Skiën in de zomer?

Ik zit in de trein naar De Berghut in Oostenrijk. Ik ga de zomer een schrijfretraite geven; waar 14 enthousiastelingen in 1 week hun boek gaan schrijven. Ik kijk uit het raam en ben in de war. De trein stopt in Tiroler dorpjes die ik alleen ken van de wintersport: Kitzbühel, St Johann, Scheffau etc. Maar er ligt geen sneeuw: het regent en is grijs en grauw. Toch was van de week in het nieuws dat er zoveel sneeuw is gevallen in de Alpen, dat sommige skiliften weer zijn geopend. Let wel: het is de eerste week van juni! Het klimaat is in de war. Laat jij je daardoor ook in de war brengen, of kan het inspiratie zijn om dingen anders te doen?

  • Als de skiliften geopend zijn in juni, zeg je dan ‘nee, dat hoort niet!’ of ‘Bah, ik wil zon!’ of denk je: ‘What the heck: ik profiteer van een totaal onverwacht weekje wintersport!’
  • Blijf je iedere dag klagen over de roseetjes die je nu niet op een terras kunt drinken, of geniet je nog een paar weken extra van de warme choco en glühwein?
  • Wil je graag je zomerjurkjes en bikini aan? Bekijk het zo: je hebt nu wat extra tijd om helemaal ‘in shape’ te komen!
  • Als de lentezon schijnt, dan MOET je naar buiten, waardoor er allerlei werk blijft liggen. Focus je nog even op wat je moet doen, zodat je straks als het wel lekker weer is, zonder schuldgevoel kunt genieten buiten.
  • Trek je lievelingstrui aan, steek de open haard aan en nodig die leuke man uit voor een lekker glas (gluh)wijn bij de open haard. Vergeet het beren/schapenvel niet!
  • De zomermode hangt in de winkels. Het is nu het perfecte weer om met een vriendin de hele dag in een warenhuis of winkelcentrum van alles te passen. Wees elkaar’s ‘personal shopper’ en/of doe een totale make-over.
  • Loop naar de kaasboer, maak hem aan het lachen door te vragen om de laatste fondue kaas en nodig al je vrienden uit voor een gezellige kaasfondue. Dresscode: wintermutsen!
  • Schrijf dat boek dat je al zo lang van plan was!
  • En als je het echt niet meer uithoudt: boek een last minute naar de zon. Op een paar uur vliegen is het altijd ergens mooi weer.

En dan breng ik nu graag een toast uit: op de zon! En als die buiten niet schijnt, dan moeten we hem zelf laten schijnen in ons leven, toch? taxenbach PS een dag nadat ik dit schreef: zijn er overstromingen en modderlawines in Oostenrijk door de zware regen. Bij het station waar ik gisteren aankwam, zijn zelfs twee mensen omgekomen. Dat doet me nog eens extra beseffen dat je van iedere dag een feestje moet maken: je weet nooit wat er komen gaat. Stel, je hebt nog maar 1 dag en je bent die hele dag chagrijnig?!? Zonde toch!