Digital delegation

Inspiratie shot april 2023

Esther working on the Trullo

Als je zoveel reist en je nooit langer dan een paar weken op één plek blijft, hoe houd je je business dan draaiende? Hoe werkt dat met een virtual assistant en wat voor taken besteed je aan hem/haar uit? Ik krijg de laatste tijd veel van dit soort vragen. Iedereen is (te) druk en velen hebben zelfs geen tijd om zich te verdiepen in hoe je dingen kunt uitbesteden. Daarom in deze Inspiratie Shot een aantal persoonlijke ervaringen en concrete tips over slimmer werken en taken uitbesteden aan virtual assistants of aan ChatGPT, de populaire Artificial Intelligence tool. Oók (juist!) geschikt voor ondernemers en schrijvers met een klein budget. Laat je verbazen en inspireren door de mogelijkheden…

Hoe virtual assistants mijn leven en business veranderden

In onderstaande video vertel ik hoe VA’s mij meer vrijheid geven om te doen waar ik echt goed in ben. Je vindt nog meer videos met uitleg & tips in mijn digital delegation playlist.

Ga niet direct uitbesteden! 😱

Wanneer je je zaakjes niet op orde hebt en je besluit een VA in te huren, kom je geen stap verder. Je bespaart dan geen tijd of energie, het levert alleen maar meer werk op. Het inhuren van assistenten om taken uit te voeren die eigenlijk niet eens gedaan moeten worden, is zonde van je geld, tijd en energie. Je kunt beter de volgende vijf stappen volgen:

  1. ‘Dedicate’: bepaal wat je wilt doen en hoe je je tijd, energie en mentale ruimte wilt besteden;
  2. Elimineer alles wat niet hoeft te worden gedaan;
  3. Vereenvoudig wat er overblijft;
  4. Automatiseer wat geautomatiseerd kan worden;
  5. Delegeer vervolgens de taken die door anderen kunnen worden gedaan.

Gratis assistent

Waarschijnlijk heb je wel iets gehoord over ChatGPT, de nieuwe Artificial Intelligence tool. Ik had er wel eens iets over gelezen, maar dacht dat het te technisch en ingewikkeld zou zijn om er zelf iets mee te doen, laat staan dat ik een idee had waarvoor ik het zou kunnen gebruiken. Totdat een vriend binnen 5 minuten een nieuwe wereld voor me opende, door het even te laten zien. Sindsdien ben ik verslaafd. Ik ben ervan overtuigd dat iedere ondernemer, schrijver en Digital Nomad deze tool(s) MOET gebruiken. Ik ontdek nog iedere dag nieuwe mogelijkheden. En het is gratis! Dus maak snel een account aan op openai.com.
Gebruik je ChatGPT al? Bekijk dan deze video ‘voor gevorderden’
Wil je weten hoe ik met mijn VA’s en ChatGPT werk? Doe dan mee aan mijn online Digital Delegation workshop op 12 april, dan geef ik je een live demo!

Waar vind je goede VAs?

Maak gebruik van tijdsverschil

Vind je het fijn om real time met iemand samen te werken? Er zijn ook veel voordelen aan werken in andere tijdzones. Als ik in Miami of Curaçao ben, dan stuur ik ’s avonds -als mijn VA Jelena al slaapt in Europa- instructies naar haar en als ik ’s ochtends wakker wordt, is het bij haar al middag en heeft ze alles al gedaan, zodat ik direct verder kan. Wel is het fijn om altijd een halve dag, of op zijn minst een paar uur overlap te hebben, zodat niet één van ons ’s ochtends heel vroeg op moet of ’s avonds heel laat moet opblijven voor overleg en calls.

Remote/smart working vanuit Italië?

Niets zo fijn als werken vanuit een inspirerende lokatie. Tip: Mijn tiny house/trullo tussen de olijfbomen en de recent gerenoveerde townhouse in ‘mijn’ dorp in Puglia zijn vanaf nu te huur! De links leiden naar Airbnb voor foto’s, beschrijvingen en beschikbaarheid. Boeken kan rechtsreeks bij mij, dan zorg ik voor een mooie korting.

