De magie van social media – Inspiration shot juli 2018

Verbinding. Creativiteit. Oprechte interactie. Oplossingen voor échte problemen. Hoewel velen zeggen dat het een onpersoonlijk tijdverdrijf is, kan social media magische momenten en connecties opleveren. In deze inspiratie shot deel ik graag de drie meest ongebruikelijke dingen met je die ik via social media voor elkaar heb gekregen. Ben je klaar om verrast en geïnspireerd te worden?

Wie zorgt er voor mijn dove kat? En voor mijn vader?

Een paar jaar geleden vond ik een verlaten kitten langs de kant van de weg in Mallorca. Ik noemde haar ‘Polar’ en omdat ze zo schattig was, werd ze meteen een Facebook hit.

Witte katten hebben 2 problemen: ze krijgen vaak huidkanker op hun gevoelige roze oortjes en ze zijn vaak doof. Zo ook bij Polar. Toen ze de weg naast ons boerderijtje begon te ontdekken, realiseerde ik me dat ze een enorm risico liep; ze kon immers aankomende auto’s niet horen!
Met pijn in mijn hart besloot ik een nieuw, veilig huis voor haar te vinden in Nederland: weg van auto’s (en van de zon).


Willemijn reageerde op mijn Facebook bericht en bood aan om met haar dochtertje naar Mallorca te komen om Polar te ontmoeten en haar mee te nemen naar haar nieuwe huis. Polar woont nu al 4 jaar bij ze en ze hebben veel plezier met elkaar.

We spoelen even 4 jaar vooruit. Mijn vader, die in Miami woont, krijgt de diagnose Alzheimer. We zoeken iemand die voor hem kan koken en zorgen dat hij zijn medicijnen inneemt, zodat hij zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Maar het zorgsysteem in de USA is ingewikkeld en duur. Ik kom op een idee: wat als we mensen in Nederland een 3 maanden ‘betaalde vakantie’ bieden in ruil voor wat zorg? Via social media bereik ik een grote groep volgers en vrienden.


En raad eens wie de eerste is die reageert? Willemijn! Samen met haar dochtertje is ze net 3 maanden in Miami geweest om voor mijn vader te zorgen. Een geweldige ervaring voor alledrie, en een grote opluchting voor mij en mijn zus. En Polar? Die ging op een 3 maanden durende ‘play date’ bij de ouders van Willemijn…

Jij in Miami?


Van nu af aan gebruiken we Facebook om iedere drie maanden een nieuwe ‘care-taker te vinden.

Heb jij al iets te doen vanaf eind september tot eind december?!?

Co-creatie van een gedicht voor een tattoo

Een vriend in de USA wilde zijn favoriete gedicht op zijn borst laten tatoëren. Maar dan liefst in een ‘rare taal’… Hij vroeg me of ik het in het Nederlands wilde vertalen:

Driving fast on empty streets
Nothing in mind
Except falling in love
And not getting arrested

Ik deed een poging, maar – holy shit – het is wel even een verantwoordelijkheid. Als het een tattoo wordt, moet echt elk woord perfect zijn, toch?
Dus vroeg ik mijn vrienden op Facebook om hulp. Wat volgde is een van de leukste en mooiste samenwerkingen ooit op social media: co-creatie van een gedicht.
Bijna 100 mensen deden mee. Ze gingen op zoek naar de oorsprong van de songtekst, vertaalden, deden suggesties, vonden synoniemen en alternatieven, gaven feedback op de vertalingen en schreven zelfs compleet nieuwe gedichten. Iedereen bouwde verder op wat anderen aandroegen, ze waren respectvol, creatief en constructief. Het resultaat was veel beter dan wat ik in mijn eentje had kunnen bedenken:

Razend door verlaten straten
Niets aan je hoofd
Behalve verliefd raken
Zonder gepakt te worden

Als je benieuwd bent naar het proces, kun je hier de post en alle comments volgen:

Don’t try this at home

Let wel een beetje op als je zelf een tattoo laat zetten! 🙂

Van tattoo tot boek


Mijn eerste (en enige) tattoo liet ik anderhalf jaar geleden in Japan zetten. Ik had hem zelf ontworpen, na een prachtig inzicht in Thailand. De blog die ik erover schreef
Tantra and Tattoos‘, kreeg zoveel reacties, dat ik besloot een boek te schrijven over mijn ervaringen:

How to light your fire without a burnout – energy management for people with a passion‘.

