Levenslessen van oogproblemen

Retinoschisis: een deel van het zicht verliezen in 1 oog

Onlangs verloor ik plotseling een deel van mijn zicht in mijn rechteroog. Een stuk van mijn netvlies had losgelaten. Ik moest een oplossing vinden in Italië, aangezien ik niet niet mocht reizen. Ik ging naar een plaatselijk ziekenhuis waar ze voorstelden om het netvlies te laseren om te voorkomen dat het verder losraakt; een experimentele behandeling. Ik besloot het te doen het en verloor zelfs nog een beetje meer zicht. Nu moet ik leren leven met verminderd zicht in één oog en de constante dreiging dat het opnieuw zal gebeuren in dit oog of het andere oog. Niet gemakkelijk voor een schrijver, schrijfcoach en fervent reiziger…👀

Het eerste deel van de Engelse blog beschrijft de gebeurtenissen, mijn ervaringen en mijn observaties van het Italiaanse gezondheidszorgsysteem. Het laatste deel is gewijd aan de inZICHTen en levenslessen die ik uit deze ervaring heb geleerd.