Vaders

Inspiratie shot juli 2023

Deze maand overleden, binnen één week, twee bijzondere mensen die voor mij vaderfiguren waren. Van één van hen kon ik nog stiekem afscheid nemen door het ziekenhuis in te sneaken. Voor de ander zegde ik een trip met 40 vriendinnen naar Valencia af om op zijn begrafenis te kunnen spreken. Mijn vader is er gelukkig nog, maar – door zijn Alzheimer – ook weer niet echt. Vaderdag werd daardoor dit jaar een emotionele dag met veel reflectie. Deze inspiratieshot is een eerbetoon aan alle vaders, vaderfiguren, en andere dierbaren en geeft een paar mooie tips hoe je je tijd samen kunt vastleggen, nu ze er nog zijn.
Ik hoop dat de verhalen en suggesties in deze inspiratie shot je zullen raken en inspireren, of je nu vader bent, had willen zijn, je vader nog hebt of moet missen.

Eerbetoon aan twee vader figuren

Elie Patz was onze buurman in Nieuwegein vanaf 1977. We woonden tien jaar naast elkaar en onze families bleven altijd verbonden omdat zijn dochter Astrid één van mijn beste vriendinnen is. Hun huis was de stabiele basis, het gevoel van thuiskomen, dat ik zelf nooit gehad heb. En ineens was Elie er niet meer 😢
Op de ochtend van zijn begrafenis overleed een andere vaderfiguur: Karel de Snoo uit Abcoude, waarmee ik rondom de euro invoering 16 miljoen euro voor goede doelen inzamelde. Van hem leerde ik ‘gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen’ en ook ‘choose your battles wisely’. In deze Facebook post lees je meer over deze bijzondere mensen en over de vreemde manier waarop Karel en ik weer in contact kwamen.
Voor beide families deel ik graag deze mooie quote van mijn broer Michael R. Jacobs: “Ik hoop dat het licht van zijn herinnering je door de duisternis van het verlies zal leiden.”

Lieve papa

Mijn eigen lieve vader woont in Miami. Door zijn Alzheimer raken we hem ook al jarenlang stukje bij beetje kwijt. Maar ook al is hij niet meer de vader die ik ooit kende, hij IS er nog wel! Ik kan hem bellen en wat woordjes wisselen. Ik kan op een vliegtuig stappen, hem omhelzen en een kop koffie met hem drinken. Dat ga ik dan ook snel weer doen.
Aan alle papa’s: you are the best! Je hebt geen idee hoe belangrijk jullie zijn voor je kinderen, om een goed en gezond voorbeeld te geven, een stabiele basis te bieden en vooral je kids te laten weten dat je van ze houdt zoals ze zijn en dat je trots op ze bent, no matter what.
Aan iedereen die zijn vader moet missen: hij is nooit echt weg. Zijn geest en energie zijn er nog; hij kijkt vast vanaf een wolkje met je mee. En zolang we de herinneringen in ons hart bewaren, is iemand niet echt weg.
Als je je vader nog wel ‘bij de hand’ hebt: geef hem een extra dikke knuffel, ook namens mij.

Tip: Leg het vast

We weten allemaal dat op een dag onze ouders en andere dierbaren er niet meer zullen zijn. En dan denk je: kon ik nog maar één keer zijn/haar stem horen, of gewoon een gesprekje voeren. Mijn tip is daarom: organiseer regelmatig familie Zoom calls en neem die op. Zo heb je straks een verzameling ‘gewone’ dierbare momenten om terug te kijken.

Maak zijn (of jouw) stem na

Je kunt nog verder gaan. Je kunt namelijk sinds kort iemands stem laten clonen. Met een paar zinnen, ingesproken door jouzelf of een geliefde, kun je een stem laten namaken. Zodat je moeder je bijvoorbeeld boeken kan blijven voorlezen voor het slapen gaan. Of je vader geeft je aanwijzingen in je Maps app. Je kunt zo ook je eigen audiobooks laten inspreken met jouw eigen stem. Dat scheelt veel tijd! Ik heb zelf op de ‘ouderwetse’ manier in een studio mijn gratis luisterboek ‘Wat is jouw excuus?’ ingesproken. Dat kostte me een aantal dagen. Nu kan het dus veel sneller met: Custom Voice Cloning – Resemble AI. Probeer eens te bedenken wat je hier allemaal mee kunt!

Workshop alert

Zichtbaarheid, personal branding en social media voor schrijvers, ondernemers, coaches, sprekers en digitale nomaden

“Promotie en verkoop zijn niets voor mij”

Je hebt een belangrijke boodschap, maar je houdt er niet van om in de schijnwerpers te staan.

