Sinterklaas op een budget

Sinterklaas vieren is gezellig. En duur. Tenminste, als je alles koopt. Maar ook in Spanje heeft de crisis toegeslagen. 10 tips om Sinterklaas dit jaar op een klein(er) budget te vieren. Net zo gezellig, of misschien nog wel leuker!

1. Bak je eigen pepernoten en speculaas: leuk, met de kids samen!
2. Maak je eigen marsepein. Niet met zoveel suiker als in de winkel, maar met pure gemalen amandelen en natuurlijke kleurtjes. Fijn voor kids en volwassenen met een allergie.
3. Maak surprises en gedichten voor elkaar in plaats van dure cadeaus. Lootjestrekken.nl helpt bij het verdelen van de namen.
4. Doe het Sinterklaas dobbelspel. Leuk voor grote groepen en combi’s van jong en oud.
5. Laat je kinderen niet meer gebruikt speelgoed inpakken als cadeau voor andere kids.
6. Maak Sinterklaas een feest van geven ipv krijgen. Pak samen met je kids niet meer gebruikt speelgoed mooi in en breng het naar een kerk, leger des heils, voedselbank, asielzoekerscentrum of ander goed doel.
7. Je kunt een ‘RuilKlaas’ feest organiseren waarbij iedereen (zowel volwassenen als kids) iets meenemen dat ze niet meer gebruiken en dat je kunt ruilen voor iets anders. Alles gaat op een grote hoop en iedereen mag 1 nieuw ding kiezen voor ieder ingebracht ding. Zo gaat iedereen met iets nieuws naar huis, zonder dat het 1 cent kost.
8. In plaats van een verlanglijstje van ‘dingen’, maak een lijstje met wensen die andere mensen voor jou zouden kunnen vervullen. Bijvoorbeeld een uitslaapochtend, ontbijt op bed, een massage, een lekker dinertje, een dagje naar het zwembad of strand etc. Je trekt dan lootjes en gaat voor de persoon die je hebt getrokken proberen of je een van die wensen waar kunt maken.
9. Leg de nadruk op gedichten in plaats van op de cadeautjes. Eindelijk de gelegenheid om wat je die persoon altijd al had willen zeggen lekker anoniem en met een knipoog op papier te zetten.
10. Het gaat niet om de cadeaus, om het geld, om de dingen. Het gaat om de gezelligheid. Maak er een leuke avond van!

ZuinigeKlaas en BudgetPiet

————————————————–
Deze column werd op 20 november 2012 gepubliceerd op vrouw.nl van De Telegraaf

jij-bent-een-topvrouw40Cadeau idee? Deze en andere blogs van Vrouw.nl zijn gebundeld in het boekje ‘ Jij bent een TopVrouw‘. Bestel nu een gesigneerd exemplaar voor slechts €9,95, inclusief verzendkosten.

Vijf minuten inspiratie nieuwsbrief

Drie keer per jaar stuur ik een 5 minuten inspiratie mail met slimme en leuke tips aan al mijn contacten. Wil jij af en toe een glimlach en inspiratie in je mailbox?