Hoe een boek schrijven met ChatGPT

Tips, trucs & voorbeelden hoe je ChatGPT kunt gebruiken voor brainstorms, marketing en (schrijf)projecten.

Waarschijnlijk heb je er al over gehoord, misschien heb je het zelfs al een beetje uitgeprobeerd; wist je dat ChatGPT een ware game-changer kan zijn bij het schrijven, editen en promoten van je boek?

Ik kan niet onder woorden brengen hoe enthousiast ik ben over ChatGPT en alle ontwikkelingen die daarmee samenhangen. Ik ben absoluut geen ‘techie’, maar sinds een vriend me een paar maanden geleden in 5 minuten uitlegde hoe het werkt, is iedere dag een ontdekkingsreis. Aan iedereen die ik coach of ontmoet geef ik iets van die kennis door en zelf leer ik weer van andere ondernemers.

Met behulp van ChatGPT jouw verhaal of boek schrijven? Mijn tips…

Hierbij mijn speciale tips voor schrijvers. Of je nu een thriller schrijft, een roman, een kinderboek, gedichtenbundel of een non-fictieboek, de nieuwe AI tools kunnen een krachtig hulpmiddel zijn. Tenminste, als je weet hoe je ze moet gebruiken. In dit artikel vind je 20 voorbeelden en praktische tips en prompts die je kunt gebruiken voor het schrijven van teksten be behulp van ChatGPT.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is geavanceerd taalmodel, met een IQ van 155. Als je bedenkt dat Einstein een IQ van 160 had, dan begrijp je dat dit zoveel meer is dan een chatbot en dat ChatGPT je kan helpen bij diverse aspecten van het schrijfproces. Maar laten we één ding duidelijk maken: het is geen magische toverstaf. Net als elke andere tool vereist het enige kennis en vaardigheid om het optimaal te gebruiken.

Hoe schrijf je een boek met ChatGPT?

Een verhaal of boek laten schrijven met ChatGPT begint met een goede prompt. Een goede prompt (instructie of vraag) is belangrijk voor ChatGPT en andere AI hulpmiddelen. Veel ondernemers hebben één keer iets geprobeerd, waren niet tevreden over het resultaat en hebben het daarom soort van opgegeven. Zonde! Want de kracht zit juist in het geven van feedback. Je kunt echt een gesprek aangaan met ChatGPT. En het mooie is, als hij één keer iets leert, vergeet hij het nooit meer!

De effectiviteit van ChatGPT hangt sterk af van de prompts (opdrachten / vragen) die je geeft. Wees zo specifiek mogelijk. Een vage prompt als “edit dit hoofdstuk” kan resulteren in een tekst die je eigen stem en stijl verliest. Een betere aanpak? Gebruik een prompt als: “Kun je dit hoofdstuk van mijn boek editen, terwijl je dicht bij de originele toon blijft? Je mag dingen verplaatsen, maar laat geen delen van het verhaal weg zonder dit eerst met mij te overleggen.” Je kunt zelfs achteraf in ‘discussie’ gaan met ChatGPT, door vragen te stellen als “waarom heb je dit verplaatst?” of “ik mis dit voorbeeld, waarom heb je dat weggelaten?” waardoor je echt goede feedback krijgt en hij je stuk kan aanpassen naar jouw wensen.

Eenvoudig twee versies maken

Stel, je twijfelt tussen het schrijven in de tegenwoordige of verleden tijd. Of tussen een 1e en 3e persoonsverteller. ChatGPT kan je helpen door een van je hoofdstukken of scènes in beide stijlen te (her)schrijven. Zo kun je gemakkelijker bepalen welke stijl het beste bij je verhaal past. Als je dit zelf zou doen, kost het je tijd, concentratie en energie, met ChatGPT kost het je letterlijk 30 seconden en gebeurt het foutloos, zodat jij je kunt concentreren op het maken van de juiste keuze.