Maar hoe ga je dan die belangrijke boodschap delen? Hoe ga je mensen helpen met wat jij weet en hebt meegemaakt?

Deze live online workshop geeft je tips & tricks om zichtbaar te zijn en online dezelfde impact te hebben als offline, op een persoonlijke en natuurlijke manier.

Inspiration bites

MOVIE
Still Alice

Waarschijnlijk ken je ‘The Father’ al, over hoe een vader met Alzheimer en zijn dochter deze ziekte op hun eigen manier beleven. ‘Still Alice’ gaat over een jonge professor die Alzheimers krijgt en hoe ze daarmee omgaat.

DOCUMENTAIRE
Dick Johnson is dead

De vader van een cameravrouw krijgt de diagnose Alzheimers. Om dit te verwerken maken ze samen een film waarin de vader op verschillende manieren doodgaat. Een vreemde en prachtige documentaire.

NETFLIX EPISODE
Be right back

In deze ‘Black Mirror’ aflevering wordt iemands digitale identiteit na zijn dood in een levensechte pop gestopt, zodat zijn partner hem niet hoeft te missen. Science fiction, of straks echt mogelijk?

INTERVIEW
in Wendy Magazine

“Hier voel ik me thuis”
Wendy interviewde me voor het zomer nummer over wonen op een eiland. Met foto’s van mijn schrijversvilla in Mallorca.

Wist je dat...?

… ik mijn vaders handtekening met witte inkt op mijn onderarm heb laten tatoeëren ? Door zijn Alzheimer ‘verdwijnt’ hij namelijk langzaam. Door de tattoo houd ik zijn energie toch bij me. De witte inkt maakt het subtiel – anderen zien het niet of het lijkt net een littekentje – maar voor mij is hij toch altijd aanwezig.
Als jij iets hebt dat voor jou belangrijk is, maar dat anderen niet per se hoeven te zien, is een tattoo met witte inkt wellicht een idee. Bijvoorbeeld een symbool of korte tekst aan de binnenkant van je pols?

Waar is Esther?

Ik ben net geland in Amsterdam, waar ik hopelijk een paar weken achter elkaar op één plek ga blijven. Ik heb wel even rust nodig na meer dan 3 maanden ‘back to back’ retreats.

De trip voor 13 Amerikaanse real estate investors in Puglia was een groot succes (bekijk dit impressiefilmpje). Het is zo gaaf om mensen de ‘onbekende’ kant van ‘mijn’ Puglia te laten zien. Net op tijd had ik alle drie de Airbnb’s klaar. Als je wilt, kun je deze zomer of het najaar in mijn TinyTrulloStudio of Townhouse in Ceglie logeren en ontvang je al mijn persoonlijke lokale tips in een speciaal ‘guidebook’.

🎈 Nog een ‘wist je dat’: Ik ben op dezelfde dag jarig als mijn moeder! 53 jaar geleden was ik haar verjaardagscadeautje… Helaas zijn we zelden op deze dag in hetzelfde land. Dit jaar vierde ik mijn verjaardag eerst ‘s ochtends op het plein in ‘mijn’ dorp Ceglie Messapica (kan je het uitspreken?) met koffie en de groep Amerikanen en ‘s avonds op een traditioneel Italiaanse manier aan het prachtige meer van Bolsena.
Op weg van Puglia naar de jaarlijkse Dynamite Circle conferentie in Londen moest ik namelijk een stopover in Rome maken. Een treinreis van een paar uur en ik was aan het prachtige meer, waar mijn vriendin Annaliza een huisje heeft. Ze haalde me op van het station en reed me meteen naar een restaurant waar 10 mensen die ik niet kende, op me wachtten met ballonnen, cadeautjes, prosecco en pizza. Aan ’t eind van de avond waren we allemaal vrienden! “Strangers are just friends you have not met yet”
De volgende ochtend zwommen we in het meer en na het ontbijt begon ik aan de lange reis naar Londen voor de DC conferentie. Daar beleefde ik 3 inspirerende dagen met 100 succesvolle lokatie onafhankelijke ondernemersvrienden. Daar ga ik de komende tijd nog wat handige business eye openers over posten. Maar nu eerst… Amsterdam, appeltaart, wandelen, bijwerken en vrienden zien!

Inspiratie in je mailbox

Laat je iedere maand inspireren en verrassen, net als 14.000 anderen in 42 landen. Bekijk de eerdere inspiration shots