Word digitale nomade in 5 stappen

Wil jij meer vrijheid? De wereld over reizen? Werken vanuit je hangmat? Interessante mensen ontmoeten? Wat houdt je tegen? Hierbij 5 stappen en een aantal tips om digitale nomade te worden:

1) Weten wat je (niet) wilt

Veel mensen dromen van een vrij en avontuurlijk leven zoals ik dat leid. Voor anderen is het eerder een nachtmerrie om te leven zonder zekerheid. Bedenk goed wat JIJ wilt. Ben je diep in je hart best gelukkig met wat je hebt, steek dan je energie in je huis, je werk, je vrienden en stop met dromen van verre oorden. Wil je echt op avontuur, stop dan met klagen, excuses maken en wachten op het juiste moment: dat gaat nooit komen. Werk met wat je NU hebt en maak daar het beste van. Zet vandaag nog die eerste kleine stap op weg naar jouw droomleven.

2) Minimaliseren

Als digital nomad wil je letterlijk licht reizen, weinig verplichtingen en kosten hebben, zodat je veel tijd hebt voor leuke dingen. Daarom moet je voor vertrek al zorgen dat je zo weinig mogelijk kosten, spullen en werk hebt. Zeg je huis op of verhuur het, geef bijna al je spullen weg. Kijk goed naar je werk en andere verplichtingen: stop met al het onnodige, automatiseer de rest en besteed een deel uit aan een (virtuele) assistent. Ook als je toch besluit in NL te blijven, geeft deze tip je veel meer ruimte, rust en plezier.

3) Inkomen genereren

Als je je geld in Euro’s verdient en in Pesos of een andere gunstige valuta uitgeeft in een land met laag kosten niveau, hoef je minder te werken en kun je meer doen met je geld. Kijk hoe je je huidige activiteiten digitaal/op afstand kunt doen. Of zoek/bedenk een dienst die je remote kunt leveren. Ben je nog in loondienst, zet dan eerst je nieuwe business ‘on the side’ op en vertrek pas als je een klantenbestand hebt opgebouwd.

4) Locatie-onafhankelijk leven

Zorg dat je niet aan een bepaalde plek gebonden bent; dat geeft enorm veel vrijheid. Kijk naar je registratie, huis, verzekeringen, belastingstatus etc. Digitaliseer AL je papier en bewaar alles ‘in the cloud’ zodat alles overal toegankelijk is: verzekeringspapieren, dagboeken, notities, fotoboeken, bankafschriften etc.

5) Genieten

Je bent vrij. Er is niemand meer die je vertelt wat je moet doen en vooral waar je het moet doen. Waar ga je heen? Wat ga je doen? Tango leren dansen in Argentinie? Yoga in Indonesië? Surfen op Hawaii? Zeilen (en misschien wel een bedrijf opzetten) op de British Virgin Islands?

Ik help je graag op weg

 • Mijn eigen ervaringen en veeeeeel tips vind je in het Handboek voor Wereldburgers
 • Volg een Digital Nomad workshop in Amsterdam

 • Zaterdag 27 juni geef ik een lezing op de Permanent Beta dag in Amersfoort
 • Business lokatie-proof maken? Tijdens het Business (R)evolution weekend van 12-15 nov in Barcelona helpen we je op weg.
 • Echt ervaren? Ga mee met de supergoedkope inspiratiecruise naar Brazilië van 18-26 november

cruise-ship-300 x 200Wereldburgerbol-207 x 138driftwoodwereldburgers-207x300

Wil je digitale nomade worden?

Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?

 • Heb je nog vragen?
 • Weet je niet waar je moet beginnen?
 • Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?

Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:

 • In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
 • De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
 • Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
handboekvooreenwereldburger_auteur_Esther_Jacobs
Digital-Nomads_how-to-live-play-work-around-the-world_auteur_Esther_Jacobs