Workshop promo

Bespaar tijd en laat je bedrijf groeien met een Virtual Assistant

Doe je alles nog zelf?

Ontdek de kracht van medewerkers op afstand, virtuele teams en AI tools zoals ChatGPT om je te ondersteunen, je bedrijf te helpen runnen en laten groeien.

Deze live online workshop laat elke bedrijfseigenaar, consultant, schrijver, coach en online ondernemer zien hoe ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben, tegen een prijs die ze zich kunnen veroorloven.

Je ontvangt ook het Digital Delegation boek, templates, job ads en veel meer…

Inspiration bites

GEFELICITEERD! 🍾

Nadina Galle deed 3jr geleden de ‘van idee tot boek’ workshop op Curaçao en schreef daarna haar boek over ‘Internet of nature‘. Ze vertelde tijdens de recente schrijfweek over haar ‘six figure’ book deal met een grote Amerikaanse uitgever. Het boek komt in 2024 uit. 💪🏻

GEFELICITEERD! 🥂

Helmi Smeulders werd bekend als ‘Caribbean Spice Girl’. Ze schreef tijdens mijn schrijfweek in Mallorca haar boek ‘The Joy of Caribbean Cooking’.
Nu heeft ze ook een prachtig magazine: Island Vibes.

DIGITAL DELEGATION BOEK

Samen met Noel Andrews van agency JobRack.eu schreef ik een boek over hoe je een goede VA inhuurt en waar je op moet letten. In deze gids vind je alles wat je moet weten, inclusief templates, job ads en checklists.

BOEK MARKETING WORKSHOP

Record & reuse is ook een vorm van digitale slimheid.
Hierbij deel ik graag de gratis workshop over boek schrijven en de marketing ervan die ik laatste met Book Marketing coach Sue Campbell gaf:

Wist je dat...?

…ik mijn assistant Jelena, na ruim twee jaar digitaal samenwerken, vorige zomer voor het eerst ontmoette, in Puglia? Zo raar om iemand die je bijna iedere dag spreekt, pas na zo lang voor het eerst in levende lijve te ontmoeten. Sindsdien werken we nog beter samen en plannen we onze volgende co-working trip al. Dit is de video van onze ontmoeting.

Waar is Esther?

Mijn trip naar Curaçao en Miami was heerlijk. De schrijfweek in Curaçao was mooier en beter dan ooit. Een paar impressiefoto’s hieronder. Volgend jaar maart ben ik weer op deze unieke plek… 🏝
Ik was aan het wachten op een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’ voor de voorgestelde oogoperatie en sinds een paar dagen voel ik een sterke ‘ja’. Mijn oog voelt als een tikkende tijdbom en ik wil niet met dit gevoel en de onzekerheid leven dat ik ieder moment, waar dan ook ter wereld, binnen 48u een operatie moet regelen als er iets mis gaat in mijn oog.
Mijn eendaagse stopover in Amsterdam werd dus een tweedaags bezoek aan het bekende Oogziekenhuis in Rotterdam, met als conclusie…dat het nog steeds niet duidelijk is en we nog even moeten afwachten… 👀  Grappig genoeg werd ik in Rotterdam door een …Italiaanse dokter geholpen, die zelfs uit Puglia komt! 😮
Ik miste ook nog mijn vlucht 😱 en ben dus net pas weer terug in Italië. De Workation in mijn dorp is in volle gang, met 6 ondernemers die tijdelijk ‘mijn’ dorpje tot hun leef- en woonplek maken.
Update over mijn ‘part-time-puppies’ project: de puppies hebben een heel fijn ‘forever home’ gevonden! Mijn Nederlandse buren die steeds op ze pasten als ik op reis was, zijn zo verliefd op ze geworden dat ze mogen blijven! En het leukste nieuws is dat Latte en Coco ook nog af en toe bij mij mogen komen logeren! 🐾

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.