Zet jezelf in de etalage

Foto: Jan van Eijndhoven

Personal Branding; Een veelgehoorde term tegenwoordig, maar wat is het nu precies en wat kan/moet je ermee? Personal Brandig is “het neerzetten van een persoon of iemands carrière als een merk”. Je laat dus zien waar je voor staat. Dat kan eng zijn, want ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg…’ of ‘Wie boven het maaiveld uitsteekt…’
Maar gewoon is niet goed genoeg. Of het nu gaat om je profiel op een dating- of vacature site, je eigen zaak of jouw Facebook pagina. Hoe duidelijker jij maakt wie jij bent, wat je wilt, kunt en wat je zoekt, hoe eerder je de juiste mensen aantrekt.
Jij bent uniek. Waarom laat je dat niet zien?
Een aantal tips:
• Wat belangrijk is, is focus. En daarvoor moet je keuzes maken. En dat voelt raar, want als je voor het een kiest, kies je dus niet voor het ander. Maar als je een advocaat zoekt voor een echtscheiding, kies je dan zomaar een (allround) advocaat? Of liever een die gespecialiseerd is in echtscheidingen? Zo zit het ook met coaches, IT-ers en andere vakken. Durf te kiezen. Presenteer jezelf als KINDERfotograaf, VROUWENcoach of ZZP-boekhouder!
• Ga niet iets nieuws of ingewikkelds verzinnen. Als het goed is DOE je het al. Dus kijk eens goed naar de rode lijn in je werk, prive, kortom je leven en vraag desnoods vrienden, familie en collega’s waar zij denken dat jij voor staat. Keep it simple.
• Kies een goede slogan. Die is tegelijkertijd een superkorte samenvatting van wat je doet en zorgt dat jouw boodschap blijft plakken. Zo word ik bijvoorbeeld de ‘no excuses lady’ genoemd. Judith Webber heeft gekozen voor ‘Puur ondernemen’ en Lisa Portengen gaat door het leven met ‘Smart & Sexy’.
• Ben je ondernemer en heb je allerlei websites en zakelijke namen? Wordt het niet eens tijd voor je eigen url (www.jouwnaam.nl) een site waarop je alles kunt zien wat jij doet? Verschuil je niet langer achter je bedrijf.
• Zorg dat al je uitingen consistent zijn. Dus ook je social media. Als jij mensen van het roken afhelpt, klopt het niet als jij paffend op diverse Facebook kiekjes te zien bent!
• Zorg voor goede foto’s (geen vakantiekiekjes) waarin je precies die uitstraling hebt waar jij om bekend wilt staan.
• Kies een thema. Bedenk wat jou uniek maakt en communiceer daar over. Ben je gek op tasjes en wil je de ‘tasjes-expert’ worden? Zoek dan foto’s, cartoons, quotes, artikelen, en leuke weetjes en do’s and don’ts over tasjes en deel die via de social media, blogs, je website, etc.
• Het allerbelangrijkste: blijf authentiek. Probeer je niet anders voor te doen dan je bent: vroeg of laat val je door de mand. Waar jij het beste in bent is jezelf zijn. Dat gaat dus makkelijk en bovendien kan niemand jou nadoen.
• Doe het niet alleen. Het is fijn om met een groep gelijkgestemden aan je branding te werken. Samen met top fotografe en ‘brand builder’ Eef Ouwehand help ik regelmatig een select groepje op weg tijdens het Personal Branding Weekend in Barcelona.

——————————-
Deze column werd op 12 december 2012 gepubliceerd op Vrouw.nl van De Telegraaf

jij-bent-een-topvrouw40Cadeau idee? Deze en andere blogs van Vrouw.nl zijn gebundeld in het boekje ‘ Jij bent een TopVrouw‘. Bestel nu een gesigneerd exemplaar voor slechts €9,95, inclusief verzendkosten.

Vijf minuten inspiratie nieuwsbrief

Drie keer per jaar stuur ik een 5 minuten inspiratie mail met slimme en leuke tips aan al mijn contacten. Wil jij af en toe een glimlach en inspiratie in je mailbox?