Vind inconsistenties

ChatGPT kan je ook helpen bij het vinden van inconsistenties in je verhaal. Een goed geformuleerde prompt zoals “Identificeer inconsistenties in het volgende hoofdstuk met betrekking tot de karakterontwikkeling” kan je op het juiste spoor zetten.

Leer ChatGPT jouw schrijfstijl

Je kunt ChatGPT zelfs trainen om je eigen schrijfstijl te leren. Voer een tekstfragment in dat representatief is voor jouw stijl en gebruik een prompt als: “Analyseer de onderstaande tekst op stijl, stem en toon. Creëer een prompt om een nieuwe alinea in dezelfde stijl, stem en toon te schrijven.”

20 manieren om ChatGPT te gebruiken

ChatGPT is geen vervanging voor je eigen creativiteit en inzicht, maar een tool die je kan helpen jouw eigen ideeën beter te maken. Nu je de basisprincipes kent, laten we eens kijken naar 20 concrete manieren waarop je ChatGPT kunt gebruiken om je schrijfproces sneller en efficiënter te maken:

  • 1

    Brainstormen van plotideeën: Gebruik prompts als “Geef me vijf unieke plotwendingen voor een misdaadroman” om je creatieve sappen te laten stromen.

  • 2

    Karakterontwikkeling: vraag om “Drie achtergrondverhalen voor een tragische held die… (vul hier je eigen ideeën in)” om je personages meer diepte te geven.

  • 3

    Dialogen aanscherpen: gebruik “Herschrijf de volgende dialoog om meer conflict en spanning te creëren” voor pittigere interacties tussen personages.

  • 4

    Setting beschrijvingen: een prompt als “Beschrijf een gotische setting, geschikt voor een horrorverhaal over… (vul hier je eigen verhaal-idee in)” kan je helpen de juiste sfeer te scheppen.

  • 5

    Eerste zinnen: “Geef me vijf pakkende openingszinnen voor een romantisch drama” kan je helpen die belangrijke eerste indruk te maken. Hoe specifieker je je boek-idee invoert, hoe unieker de suggesties zullen zijn.

  • 6

    Conclusies: “Hoe kan ik dit verhaal op een verrassende maar bevredigende manier afsluiten?” kan je helpen met het vinden van het perfecte einde. Je kunt ook vragen om 10 mogelijke afsluitingen en dan kies je degene die je het beste vindt passen.

  • 7

    Thema’s en motieven: “Identificeer drie terugkerende thema’s in het volgende hoofdstuk” kan je helpen je focus te behouden. Soms sta je versteld hoe goed ook achterliggende – vaak onbedoelde –  thema’s worden benoemd.

  • 8

    Taal en stijl: “Herschrijf de volgende alinea in een meer poëtische/literaire/moderne (kies er zelf één) stijl” kan je helpen om verschillende schrijfstijlen uit te proberen.

  • 9

    Research: “Vat de belangrijkste feiten samen over het Victoriaanse tijdperk relevant voor mijn historische roman” kan uren van research besparen.

  • 10

    Titel suggesties: “Geef me tien titelideeën voor een boek over tijdreizen” kan je helpen de perfecte titel te vinden.

  • 11

    Synopsis schrijven: “Schrijf een boeiende synopsis voor mijn fantasy-roman” kan nuttig zijn voor boekpromotie.

  • 12

    Boek blurbs: “Schrijf een achterflaptekst voor mijn boek.” Een goede achterflap kan zowel je fictie als non-fictie boek aantrekkelijker maken voor potentiële lezers en uitgevers.

  • 13

    Brief aan uitgever: “Hoe schrijf ik een effectieve brief of email om een uitgever te interesseren voor mijn boek?” kan je kansen bij uitgevers vergroten. Geef ChatGPT alle informatie over de uitgever en je boek (inclusief je achterflap), en laat hem een voorstel maken.

  • 14

    Lezersvragen genereren: “Bedenk vijf discussievragen voor mijn boekclub” kan de betrokkenheid van de lezer vergroten.

