Artificial Intelligence

Inspiratie shot oktober 2023

Ik kan niet onder woorden brengen hoe enthousiast ik ben over ChatGPT en alle ontwikkelingen die daarmee samenhangen. Ik ben absoluut geen ‘techie’, maar sinds een vriend me een paar maanden geleden in 5 minuten uitlegde hoe het werkt, is iedere dag een ontdekkingsreis. Aan iedereen die ik coach of ontmoet geef ik iets van die kennis door en zelf leer ik weer van andere ondernemers. In deze inspiratie shot deel ik wat van mijn belangrijkste eye openers. Hopelijk raak jij ook (nog meer!) geïnspireerd.

Garbage in = garbage out

Een goede prompt (instructie of vraag) is belangrijk voor ChatGPT en andere AI hulpmiddelen. Veel ondernemers hebben één keer iets geprobeerd, waren niet tevreden over het resultaat en hebben het daarom soort van opgegeven. Zonde! Want de kracht zit juist in het geven van feedback. Je kunt echt een gesprek aangaan met ChatGPT. En het mooie is, als hij één keer iets leert, vergeet hij het nooit meer!

Voor Schrijven Magazine schreef ik een artikel met specifieke prompts voor schrijvers. Ik zal het ook op mijn website en social media plaatsen wanneer het uitkomt in december.

Gebruik de custom settings

Wist je dat ChatGPT4 een IQ heeft van 155? Dat is bijna net zo slim als Einstein. En je kunt hem inhuren voor slechts €20 per maand. Als je die upgrade hebt, dan klik je onderaan in de linker sidebar bij je naam op de 3 puntjes. Daar kan je custom instructies geven. Bijvoorbeeld: ik wil dat je me altijd in het Nederlands antwoord. Of: ik wil dat je altijd mijn eigen schrijfstijl gebruikt.

Hoe leer je ChatGPT je eigen schrijfstijl? Laat hem een stuk van je eigen tekst lezen, vraag hem dat te analyseren en vertel hem dan dat die kenmerken jouw schrijfstijl zijn en dat hij die voortaan moet gebruiken.

Alle talen

Het verbaast me hoeveel mensen nog niet weten dat ChatGPT in alle talen werkt. Eindelijk dus ook een AI programma dat gewoon goed in het Nederlands werkt. Je kunt ChatGPT dus om vertalingen vragen. Vergeet niet om daarna nóg een instructie te geven: schrijf het vertaalde stuk nu in beter Nederlands (of Engels, of welke taal dan ook), in mijn eigen ’tone of voice’: deze stap voor stap instructie maakt een wereld van verschil!

Je kunt ChatGPT ook vragen om je taal leraar te zijn. Zo vraag ik hem af en toe om feedback te geven op Whatsapp en andere berichtjes die ik in het Italiaans schrijf. Hij zegt dan wat ik goed doe en wat beter kan en legt desgevraagd de grammatica ook nog even uit.

Plugins

Met de betaalde versie ChatGPT4 (€20 per maand) kan je nu ook (gratis) plugins gebruiken. Zo kan je met ChatWithPDF in een paar minuten de PDF van een boek laten lezen en kun je ChatGPT daar dan vragen over stellen (bijvoorbeeld om social media posts te maken van jouw boek!). Of je voert de url van een YouTube video in Video Captions in en kunt ChatGPT dan om een samenvatting, transcript of ‘show notes’ vragen.

Hoe? Eerst bij custom settings (de drie puntjes naast je naam) beta features/ plugins aanzetten. Dan een nieuwe chat starten, bovenaan ‘plugin store’ kiezen en de gewenste app installeren. Er gaat een wereld voor je open: have fun!

Meer weten? Ga mee op AI Skication!

Ben je ondernemer, heb je interesse voor AI, maar ben je geen ‘techie’? Houd je van skiën en wordt je graag geïnspireerd? Ga dan mee op de ‘AI Skication’ van 6 – 13 januari 2024 die ik samen met serial entrepreneur Matthias Schmitt organiseer. Met een kleine groep internationale ondernemers in een exclusief chalet met sauna, gym en een private chef, midden op de piste. Het enige dat je hoeft te doen is open staan voor AI inspiratie, jouw tips delen, mooie gesprekken voeren, skieën en genieten.

Workshop alert

Van origine ging de Digital Delegation workshop voornamelijk over het inhuren van een Virtual assistant. Deze keer bespreek ik ook hoe ChatGPT je leven en werk een stuk makkelijker en zelfs leuker kan maken.

In deze live, online workshop leer je alles wat je kan helpen om efficiënter en slimmer te werken en taken uit te besteden of te automatiseren, zodat je meer tijd overhoudt voor wat écht belangrijk voor je is.

