Terug naar de natuur

Inspiratie shot mei 2023

Tegelijk met de lente, die mijn olijfboomgaard in een bloemenzee omtovert, ben ik ook weer een beetje aan het ‘opbloeien’. Terug komen bij jezelf na een lange tijd van recovery klinkt makkelijker dan het lijkt, zeker als je jezelf jarenlang helemaal hebt verloren in een teleurstellende relatie. Maar de kleur komt langzaam terug in mijn leven. Ik kocht zelfs een gekleurde ‘protest sweater’. Ik merk dat ik veel leer van de natuur. Blij dat ik hier in Puglia niet alleen verbonden ben met het internet (World Wide Web), maar ook met het ‘Wood Wide Web’ 🌳 🌳 🌳 . In deze inspiratieshot een aantal inzichten en tips over hoe wij en alles met elkaar verbonden is/zijn.

Wat we kunnen leren van bomen 🌳

Wist je dat bomen kunnen communiceren? Ze waarschuwen elkaar zelfs voor gevaar. Alle bomen werken samen. Zelfs ‘concurrenten’ worden ondersteund, want alleen door hun prestaties op elkaar af te stemmen kunnen alle bomen even succesvol zijn. Wie een overvloed aan voedingsstoffen heeft, geeft er wat van. Wie te kort komt, krijgt hulp. Het is een beetje zoals onze sociale zekerheidsstelsels werken om ervoor te zorgen dat individuele leden van de samenleving niet te ver achterop raken. Een boom kan maar zo sterk zijn als het bos eromheen. Het boek ‘The Hidden Life of Trees’ geeft nog veel meer inzichten.

Lessen van mijn hondenvriendjes

Direct nadat ik half december ineens een oogprobleem kreeg, vond ik kort na elkaar maar liefst drie hondjes die waren gedumpt op het platteland 😢. Van alledrie leerde ik iets dat me goed van pas komt. De eerste hond die ik heb gered (een kleine jachthond, nu geadopteerd en Leo genaamd) kwam in een droom naar me toe en vertelde me dat mijn voeten ‘ankerpunten’ waren die me met de aarde, met het nu, verbinden. Dus tijdens het lopen concentreer ik me tegenwoordig op mijn voeten en voel me uit mijn hoofd getrokken, in mijn lichaam, in het nu.
Van de puppies die ik kort daarna vond, leerde ik dat ik toch mijn hart kan openstellen en van ze kan houden, zelfs terwijl ik wist dat ze door adoptie weer uit mijn leven zouden verdwijnen. Gelukkig bleven ze uiteindelijk in de buurt; ze wonen nu bij Nederlandse buren een paar honderd meter verderop, dus ik zie ze nog regelmatig.
Welke les kan jij leren van de dieren die op je pad komen? 🐾

esther with dog

Non-violent communication

Ook qua manier van communiceren kunnen we nog verder ‘terug naar onze natuur’. Via social media zocht ik een nieuwe care taker voor mijn vader met Alzheimer in Miami, d.m.v. een uitwisseling die we al 5 jaar doen. Deze keer kwamen er echter ineens zoveel hatelijke reacties op exact dezelfde post die al jarenlang veel mensen inspireert, dat ik de post heb moeten verwijderen. Ik heb zelfs voor het eerst in mijn leven een aantal mensen moeten blokkeren. De post die ik daar over schreef op LinkedIn heeft nu al bijna 300.000 views, duizenden ‘likes’ en honderden comments.
Mijn wens is dat we ‘geweldloos’ met elkaar kunnen blijven communiceren, ook als onze meningen uit elkaar liggen.

Workshop alert

Hoe maak je van je passie een business?

Door te doen wat je leuk vindt en daar zichtbaar in te zijn. Door juist niet aan geld te denken. (Bekijk nog 8 tips)

Toen ik mijn landje in Puglia kocht, deed ik dat omdat ik dat wilde, omdat ik mijn gevoel volgde. Mensen voelden dat, vonden dat leuk en volgden mijn avonturen. Toen wilden ze de olijfolie kopen, bomen adopteren en op bezoek komen. Zo ontstond tinytrullo.com en de Workation Village Italië.

