Uitdagingen

Inspiratie shot maart 2023

Wat als je alles in je leven ‘onder controle’ hebt en dan plotseling wordt geconfronteerd met een gezondheids-issue? Een ‘duivels dilemma’ zelfs? Dan wordt je gedwongen met heel andere ogen naar je situatie te kijken. Zeker als het, zoals bij mij, een oogprobleem betreft, je al een stuk zicht bent verloren, en het risico op blind worden aan 1 oog ineens heel dichtbij komt…
Hoe ga je om met zo’n situatie, of een vergelijkbare tegenslag? Luister je naar de experts? Ga je zelf op onderzoek uit? En wie vertrouw je meer? De dokters of je eigen gevoel? In deze inspiratie shot duiken we diep, heel diep in de menselijke psyche. Durf je het aan om mee te duiken?

Nergens bang voor?

“Onzekerheid is mijn comfort zone”, word ik regelmatig gequote. Veel mensen denken dat ik nergens bang voor ben, dat is echter niet het geval. Ik ben ook bang, alleen voor andere dingen dan de meeste mensen. Het tijdschrift De Optimist interviewde me hierover. Waar ben jij bang voor, en hoe ga je daarmee om?

Breath, sound & movement

Sinds een paar jaar ben ik op ontdekkingsreis in een – voor mij – onontgonnen gebied: emoties. Ik vond altijd dat ze ‘lastig’ en niet ‘productief’ waren; daarom had ik het tot een kunst verheven om ze weg te stoppen, te onderdrukken en te ontkennen. Dat kost echter veel energie. Plus het kan zelfs fysieke problemen opleveren, want de energie van een traumatische gebeurtenis moet érgens heen.
Nu ben ik echter aan het leren dat emoties juist een enorme kracht zijn. En dat adem, stem en beweging kunnen helpen om ze te voelen, te ‘processen’ en te verwerken, zodat je die vervelende gebeurtenissen niet in je lichaam opslaat, maar los kunt laten.
In de dierenwereld is dat overigens heel normaal: dieren schudden of trillen de spanning uit hun lichaam na een traumatische gebeurtenis. In deze video zie je hoe een impala die ternauwernood aan een roofdier is ontsnapt, de stress verwerkt.

In welk ‘kamp’ zit jij?

Toen ik het ‘duivelsdilemma‘ over mijn oogproblemen (wel of geen operatie) deelde, kreeg ik veel reacties en advies van mijn volgers en vrienden. Het viel me op dat mensen grofweg op drie verschillende manieren omgaan met zo’n onzekere situatie:

  1. “Doe wat de dokters zeggen.” Als hij zegt: een operatie, volg dat advies dan direct op. Neem geen risico met je gezondheid en vooral je ogen, vertrouw de experts.
  2. “Zoek een second opinion.” Neem wat de dokter zegt serieus, maar doe ook je eigen onderzoek en vraag een second opinion, of zelfs third opinion, voordat je een weloverwogen beslissing neemt.
  3. “Voel…” Doe je onderzoek, vraag verschillende experts, ook op het alternatieve gebied (wat zou het onderliggende probleem of de symboliek kunnen zijn die aandacht vraagt?), en luister ook naar je lichaam, je intuïtie. Wat voel je? Ben je bang? Heb je het gevoel dat je nog even kunt wachten? Voel je een sterk ‘ja’ of ‘nee’ bij een van de opties? Als niemand een exacte indicatie kan geven van het risico van een plotselinge noodsituatie waarbij een onmiddellijke operatie nodig is, hoe schat je zelf dan de kans in dat dat gebeurt?
Wat ik heb gedaan: Ik heb mijn netwerk gebruikt om twee experts in verschillende landen te vinden, om een second en third opinion te krijgen, zonder wachtlijsten. Ik onderzoek de diepere betekenis van oogproblemen en probeer een idee te krijgen van mijn opties, de mogelijkheden, de beste technologieën en de risico’s. Aangezien ik niet meteen een ‘ja’ voel voor de operatie, heb ik besloten om af te wachten en – heel voorzichtig – mijn leven en reizen nog even voort te zetten. Dus niet zwaar tillen, niet sporten, het risico op een plotselinge beweging of klap op mijn hoofd minimaliseren. Ik zoek nu voor elke plaats waar ik kom de beste oogarts, zodat als ik een plotselinge netvliesloslating krijg, ik binnen 2 dagen kan worden geopereerd, om het risico te vermijden dat ik permanent blind word aan dat oog.
Een vriend zei heel wijs: als het een vakgebied is dat elk jaar exponentieel beter wordt, dan is er een goede kans dat er betere technologie/nieuwe methoden beschikbaar zijn als je 3 jaar wacht.

