Digital Nomad

Inspiratie shot september 2023

Je kunt een Digital Nomad wel uit het vliegtuig halen, maar je kunt het reizen niet uit een Digital Nomad halen… Ik was van plan de hele maand augustus in NL te zijn, maar…. wilde toch naar mijn vader in Miami, en toch ook nog even een paar dagen naar Puglia, om alles daar te regelen voor de 3 Airbnb’s. Vanaf september ben ik sowieso weer ‘on the road’ de hele winter, dus dit leek me een perfect moment voor weer eens een inspiratie shot met info over lokatie onafhankelijk ondernemen.

Bekentenis: I am not a digital nomad, I am a LIE!

De term ‘digital nomad’ is de laatste jaren erg populair geworden; vrijheid is meer een statussymbool geworden dan geld. Tijdschriften noemen mij de eerste en/of bekendste ‘digitale nomade’ van Nederland. Maar of dat een compliment is, betwijfel ik. Er zijn twee totaal verschillende groepen mensen die geïdentificeerd worden als digitale nomaden:

  1. ‘Backpackers met een laptop’ die de wereld rondreizen, zijn meer als toeristen die highlights bezoeken en cocktails drinken terwijl ze poseren voor Instagram-foto’s op een exotisch strand. Ze rekken hun budget op zolang ze kunnen en keren dan terug naar een ‘normaal leven’.
  2. Locatie-onafhankelijke ondernemers die ondernemen en reizen op zo’n manier combineren, dat ze deze levensstijl langdurig vol kunnen houden.

Meer ervaren ondernemers willen vaak ook impact maken en iets terugdoen voor de samenleving, terwijl de meeste ‘backpackers met een laptop’ dat niet aspireren.

Er is dus een ander woord nodig om de twee groepen van elkaar te onderscheiden. Helaas klinkt ‘Location Independent Entrepreneur’ niet zo ‘sexy’ en is het veel te lang. Dus waarom niet afkorten? L.I.E.? I am a LIE, and I am proud of it!

Waar te beginnen met Remote Werk
(of waar vind je een assistent)?

Voor iedereen die me heeft gevraagd hoe ze Virtual Assistant kunnen worden of waar ze een remote job kunnen vinden, heb ik een lijst gemaakt met websites waar je je online carrière kunt starten. Of je nu op zoek bent naar een baan op afstand, of juist naar iemand die op afstand voor jou of je bedrijf kan werken, dit is je startpunt! 

Hierbij ook alvast wat algemene tips voor remote werken.

Hoe te reizen met een beperkt budget

Reizen hoeft niet duur te zijn. Allereerst; kies je bestemming verstandig. Scandinavië, Noord-Europa, landen als Zwitserland en steden als Londen zijn vrij duur, maar Zuid-Europa, delen van Azië en Zuid-Amerika zijn zeer betaalbaar. Probeer in plaats van een hotel of Airbnb te boeken, huizen te ruilen (er zijn veel websites voor huizenruil, ik ben persoonlijk dol op behomm.com voor designerhuizen), house-sitting of petsitting is ook een goede optie (veel platforms verbinden mensen en huizen), of co-living of een workationReis langzaam; hoe langer je op één plek blijft, hoe goedkoper. Als je zoals ik vaker verhuist, dan wordt het leven duurder. Hoe flexibeler je bent qua reisdatum of bestemming, hoe betere prijzen je kunt vinden. Wordt lid van bijv. ‘Jack’s flight club’ voor goedkope ticket alerts.

Waarheen tijdens de Europese winter?

“Ik ‘doe’ geen winters,” zeg ik soms ietwat arrogant.  En waarom zou je ook, als je niet van de winter houdt? Er zijn zoveel plekken om naartoe te gaan tijdens het koude, grijze en natte seizoen in Europa. Normaal gesproken ga ik naar Thailand, naar de Dynamite Circle-conferentie, en daarna organiseer ik een schrijfweek op het eiland Koh Phangan. Tijdens Covid, toen Azië ‘gesloten’ was, heb ik twee winters in Kaapstad doorgebracht.

Vorig jaar heb ik mijn eerste Europese winter in 15 jaar meegemaakt, in mijn Tiny Trullo in Puglia. Omdat ik vloerverwarming had, was het behoorlijk comfortabel. Ik ontdekte opnieuw hoe een winter, met kortere dagen en minder activiteit, je de gelegenheid geeft om naar binnen te keren, te herstellen, zoals een winterrust.

Dit jaar ga ik in oktober/november toch weer naar Thailand. Daarna heb ik nog geen plannen tot mijn schrijfweek op Curaçao in maart. Misschien ga ik naar Argentinië om tango te dansen, misschien breng ik weer wat tijd door in Puglia, misschien ga ik skiën in Frankrijk zoals ik vorig jaar van plan was, voordat mijn oogprobleem zich voordeed. Misschien combineer ik al deze dingen wel…

Wat zijn jouw favoriete winterlocaties en activiteiten?

Hoe gebruik je ChatGPT?

De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan supersnel. Technische kennis is niet nodig. Zelfs als je nu (pas) begint, loop je nog steeds voor op veel andere ondernemers. Het kan zelfs een business model zijn om hen op weg te helpen.