Zo’n boek schrijf je natuurlijk niet met een deadline. Daarom komt het pas in 2019 uit. Ik heb een mooi ‘early bird offer’ gemaakt voor als je me wilt steunen om het te schrijven.

Help! Ik zit vast in het systeem!

Toen ik uit Nederland werd ‘ontslagen’ omdat ik volgends de wet te veel reis, voelde ik me machteloos. Hoewel ik een eigen huis had en belasting betaalde, werd ik gewoon uitgeschreven door de gemeente waar ik al 16 jaar woonde.
Na een paar maanden van het kastje naar de muur gestuurd te worden, vatte ik mijn penibele situatie samen in een blog. Zondagmiddag plaatste ik die op social media en tot mijn verbazing werden er maandagochtend al kamervragen gesteld! In een paar uur kreeg social media voor elkaar wat mij in al die maanden niet was gelukt.
Helaas besloten de ministers dat de wet – die zegt dat je minstens vier maanden per jaar ergens moet overnachten om er ingeschreven te mogen staan – eigenlijk niet voor mensen zoals ik bedoeld is, maar dat de gemeente hem technisch wel correct had toegepast. Er was dus niets dat ze voor me konden doen. Ik werd uitgeschreven, verloor al mijn rechten en leefde vanaf dat moment als een soort ‘geest’ buiten het systeem.
Stap voor stap vond ik oplossingen voor alle problemen die zich voordeden. Het lukte me mijn paspoort te vernieuwen, ik vond een internationale ziektekosten verzekering bij IKEA Mallorca, zette een bedrijf op in de Cariben toen de KvK mijn bedrijf uitschreef, etc. Het was niet makkelijk, maar ik vond altijd wel een oplossing, ook al waren die soms een beetje onorthodox.

Checkmate!

Totdat ik een paar weken geleden mijn tas en portemonnaie verloor. Het was lastig om nieuwe bankpasjes en creditcards te krijgen, maar het lukte me maar niet om mijn verloren rijbewijs te vernieuwen. Ik moest niet alleen in Nederland geregistreerd staan, maar ook bewijzen dat ik 185 dagen per jaar hier ben. Zelfs als ik opnieuw rijexamen zou doen (ja, ik heb echt alle opties verkend…), gelden deze voorwaarden.
Ik ben overal geweest, heb met iedereen gesproken; er leek geen oplossing te zijn, behalve weer in NL gaan wonen. Dus schreef ik maar weer een blog: ‘Checkmate‘, waarin ik toegeef dat ‘het systeem’ deze keer echt lijkt te winnen. Als reactie op mijn post begonnen mensen research te doen, hun ervaringen te delen, tips te geven etc. Helaas was de conclusie hetzelfde: no way out.
Een paar dagen later kreeg ik ineens een telefoontje van het hoofdkantoor van de Stad Amsterdam: “We hebben op social media gezien dat u een probleem heeft met uw rijbewijs, kunnen we helpen?” Wow! Sommige medewerkers bleken mijn nieuwsbrieven te volgen en mijn boek gelezen te hebben, waardoor mijn zaak “goed gedocumenteerd” bleek. Ze boden aan dat ik bij wijze van uitzondering via de dak- en thuislozen procedure een nieuw rijbewijs mocht aanvragen. Grappig genoeg is de eerste vraag op het formulier naar je ‘woonadres’… 🙂 Vol goede moed vulde ik het in en wacht nu op mijn rijbewijs.
Helaas denkt het RDW er anders over: ik ontving net een formulier waarin ze me vragen te bewijzen dat ik echt 185 dagen per jaar in NL ben… 🙁
Wordt vervolgd…

Wil jij ook meer uit je social media halen?

Workshop 4 aug. Gaan jouw website, nieuwsbrief en social media posts nog steeds over jou? Tijd om een mind-shift te maken; waarde toevoegen, anderen inspireren en helpen is namelijk veel leuker en interessanter. Leer om ‘kijk-mij-nou’ posts om te buigen naar interessante posts en heeeeel veel meer. Op 4 augustus organiseer ik een Social Media Mindshift workshop in Amsterdam. In een klein groepje gaan we aan de slag om je bio en tijdlijn te verbeteren, laat ik zien hoe je waarde toevoegt aan je posts en help ik je je persoonlijke stem te vinden.

Gratis 7 dagen challenge. Kan je niet naar de workshop komen? Doe dan (samen met meer dan 3000 anderen) mee met de FREE CHALLENGE: “7 days to more impact & influence on social media”.

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.