Ik ben benieuwd: in welke van de drie reacties identificeer jij je het meest? Hoe zou jij omgaan met een uitdagende gezondheidssituatie?

Workshop alert

Digital Nomad

Antwoord op al je vragen over remote work, in- en uitschrijven, belasting, een internationaal bedrijf en nog veel meer.

Tips voor remote werk en om klanten te vinden terwijl jij de wereld rond reist…

Overweeg jij Nederland te verlaten en in/vanuit het buitenland te leven en werken? Of ben je eigenlijk al heel veel in het buitenland en wordt het nu tijd om je banden met Nederland te verbreken?

Mijn populaire live online Digital Nomad workshop kan het begin zijn van je nieuwe leven…

PS Kom deze lifestyle ervaren tijdens de Workation Village Italië in april…

Inspiration bites

AUDITIE

En aantal jaar geleden werd China’s got talent gewonnen door een pianist… zonder handen.
Liu Wei verloor beide armen in een ongeluk en leerde vervolgens met zijn voeten te spelen. Dit is zijn auditie: prachtig om te zien en een unieke ‘no excuses’ inspiratie.

GRATIS BOEK

Wil jij, of iemand in je omgeving, een boek schrijven? Alleen deze week kun je mijn nieuwe eboek Reverse Writing gratis downloaden op Amazon. Dit is trouwens ook DE manier om jouw boek goed zichtbaar te maken op zo’n platform: zorg dat je in de eerste paar dagen na publicatie meteen veel downloads krijgt.

Wist je dat...?

…ik net een tantra retreat heb gedaan? Ja, je leest het goed. Het is al mijn vierde retreat in de afgelopen 6 jaar. Tegen de meeste mensen zei ik dat het een yoga retreat was, maar waarom zou ik hier eigenlijk niet gewoon open over zijn?
Tantra wordt vaak geassocieerd met sex, ik heb het echter leren waarderen voor de levenslessen en het omgaan met emoties.
Na mijn eerste retreat schreef ik de blog ‘tantra met een control freak’. Eigenlijk zouden we allemaal deze (her)opvoeding moeten krijgen: stop je emoties niet langer weg, negeer of onderdruk je ziet, maar erken ze en laat ze door je heen stromen. Daarna voel je je veel vrijer. To be continued…

Waar is Esther?

Een aantal jaar geleden nam ik me voor om de maand maart altijd op Curaçao door te brengen en ook dit jaar is dat weer gelukt. Ik klets bij met vrienden, geniet van de rust, en van mijn dagelijkse zwemmetje in zee. Eind van de maand organiseer ik een schrijfweek op het prachtige Landhuis Jan Thiel (er is nog plek voor lokaal schrijftalent!).
Tussendoor ben ik een week naar Miami gevlogen om mijn lieve paps en zus eindelijk weer te zien. Ook mijn tante en oom uit Canada zijn daar op bezoek, dus het is een mooie familie reünie.
Na deze trip van een maand ben ik weer een tijd in Puglia, onder andere voor de Workation Village Italië, waarin allerlei leuke ondernemers een paar weken in ‘mijn’ dorpje komen werken en masterminden. (Er is nog 1 plek, mocht je de kriebels voelen…).

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.