Woensdag 18 oktober tussen 12 – 13.30u.

Je ontvangt ook alle templates, job ads en andere materialen die je helpen om direct aan de slag te gaan!

Inspiration bites

APP
Jouw eigen AI coach?

Via een vriendin van de Dynamite Circle ontdekte ik ‘Coachvox‘. Zij bouwen een applicatie bovenop ChatGPT waarbij je een AI versie van jezelf kunt trainen om vragen te beantwoorden en mensen te helpen.
Ik ben nu al mijn boeken, videos en interviews aan het uploaden om ‘Esther AI’ op te leiden, daarover later meer.
Wellicht is dit ook interessant voor jou??

NEWS
Free thinking AI

Ontmoet Amica, een door AI aangedreven robot die kan praten, luisteren en zelfs emoties kan simuleren.

In deze video wordt ze geïnterviewd over de snel evoluerende intelligentie van AI, de mogelijke implicaties en ethische overwegingen daarvan.

CONGRATS!
Naomi Stubbe

Ik zeg altijd: als je een boek schrijft, ook al ben je net begonnen, vertel het tegen iedereen. Naomi vertelde het aan een kennis die een informatief kinderboek had geschreven. Die zei: “ik ga morgen naar mijn uitgever; zal ik vertellen over jou en je boek?” En zo is het balletje gaan rollen. En nu staat Naomi’s boek, 4 maanden na haar schrijfweek bij mij in Mallorca, al officieel op de website van SWP uitgevers: Het Potentieel van Psychedelica: gids voor therapie & persoonlijke groei met geestverruimende middelen.

BOEK
Digital delegation boek

Samen met Noel Andrews van Jobrack.eu schreef ik deze praktische Engelstalige gids met alle info om efficiënt taken uit te besteden en een Virtual Assistant in te huren.

Ik vond via Jobrack mijn assistent Jelena. Mijn job ad, testopdrachten en andere templates ontvang je bij aankoop van het boek.

Ben jij ook toe aan een Virtual Assistant?

Wist je dat...?

Ik alweer drie jaar samenwerk met Jelena? Ik huurde haar als Virtual Assistant in via Jobrack.eu, een bemiddelingssite voor Oost-Europese professionals. We ontmoetten elkaar vorig jaar voor het eerst. In mei ging Jelena mee naar mijn schrijfweek op Mallorca, waar we elkaar en mijn business nog beter leerden kennen. Ze leverde enorme toegevoegde waarde voor mij en mijn klanten. Vandaar dat ze nu niet langer mijn assistant is, maar mijn Online Business Manager. Ik heb net ook een ticket voor haar gekocht om mee te gaan naar de schrijfweek in Thailand van 19-26 nov.

Waar is Esther?

Deze week zou ik met mijn Nyenrode Jaarclub op vakantie zijn in Girona, Spanje. Zo bijzonder dat we elkaar al bijna 35 jaar kennen en nog ieder jaar met zijn tienen op pad gaan! Helaas kreeg ik de dag ervoor een heftige griep, die Corona bleek te zijn. Waarschijnlijk opgelopen op het geweldige Nyenrode Disputengala afgelopen weekend. Nu lig ik dus in bed, terwijl mijn vriendinnen allemaal leuke dingen doen ;(

De afgelopen weken heb ik (te) veel heen en weer gereisd tussen Puglia en Amsterdam. Hoogtepunt was toen mijn broer en artist Michael(Angelo) op bezoek kwam in Puglia. Zo leuk om mijn paradijsje te laten zien en te ervaren samen met hem.

Volgende week ga ik nog even naar Puglia – om extra fruitbomen en resistente olijfbomen te planten. Wil jij de winter hier doorbrengen en/of de olijfoogst meemaken? Lees meer in de Tiny Trullo newsflash.

En dan is het tijd voor twee maanden Thailand. De Dynamite Circle conferentie en de schrijfweek op Koh Phangan island van 19-26 nov. Er is nog één plekje in de schrijversvilla!

Interessant weetje: omdat ik mijn live online workshops normaal gesproken op woensdagavond houd, zou ik vanwege het tijdsverschil ’s nachts op moeten blijven in Thailand. Daarom zijn alle workshops van 12 okt tot 5 dec verplaats naar lunchtijd. Kijken of nu wellicht mensen meedoen die woensdagavond normaal gesproken niet kunnen.

Inspiratie in je mailbox

Laat je iedere maand inspireren en verrassen, net als 14.000 anderen in 42 landen. Bekijk de eerdere inspiration shots