitnodigend werken

Disclaimer van je boek, maar dan creatief

Neem bijvoorbeeld de disclaimer. Normaal gesproken is die standaard en saai zoals deze: “De uitgever is niet verantwoordelijk”, “De auteur aanvaardt geen aansprakelijkheid”, blablabla. Heb je ooit overwogen je eigen disclaimer te schrijven, op geheel eigen toon en het onderdeel van je boek te maken? Het kan je boek nóg interessanter maken. Je disclaimer kan er eventueel zelfs voor zorgen dat mensen je boek willen lezen!

De ‘10 procent regel’

Ik geef je een voorbeeld uit een van mijn eigen boeken. Heb jij al een foute man? is een zeer persoonlijk verhaal over mijn relatie met een playboy; een bestaande persoon. Om zijn privacy enigszins te beschermen heb ervoor gekozen de naam van de hoofdpersoon te veranderen, maar ook om te kunnen beweren dat niet alles in het boek echt gebeurd is.

In mijn disclaimer heb ik opgenomen dat ongeveer 90 procent van mijn verhaal klopt en de resterende 10 procent ‘dichterlijke vrijheid’ is. Dit is een heel slimme zin om in bijna elk boek te plaatsen, omdat het betekent dat het een waargebeurd verhaal is, maar je hebt wat kleine dingen veranderd. En als iemand later zegt “Ik heb het niet op die manier gezegd”, of “Dat is niet precies zo gebeurd”, dan kun je zeggen “Kijk, dat is de 10 procent dichterlijke vrijheid waarover ik het heb gehad.”

Voorbeeld disclaimer ‘Heb jij al een foute man?’

Het liefdesverhaal met Maarten in dit boek is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Het mag duidelijk zijn dat mijn rol hierin niet de schoonheidsprijs verdient. Waar een foute man aan het ‘werk’ is, zijn vaak meerdere vrouwen in het spel. Hoewel je op zo’n moment misschien niet alle informatie hebt, of niet de juiste informatie, voel je wel aan dat er iets niet klopt. Toch heb ik ervoor gekozen om het spel mee te spelen.

Zwart-wit bestaat niet. We hebben allemaal een beetje een foute man/vrouw in ons. Daardoor doen we soms anderen pijn of benadelen we hen. Hoewel dat in mijn geval niet bewust gebeurde, neem ik de volle verantwoordelijkheid voor mijn daden en bied ik de mensen die ik pijn heb gedaan hierbij nogmaals mijn verontschuldigingen aan.

Om betrokkenen te beschermen, heb ik soms namen veranderd, de chronologie aangepast en laat ik zo veel mogelijk data weg. Laten we zeggen dat 90 procent van het verhaal echt letterlijk zo gebeurd is en dat ik voor de overige 10 procent gebruik heb gemaakt van dichterlijke vrijheid. Bepaal voor jezelf welke 10 procent dat is…

Het gaat er niet om wat precies wel of niet is gebeurd, maar wat het met mij heeft gedaan en wat ik ervan heb geleerd; dat is wat ik graag wil delen.

Of de personen in dit boek enige gelijkenis vertonen met bestaande personen, en of het Caribische eiland veel op Curaçao lijkt, laat ik geheel over aan de fantasie van de lezer.

De laatste zin is deels een grapje, dat echter ook naar die ’10% clausule’ verwijst. Geef mensen ook voor jouw boek iets om over na te denken, laat ze hun verbeelding gebruiken.

Zorg dat de toon van je disclaimer echt bij jouw boek past. Dit is een van de vele, vele tips die ik in mijn boek ‘Zo schrijf je een boek!’ geef. Wist je dat je ook het colofon en de ‘copyright’ sectie op deze manier helemaal naar je eigen hand kan zetten? Ik wens je veel plezier met het personaliseren van de standaardonderdelen van jouw boek!

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.