Het gaat er dus om te ontdekken waar je goed in bent, wat je blij maakt en wat de toegevoegde waarde daarvan voor anderen kan zijn. Wil jij ook leren hoe je van je passie een business kunt maken?

Inspiration bites

DOCUMENTAIRE
The biggest little farm

Mijn ‘all time favorite’, deze feel good movie over je dromen achterna gaan en hoe de natuur alles oplost.

DOCUMENTAIRE
Kiss the ground

Wil je meer weten over hoe we onze aarde kunnen regenereren? Super interessant en logisch eigenlijk.

BOEK
The hidden life of trees

Wist je dat bomen met elkaar communiceren en elkaar helpen?

Super interessant!

BOEK
Het eiland van de verdwenen bomen

In dit prachtige verhaal komt een vijgenboom uit Cyprus aan het woord. Grappig om te ervaren hoe een boom denkt…

Wist je dat...?

… je met korting een unieke expeditie kunt maken naar een onbewoond eiland? Ooit deed ik mee aan Expeditie Robinson: een maand lang ‘back to basics’ op een verlaten eiland in Maleisië. Ik wilde dit altijd nog een keer doen, maar dan zonder camera’s en met goede vrienden. Dus boekte ik een expeditie met ‘Desert Island Survival’ met een survival expert. Tien dagen op een onbewoond eiland in Tonga, inclusief zwemmen met walvissen. Helaas kan ik door het gedoe met mijn oog niet zo lang ‘in the middle of nowhere’ verblijven, dus ik bied mijn plek aan met korting. Laat even weten als je belangstelling hebt.

Waar is Esther?

Ik ben zowaar (bijna) de hele maand april op 1 plek geweest: in mijn geliefde Puglia. de Workation met als hoogtepunt 9 deelnemers was superleuk (LINK NAAR MOVIE) , met workshops, masterminds, wandelingen en vooral veel heerlijke gezellige koffietjes en inspirerende lunchen en diners. Ik ben benieuwd of iedereen net zoveel is aangekomen als ik! Volgend jaar is de Workation de hele maand mei.
Tussendoor vloog ik drie dagen heen en weer naar NL voor een ‘fourth opinion’ voor mijn oog 👀 … (en pikte zo nog net de ochtend van Koningsdag 🇳🇱  mee in Amsterdam, heerlijk!) Conclusie van de oogarts: juist WEL springen, tillen en alles doen wat ik normaal gesproken zou doen. Als er daardoor nog een stukje netvlies loslaat, betekent dat alleen maar dat de situatie niet stabiel was en dat het sowieso had kunnen gebeuren. Dan moet ik wel meteen geopereerd worden, maar ik heb nu via een Nyenrode connectie contact met de beste arts in NL. Deze strategie voelt goed, al vind ik het nog wel een beetje spannend om nu ineens weer van alles te gaan doen, met het risico dat er nog iets loskomt in mijn oog…
De Tiny Trullo Townhouse in mijn dorp is opgeleverd en beschikbaar voor verhuur. We hebben hem deze maand als ‘Clubhouse’ gebruikt om alles te testen. Daan van Bergen die een workshop visual Storytelling gaf, maakte deze prachtige virtuele tour.
Debby en Ruud uit Curaçao waren op bezoek. Ze maakten een mooie tempel bij de boom die ze adopteerden voor hun overleden vriend Marcel. Deze week heb ik iemand te gast voor een prive-schrijfweek en de week daarna komt mijn moeder op bezoek. Zo leuk om al dit moois hier met vrienden, familie en followers te kunnen delen.
Eind mei ben ik twee weken op mijn andere favoriete plek voor de schrijfweek in Mallorca (voor snelle beslissers: wil je 1 week all inclusive aan je boek werken? Ik heb nog 1 plek beschikbaar!). Ik realiseer me nu eigenlijk voor het eerst dat ik van maart tot juni constant retreats organiseer! Gelukkig is de zomer daarna relatief rustig 🙏🏻

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.