De naakte waarheid

Inspiratie shot augustus 2021

De naakte waarheid - inspiratie shot augustus 2021

Graffiti – en de kunstenaars die het maken – vertegenwoordigen een deel van het gevoel en cultuur van veel steden. Zoals je op de foto van vorige week in Shoreditch, Londen kunt zien, kan de aankleding met de verschillende verflagen ook de essentie van iets verbloemen. We hebben altijd de keuze om naar de oppervlakte te kijken of de dingen te zien zoals ze zijn, in plaats van ze aan te kleden, op te kloppen, verdoezelen, kleiner of groter maken.
Laten we nieuwsgierig zijn en onderzoeken wat er onder zit. En dat objectief bekijken.

Er gebeurt zoveel in de wereld en iedereen lijkt recht te hebben op een mening. Het treurigste is wanneer mensen zo verbonden raken met hun ‘kant’ of hun ‘laag’ van dingen zien, dat ze niet langer objectief zijn en niet langer nadenken over de gedachten, gevoelens, waarheden en perspectieven van de ‘andere lagen’.

In deze inspiratieshot wil ik een paar van deze lagen aanraken en proberen enkele naakte (on)waarheden bloot te leggen. Ik hoor graag je reactie in een e-mail of op social media.

De witte mens

Een in mijn ogen onschuldig berichtje op Facebook over hoe ik in Amsterdam van mijn sokken werd gereden door een agressieve fietser, leidde tot een heftige discussie. Toen ik de fietser aansprak op dat hij – op een voetpad – tegen me aanreed, reed hij gewoon door en schold me uit voor ‘kankerhoer’!
De discussie die volgde ging echter niet over dit incident, maar over dat ik erbij had geschreven dat de jongeman licht getint was en een accent had. Ik ga hier niet de hele discussie herhalen, maar het viel me op dat sommige mensen me netjes de vraag stelden waarom ik die woorden had gebruikt, terwijl anderen me meteen van discriminatie, racisme en soms nog veel erger beschuldigden. Ik schrok van de heftigheid en felheid van sommige reacties.
Meestal betekent zoiets dat er iets te leren valt. Over onze samenleving, over de gevoeligheid rond sommige onderwerpen en woorden en natuurlijk ook over mezelf. Dus ik vroeg een paar ‘getinte’ vrienden hoe ze dit zelf ervaren. Zij wezen me op het fenomeen ‘white privilege’ en ik kreeg de documentaire ‘Wit is ook een kleur’ en het boek ‘Hallo witte mensen’ aangeraden. Echte eye openers. See for yourself. Hier is vast het laatste woord nog niet over gezegd…

De naakte waarheid - inspiratie shot augustus 2021

Google voor de waarheid over het klimaat

Om nog maar meteen een ander groot issue ‘uit te kleden’… Warmt de aarde nu op of niet? Google biedt sinds kort een time-lapse van Google Earth beelden van gletsjers, om objectief te laten zien wat er gebeurt. Shocking om iets waar we met zijn allen veel over praten zo in beelden te zien. Fingers crossed voor de volgende klimaatdiscussie…
Dit artikel is ook indrukwekkend, trouwens: How much has humanity already changed the climate? And how much worse will it get?

Uitgeklede bomen

Volgens de locals in Puglia, Italië,  moesten mijn majestueuze honderd jaar oude olijfbomen dringend gesnoeid worden. “Dat is beter voor de bomen en dan zijn er volgend jaar extra veel en extra goede olijven”. Het voelde niet goed en ging me aan het hart, maar ja, zij hebben er verstand van, toch? Zie hier de voor- en na foto’s van mijn (letterlijk) uitgeklede bomen… 😢
Gelukkig herstellen ze snel. Het gevolg van het snoeien is wel dat er dit jaar in november een zeer beperkte oogst zal zijn. Wil je toch verzekerd zijn van een (dit jaar extra gewild en zeldzaam) blik ‘TinyTrullo’ extra virgin ongefilterde olijfolie? Bestel dan hier alvast.

De naakte waarheid - inspiratie shot augustus 2021

Baby eekhoorns

En dan wat lichtere kost: Een Belg hing een cameraatje in het nest van een eekhoorn-mama-to-be. De beelden zijn uniek en vertederend. Echt, als je even een paar minuten in een totaal andere wereld wilt zijn, moet je deze video bekijken. Kan ook met je kinderen, overigens!

Wist je dat...?

…ik 16 jaar geleden een naakte fotoshoot deed met een Zweedse fotografe vriendin die op Hawaii woont? Ik had net meegedaan aan Expeditie Robinson. We waren op een strand waar zo’n zelfde grot was en dachten: waarom niet? Later heeft ze de fotoshoot Playboy aangeboden. Ze dacht dat ik ‘beroemd’ was in Nederland en hoopte dat we er samen veel geld voor zouden krijgen. Playboy zei dat het “nog wel meeviel” met die beroemdheid van mij 😂 . Ze wilden de serie wel, maar boden er alleen de gebruikelijke paar honderd euro voor. Samen hebben we besloten om dat dan maar niet te doen, haha. De beelden blijven uiteraard privé, maar (met enige schroom) bij deze wilde ik je dit verhaal en (met opzet beetje blurry) beeld niet onthouden, gezien het thema van deze Inspiratie Shot…

De naakte waarheid - inspiratie shot augustus 2021

Waar is Esther?

Ik schrijf dit in Shoreditch, Londen, op een hotelkamer, terwijl ik de verplichte quarantaine uitzit. Waarom in Londen? Ik was toch net in Curaçao, Miami, Amsterdam en Parijs? Inderdaad, binnen de regels en mogelijkheden blijf ik reizen. Uiteraard met een hele lading aan PCR en zelftests.
Wat ik het meeste mis in deze tijd zijn de contacten met gelijkgestemden, mijn mede-nomad ondernemers. Daarom besloot ik last-minute om toch naar de Dynamite Circle conferentie in Londen te gaan. Voor drie dagen met andere lokatie onafhankelijke ondernemers moet ik 10 dagen in quarantaine en minstens 5 tests doen, maar het is het me waard. Ik vind het heerlijk om van gedachten te wisselen met andere ondernemers die net zo leven als ik en geef een presentatie over hoe een boek je business kan boosten en hoe je het zo efficient mogelijk schrijft.
P.S. Ik ben weer op zoek naar een care-taker voor mijn vader Rob in Miami. Lijkt het je leuk om 3 maanden luxe in de zon onder de palmbomen te leven?

De naakte waarheid - inspiratie shot augustus 2021

Inspiration in your mailbox

Join 14.000 people from 42 countries by signing up for my monthly ‘Inspiration Shot’ in the footer of this page