Ik gebruik ChatGPT bijvoorbeeld om e-mails te genereren met instructies voor gasten in mijn Airbnb’s, titels voor social media posts (die me inspireren om een originele post te schrijven, in mijn eigen stem), om blogs en zelfs boekhoofdstukken te editen, om tekst te vertalen voor mijn nieuwsbrief en website, en nog veel meer. Ik heb ook wat grappige dingen gedaan: ik vroeg ChatGPT bijvoorbeeld om gedichten te schrijven voor vrienden die jarig waren en om mijn VA te bedanken. Elke dag ontdekken we nieuwe mogelijkheden.

In mijn live online workshop Digital Delegation laat ik inspirerende voorbeelden zien. Elke keer zijn deelnemers ‘blown away’ en gaan ze direct zelf experimenteren.

P.S. Bij registratie voor de volgende workshop ontvang je direct een opname van de laatste sessie, zodat je meteen aan de slag kunt gaan.

Meer tips voor Digitale Nomaden?

Je bent nu mijn maandelijkse ‘inspiratie shot’ aan het lezen, die normaal gesproken over verschillende onderwerpen gaat. Als je specifiek geïnteresseerd bent in de locatie-onafhankelijke levensstijl, dan kun je je abonneren op mijn Digital Nomad newsflash; met zakelijke en reistips. Er is ook een specifieke nieuwsflits over boek schrijven en een over Tiny Trullo. Ze worden 2 keer per jaar verzonden.

Workshop alert

Digital Nomad workshop

Overweeg jij Nederland te verlaten en in/vanuit het buitenland te leven en werken? Of ben je eigenlijk al heel veel in het buitenland en wordt het nu tijd om je banden met Nederland te verbreken?

Tijdens deze live online workshop, krijg je antwoord op al je vragen over remote werk, in- en uitschrijven, verzekering, belasting, een internationaal bedrijf en nog veel meer.

Bespaar een hoop uitzoekwerk en geld, voorkom veelgemaakte fouten en ontmoet gelijkgestemde mensen…

De Digital Nomad workshop kan het begin zijn van je nieuwe leven!

Inspiration bites

VIDEO
Where the hell is Matt?

Matt danst over de hele wereld en heeft zijn gekke dans in veel video’s opgenomen. Hij maakte van zijn hobby zijn werk. Deze video is mijn favoriet:

QUOTE
‘Why we travel’

Ik reis omdat niet reizen gewoon geen optie is. Ik houd van de inspiratie, het gevoel van ’thuis’ zijn op verschillende plekken. Waarom reis jij?”

CONGRATS!
Jacqueline Roberts

Jacqueline had een boek idee, maar ze was al haar notities kwijtgeraakt. Na 2 weken prive-schrijfweek in Amsterdam was de 1e versie van haar boek ‘Sister, you are not alone!’ klaar. We zijn allebei zo trots!

IN DE MEDIA

Het onderwerp ‘Digitale Nomade’ staat weer flink in de belangstelling.

Zo werd ik geïnterviewd voor ‘geld of je leven’ op Radio NPO1. Dat leidde tot een diepte interview en volledige pagina in  de Telegraaf.

Wist je dat...?

…ik mijn ’tribe’ heb gevonden? In 2016 kwam ik erachter dat er een netwerk is van 1500 succesvolle lokatie onafhankelijke ondernemers: de Dynamite Circle (DC). Mensen die net zo leven als ik. Waar ik niet eerst mijn lifestyle hoef uit te leggen. Waar ik ook van kan leren, in plaats van alleen mijn kennis delen. Ik werd geïnterviewd voor de Tropical MBA podcast; ‘You are a resident of where?’, wellicht één van de beste interviews ooit. Het was voor mij echt een ‘life saver’ om mijn eigen ‘tribe’ te vinden.
Sindsdien plan ik mijn reis schema om de events heen: DCBKK (Bangkok) in oktober, Mexico in april en Londen in juli. Tussendoor zijn er ook kleinere events en reizen (in november was ik met een DC-groep in IJsland, waar ik Sarah ontmoette, met wie ik afgelopen juni de succesvolle real-estate investors reis in Puglia heb georganiseerd). Er is ook een actief forum en er zijn online masterminds. Op deze manier heb ik een aantal van de leukste, slimste en interessantste mensen in mijn leven ontmoet. Iets voor jou?

Waar is Esther?

Het was voor het eerst dat ik een prive-schrijfweek in Amsterdam organiseerde. Eentje die maar liefst 14 dagen duurde. Jacqueline is Engels, maar woont in Mallorca en wilde graag de inspiratie van de stad. Gelukkig was één van mijn appartementen vrij dus kon ik haar hosten. Iedere dag fietsten of wandelden we een stukje, zodat we allebei, naast het werk aan haar boek, ook echt het ‘Amsterdam gevoel’ kregen.
Op de dag dat zij vertrok, vloog ik naar Miami om mijn vader en zus te zien. Niet handig in augustus, qua warmte, drukte en dure vluchten, maar ik voelde gewoon dat het tijd was. Fijn om even wat quality tijd met hem en mijn zus door te brengen. Ik filmde trouwens het dierbare moment dat ik zijn appartement binnenloop bij aankomst. Ik kan iedereen aanraden dit soort momenten vast te leggen, voor ‘ooit als het niet meer kan’. Na 1,5 dag in Amsterdam om over mijn jetlag heen te komen (=niet gelukt!), ben ik een week in Puglia om te kijken hoe de Airbnb verhuur is gegaan. Fingers crossed dat alles nog net zo mooi is als voor de zomer…

Inspiratie in je mailbox

Laat je iedere maand inspireren en verrassen, net als 14.000 anderen in 42 landen. Bekijk de eerdere inspiration shots