  • 15

    Boekmarketing: “Creëer 10 captions voor social media posts over mijn boek. Zowel over mijn persoonlijke schrijfproces als over … (het onderwerp van je boek).” Kies de beste ideeën. Schrijf de post vervolgens in je eigen woorden en vraag ChatGPT om deze nog beter te maken. Zo zorg je voor originele content.

  • 16

    Schrijfblokkades doorbreken: “Geef me een schrijfoefening om een schrijfblokkade te doorbreken” kan je helpen weer op het juiste spoor te komen.

  • 17

    Feedback analyseren: “Vat de belangrijkste punten samen van deze lezersreviews” kan je helpen je schrijfvaardigheden te verbeteren.

  • 18

    Tijdsbeheer: “Stel een schrijfschema op voor de komende maand, rekening houdende met… (geef hierbij je voorkeuren / beschikbaarheid op)” kan je helpen georganiseerd te blijven.

  • 19

    Genre-specifieke tips: “Geef me drie schrijftips specifiek voor het sciencefiction genre” kan je helpen je te specialiseren.

  • 20

    Onbeperkte content voor social media. Met de betaalde versie ChatGPT4 (€20 per maand) kan je nu ook (gratis) plugins gebruiken. Zo kan je met ChatWithPDFin een paar minuten de PDF van een boek uploaden en kun je ChatGPT daar dan vragen over stellen (bijvoorbeeld om wel 100 social media posts te maken met de inhoud van jouw boek!).

Kans of bedreiging?

Zoals je ziet, biedt ChatGPT een scala aan mogelijkheden voor schrijvers die bereid zijn om deze nieuwe technologie te omarmen. Maar laten we ook de andere kant van de medaille niet vergeten.

Het gezegde “If it’s free, YOU are the product” is hier zeker van toepassing. Bij gratis diensten, zoals Facebook, Whatsapp en de gratis versie van ChatGPT, ben jíj het product. Jouw data kunnen worden gebruikt of zelfs verkocht door de bedrijven achter deze services. Wees dus bewust van welke informatie je deelt en weeg af of de voordelen opwegen tegen wat je (misschien onbewust) weggeeft.

In Hollywood hebben scriptschrijvers maandenlang gestaakt uit vrees dat AI hun creatieve werk zou overnemen. Ze waarschuwen: “Zonder goede afspraken, zouden filmstudio’s onze scripts kunnen gebruiken om nieuwe content te genereren via taalmodellen.”

Ook in Nederland maken leraren zich zorgen. Ze zien een toename van door AI gegenereerde werkstukken en vrezen dat dit de creativiteit en het kritisch denkvermogen van jongeren aantast. Dat scholieren zelf hun teksten schrijven, is volgens de Nijmeegse leraar Nederlands Furkan Sogut “belangrijk om te kunnen toetsen of leerlingen de taal goed beheersen.”

Dus ja, er zijn terechte zorgen. Dus laten we deze technologie op een verantwoorde manier gebruiken. Ik zou zeggen: beschouw ChatGPT als een kans om je creativiteit te vergroten en je schrijfproces te stroomlijnen. Het is een tool die je kunt inzetten om je eigen unieke stem te versterken, niet om deze te vervangen.

*Dit artikel verscheen op 1 december 2023 in Schrijven Magazine.

Meer ChatGPT tips voor je boek, je business en je dagelijks leven?

In de engelse versie van deze blog vind je nog meer tips. Ik organiseer ook een live online workshop waarin ik je de nieuwste mogelijkheden en praktische tips & tricks laat zien plus je vragen beantwoord. Zodra je je inschrijft voor de ‘Digital Delegation’ workshop, ontvang je een aantal videos waar je direct mee aan de slag kunt. Tijdens de live online workshop beantwoord ik dan eventuele overgebleven vragen en help iedere deelnemer een stapje verder.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.