Betere spreker worden?
Heb je een belangrijke boodschap? Een bepaalde expertise? Een boek geschreven? Of heb je gewoon een natuurlijk talent om voor een groep te staan en leuke verhalen te vertellen?
Tips voor je speech
- Voordat je je verhaal begint, sta even stil op het podium en maak ‘contact’ met je publiek om goed te aarden.
- Zorg voor een goede openingszin. Luister naar de spreker(s) voor je en jouw aankondiging, probeer in te haken wanneer dat relevant is.
- Ga jezelf niet verontschuldigen of legitimeren; dat laatste heeft degene die jou heeft gevraagd/aangekondigd al gedaan.
- Kauw je verhaal niet te veel voor. Zorg hoogstens voor een paar punten als ‘kapstok’.
- Bouw natuurlijke pauzes in. Wees niet bang voor stilte.
- Als je een vraag stelt, stel die dan echt aan het publiek en laat hem niet ‘op het podium hangen’, waardoor je hem zelf al gaat beantwoorden.
- Steek eventueel je eigen hand op als je wilt dat het publiek hun hand opsteekt als antwoord op een vraag: voorbeeld doet volgen.
- Blijf heel dicht bij jezelf. Vertel jouw ervaring met het onderwerp, laat merken waarom jij dit zo belangrijk/ leuk / interessant vindt.
- Voorbeelden maken je verhaal levendig. Mix eigen ervaring met ervaringen van anderen/ bekende bedrijven.
- Let op je body language; een aantal tips, speciaal voor sprekers.
- Zorg voor een goede afsluiter, waarbij JIJ de regie neemt. Wat wil je dat je publiek doet? Ergens over nadenken? Na jouw speech naar je toe komen? Met een goed gevoel de zaal verlaten? Geef dat duidelijk aan en eindig niet met “en dat was, eh, zo ongeveer wat ik wilde vertellen…”
- Blijf nog even staan om je applaus in ontvangst te nemen.
1) Ik heb een jet-lag, ik werd gisteren pas gevraagd, ik heb een lange reis gehad. Het publiek zit niet te wachten op jouw excuses; ze willen je verhaal horen.
2) Daar kom ik later op terug. Als je publiek ergens naar vraagt: vertel het ze meteen. Als je verhaal naar een punt leidt dat je eigenlijk pas later had willen maken: houd niet wanhopig vast aan je structuur. Stel niets uit.
3) Kunnen jullie me horen? Natuurlijk kan men je horen! Het is niet nodig om de microfoon te testen. Daar zijn specialisten voor. Laten je eerste woorden meer memorabel zijn.
4) Ik kan jullie niet zien, want de lichten zijn zo fel. Ja, als je op het podium staat, zijn de lichten fel en warm. Maar vermoei je publiek daar aub niet mee. Staar ontspannen in het donkere deel waarvan je weet dat je publiek daar ergens moet zitten en smile…
5) Kunnen jullie dit lezen? Als je dit al moet vragen, dan heb je je slides niet goed gemaakt. Gebruik zo weinig mogelijk tekst en maak de lettergrootte twee keer zo groot als de gemiddelde leeftijd van het publiek…
6) Ik zal het even voorlezen… Als er veel tekst op een slide staat, gaan mensen dat lezen. Vervolgens luisteren ze niet meer naar jou. Gebruik dus weinig tekst. En ga NOOIT voorlezen; niets is zo irritant als een spreker die voorleest.
7) Wilt u uw telefoon uitzetten en uw laptop sluiten? Heeeeel vroeger was dit gebruikelijk. Tegenwoordig wil je juist dat mensen jouw verhaal tweeten en aantekeningen maken op hun tablet. Je kunt hoogstens vragen of je hun telefoon op ‘stil’ zetten. En verder zorgen dat je hun aandacht verdient; vraag er niet om.
8) Je hoeft niets op te schrijven, mijn presentatie is online te vinden. Fijn, maar als het goed is, hebben je slides zo weinig tekst, dat je presentatie lastig te reproduceren is. Wees vereerd als mensen aantekeningen maken.
9) Het antwoord op je vraag is… Voordat je overgaat tot het antwoord, vergeet niet de vraag te herhalen. Niet iedereen heeft die namelijk gehoord. Bovendien geeft het herhalen van de vraag je wat tijd om na te denken.
10) Ik beloof dat ik het kort houd. Bijna niemand houdt zich aan deze belofte. Het is niet relevant of je het lang of kort maakt: het gaat om je verhaal.
