7 ideeën voor een boek trailer video

Wist je dat je je boekpromotie eigenlijk al moet beginnen terwijl je nog aan het schrijven bent? Voor veel schrijvers klinkt dat vaag en eng. Eén van de mogelijkheden die je hebt om je boek onder de aandacht te brengen is een boek-trailer video. Lekker concreet en leuk om alvast eens over na te denken.
Je kunt de video gebruiken op je website, op social media en je kunt hem zelfs meesturen met de beschrijving aan de online boekwinkels waar jouw boek verkocht wordt. Belangrijk is om het kort te houden (1.5 minuut max) en om echt de link te maken met je kijkers/lezers.
Hierbij 6 mogelijke formats voor je boek trailer video, een aantal voorbeelden en een tip waar je zo’n video voor een zacht prijsje kunt laten maken.
7 ideeën voor een boek trailer video

1. Basic en simpel

Voor wie niet te moeilijk wil doen, niet te veel geld uit wil geven, maar wel een mooie video voor mijn boek wil (bewegend beeld trekt nu eenmaal meer aandacht), is dit type prima. Je hebt geen acteurs nodig, geen voice over, alleen de cover van je boek en wat voorbeeld pagina’s die je wilt laten zien.

2. Compilatie

Je kunt ook een samenvatting maken met bestaand materiaal, bijvoorbeeld uit interviews, podcasts en originele video. Je kunt er zelfs testimonials in verwerken van klanten of lezers. Je kunt het zo ingewikkeld of duur maken als je wilt. Michele Obama’s boektrailer voor haar boek ‘Becoming’ bevat fragmenten van haar interview met Oprah en foto’s uit het boek. De video is slechts 30 seconden kort; dat is alleen weggelegd voor auteurs met een heel promo team en bijbehorende budget… 🙂

3. Film trailer

Dit format wordt steeds populairder onder auteurs. Dit is zomaar een voorbeeld. Je kunt het zo cinema-achtig maken als je wilt. Er zijn een aantal aanbieders die voor slechts $5 zo’n video voor je kunnen maken. Jij zorgt voor je boek cover en de tekst, zijn maken zo een (standaard) filmtrailer voor je, die er vaak behoorlijk indrukwekkend uit kan zien.

4. Talking head’

Voor mijn eerste paar boeken nam ik zelf heel simpel een korte video op, waarin ik in anderhalve minuut over het boek vertelde. Dit is de video voor mijn eerste boek ‘Wat is jouw excuus?’ Je geeft de elevator pitch voor je boek en kunt eventueel wat tekst en foto’s toevoegen. Dit is een beproefd format, wat nog altijd goed werkt. Je kunt je ook iets meer richten op het probleem dat je oplost voor jouw lezers, dus niet je boek centraal stellen, maar het thema van je boek.

5. Artistiek

Afhankelijk van het soort boek dat je schrijft, kun je dat ook voor zichzelf laten spreken. Mijn artistieke broer heeft net een heel leuk boekje gemaakt, met een promo video waar ik gewoonweg jaloers op ben. Hij heeft zelfs de muziek zelf geschreven, gespeeld en gezongen! Laat je inspireren.

6. Over de auteur

Je video kan over je boek gaan, over het thema van je boek, of over de auteur zelf. Dan wordt het meer een profiel van de schrijver, zoals Warren Adler heeft gedaan in deze video.

7. Q&A sessie

Je kunt in je promo video ook veelgestelde vragen over je onderwerp beantwoorden, zoals deze auteur doet. Zijn video is wel erg lang, maar dat hangt misschien samen met zijn onderwerp: Was the Moon Landing faked?

Ben je geïnspireerd en wil je zelf iets uitproberen?

Op Fiverr.com vind je voor een paar tientjes al mensen die een boek trailer voor je kunnen maken. Bekijk goed hun aanbod, hun voorbeelden en vooral ook de reviews voordat je met iemand in zee gaat.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.