Bonus tip: Oh jee, mijn tijd is om, maar ik heb nog 23 slides! Als je meer tijd nodig hebt dan gepland, betekent het dat je slecht voorbereid bent. Oefen je presentatie zodat je precies weet wat je kunt doen in de tijd die je hebt. Als je 5 minuten eerder klaar bent, maak je iedereen blij. Heb je 5 minuten langer nodig, dan maak je geen vrienden…
Conclusie: Bereid je presentatie goed voor, wees jezelf en wees professioneel. Het publiek zal je dankbaar zijn als je duidelijk bent en ze serieus neemt. Niet als je hun tijd verspilt. Lees het originele artikel 10 dingen die je nooit moet zeggen tijdens presentaties.
Een carrière als spreker?
- Maak zoveel mogelijk ‘vlieguren’ door aan te bieden om gratis te spreken op bijeenkomsten in jouw buurt, zoals bijvoorbeeld op scholen of bij de Rotary, Lions of andere besloten clubs. Malcolm Gladwell beschrijft in zijn boek ‘Outliers’ het principe van succes: 10.000 hours of practice.
- Maak video opnamen van zoveel mogelijk speeches. Goed om jezelf terug te zien en feedback te vragen. De beste stukken van je speech kan je op je website zetten en/of aan sprekersbureaus/klanten sturen.
- Zorg dat je goed vindbaar bent op internet en dat je website uitstraalt wat jij de klant te bieden hebt. Dus niet vanuit jouzelf geschreven, maar vanuit de behoefte van jouw klanten. Dus wat die klant voor resultaten haalt uit jouw lezing (en niet hoe bouw jij je lezing op…)
Referenties van tevreden klanten zijn ook belangrijk. Verzamel ze (in tekst en/of video) voor op je website en om op verzoek aan klanten/sprekersbureaus te geven. Je hebt ‘hij/zij is zo’n goede spreker’ referenties, maar beter zijn ‘wij hebben het volgende resultaat bereikt n.a.v. de lezing’ referenties. Vraag je klant specifiek wat zij anders zijn gaan doen na jouw verhaal en wat voor tastbare resultaten ze daardoor hebben bereikt. Voor meer tips, zie mijn blog ‘De Beste Referentie‘.
- Iedereen is expert in iets. Je hoeft niet door een externe partij als expert benoemd te worden. Als jij bijvoorbeeld op de social media actief bent rondom een bepaald onderwerp of thema en daar goede kennis en tips weggeeft, word je al gauw gezien als expert.
- Blijf jezelf ontwikkelen! Je vindt veel tips in de boeken Confessions of a public speaker en The Wealthy Speaker.
Sprekersbureaus
Ben je klaar voor (meer) betaalde opdrachten? Schrijf je dan in bij (een aantal) sprekersbureaus. Let op: je hebt maar 1 kans om het goed te doen, dus doe dit alleen als je echt zeker weet dat je meerwaarde kunt bieden aan hun klanten.
- Sprekersplatform (denken echt mee met de klant en stellen verschillende sprekers voor waar de klant anders nooit van gehoord zou hebben)
- Wijze Sprekers (een relatief jong bureau dat investeert in nieuwe sprekers)
- Assemblee (een van de oudste bureaus in Nederland)
- Speakers Academy (berekenen iets hogere commissie dan andere bureaus en minder toegevoegde waarde)
- SportsSpeakers (bemiddelen voor sporters met een verhaal)
- Artiworld (Artiestenbureau dat ook sprekers doet. Vraag om betaling vooraf.)
- ZijSpreekt (vrouwelijke experts)
- LadiesSpeakers (vrouwelijke sprekers)
- SpeaQable (Een relatief nieuw bureau van een ervaren rot in het vak. Berekent geen commissie, maar een transparante all-in fee)
- The Next Speaker (Experts in Nieuwe Media en Nieuwe Technology)
Boost Your Speech
Voor en door ervaren sprekers. Feedback op je presentatie, meer impact, ervaringen delen met andere professionele sprekers. Workshop of privé sessie op aanvraag. Zie alle workshops…
Esther als spreker
Al meer dan 20 jaar deel ik mijn inspiratie op podia in binnen- en buitenland. Meer info?
Verlanglijstje
Ben je geholpen met de tips op deze site en wil je iets terug doen? Lief van je. Bekijk mijn verlanglijstje.