‘Omdenken’

Inspiratie Shot mei 2020

'Omdenken' - Inspiratie shot mei 2020

Eind februari vertrok ik voor een paar weken naar Curaçao, met alleen handbagage. Wie had kunnen denken dat het me pas drie maanden later zou lukken om terug te komen naar Nederland, na een verblijf van bijna twee maanden in Miami? Reizen in deze tijd is een avontuur. Hierbij een verslagje.

Dag papa!

Mijn paps bleef achter in goed gezelschap. Niet alleen van zijn nieuwe (Amerikaanse) care taker, maar vooral ook heel blij met zijn nieuwe robot hond Waldo. Robot hond? Ja, ik had ook geen idee dat ze bestonden, maar de Alzheimers association attendeerde ons erop dat die gratis worden weggegeven aan ouderen in de USA. De hond reageert op geluid en het klikte meteen, zoals je op de video kunt zien. Er is trouwens ook een katten versie. Misschien ook een goede oplossing voor eenzame ouderen in jouw omgeving?

Reizen in tijden van Corona

Het is bijna niet voor te stellen: Lege vliegvelden, lege schermen waar normaal gesproken de vluchten op staan, super weinig mensen in het vliegtuig, iedereen draagt verplicht maskers. Tot mijn verbazing werd me niet één vraag gesteld over waarom ik vloog. Niet bij het (om)boeken van mijn ticket, niet bij het inchecken, niet bij de security. Het formulier met een gezondheidsverklaring die ik bij het instappen moest invullen, werd niet eens bekeken of ingenomen.

En wat een drama voor de airlines! Ze vliegen slechts op 10% capaciteit; iedere vlucht moet apart geregeld worden: waar mogen we landen, welke regels gelden, mag de bemanning overnachten? En met al dat extra werk is iedere vlucht ook nog eens verliesgevend. En complimenten voor de piloten en stewardessen die hun werk blijven doen in deze extreme omstandigheden. Maar goed, ik ben dus weer terug in Amsterdam. Wie weet voor hoe lang? Hierbij een video impressie.

Care taker dilemma en oplossing

Toen we er voor het eerst achter kwamen dat mijn vader met Alzheimer een care taker nodig had, zijn we natuurlijk eerst in Miami gaan zoeken, waar hij woont. We kwamen er achter dat beroeps zusters en care takers daar duur zijn en niet super gemotiveerd. We haalden er een paar weken eentje in huis, maar die viel steeds tijdens haar dienst – die bedoeld was om te koken en mijn vader bezig te houden – op de bank in slaap!

Op een gegeven moment heb ik ‘omgedacht’ en care takers uit Nederland een ‘zorgvakantie’ van drie maanden (de duur van een toeristenvisum) in Miami aangeboden. Dat gaat al 2,5 jaar goed. We vinden steeds fantastische mensen die het ook leuk vinden. Een win-win-win situatie.

Maar nu… Corona… Geen vluchten meer mogelijk vanuit Europa naar de USA. De volgende care taker had al een ticket, maar kon niet komen. Wat doe je dan? Ik ben meteen ingevlogen uit Curaçao en nam de honneurs waar. Maar hoe lang zou ik moeten wachten tot er weer care takers uit Nederland zouden kunnen komen, en wie zou nog willen?

Wachten tot alles weer als vanouds wordt is vaak een eerste stap bij een verandering. Maar dan geef je de controle uit handen en neem je een beetje de ‘slachtoffer’ rol. Na een paar weken voelde ik dat er niet snel een oplossing zou komen die onze ‘oude’ manier van werken weer mogelijk zou maken. Maar wat dan? Ik ging in de USA kijken, maar mensen daar hebben zelf grote problemen op het moment. Ik voelde me hulpeloos en zelfs een beetje depressief worden.

Ineens kwamen mijn twee werelden bij elkaar: wat als ik nu in de ‘Digital Nomad Girls’ groep op Facebook zou kijken naar een Amerikaanse Digital Nomad die ‘gestrand’ was? Dat lukte! Nog dezelfde dag vond ik Tee, die op dat moment in Hawaii verbleef en die binnen een week op een vliegtuig stapte. Ze bood zelfs aan om voor de zekerheid twee weken in quarantaine te gaan. Nu die om zijn, neemt ze de zorg voor mijn vader over. Een fijn gevoel.

Wat als jij met een probleem zit? Blijf je iets proberen dat niet werkt? Ga je afwachten en je afhankelijk opstellen van iemand anders? Of draai je het om en zoek je naar oplossingen?

Wil je meer inspiratie over deze mindshift? Doe dan eind deze maand mee aan mijn ‘How to turn anything into a business’ workshop.

'Omdenken' - Inspiratie shot mei 2020

Nieuw ‘Mix & Match’ cursus model

In de eerste weken van de corona crisis heb ik mijn complete businessmodel omgegooid. In plaats van workshops en schrijfweken, geef ik nu iedere week twee online workshops. Tot mijn verbazing is dit zowel voor mij als voor mijn deelnemers een enorme verbetering. De workshop ’Storytelling’ die ik normaal gesproken alleen voor schrijvers gaf, blijkt bijvoorbeeld ook interessant te zijn voor sprekers en managers.


Je boek cover design uitbesteden aan freelancers’ bleek het startpunt voor een geweldige discussie over outsourcen en het werken met een VA, wat weer resulteerde in een nieuwe workshop.
Informatie die ik normaal tijdens een langere workshop speciaal voor schrijvers of digital nomads geef, wordt zo makkelijker toegankelijk en opgeknipt in ‘hapklare brokken’ die ook voor anderen interessant zijn.


Ik ben nu een modulair systeem aan het ontwikkelen waarbij je de onderwerpen die je aanspreken kunt ‘mixen en matchen’. Daarover later meer. Als je het leuk vind, kun je de huidige workshop planning hier bekijken.

'Omdenken' - Inspiratie shot mei 2020
'Omdenken' - Inspiratie shot mei 2020

Wist je dat...?

Ik al jaren alleen met handbagage reis? Hoe kan je dan toch genoeg kleding, sport outfits, boeken, een compleet ‘kantoor’ en zelfs tango schoenen en een snorkel meenemen? Het geheim is een goede rolkoffer en je kleren rollen. In onderstaande video en deze blog geef ik je de ‘ins & outs’.

Waar is Esther?

Wow, ik ben terug in Amsterdam! Ik ben natuurlijk super dankbaar dat ik zoveel quality time met mijn vader heb kunnen doorbrengen, maar ik ben ook heel blij om weer ‘mijn eigen leven’ te kunnen leiden. Natuurlijk blijf ik de eerste tijd thuis, ik houd afstand en doe heel voorzichtig. Maar het kunnen wandelen, fietsen en straks zelfs weer zwemmen rondom het Prinseneiland, dat voelt nu als veel vrijheid.

Na drie maanden leven uit mijn handbagage koffertje (zie ook ‘Wist je dat…’), kijk ik er (onder andere) naar uit om weer eens iets anders aan te trekken! 🙂

Ik heb trouwens een record gebroken. In de afgelopen 15 jaar was ik nooit langer dan 6 weken op 1 plek, maar nu ben ik maar liefst 7 weken in Miami geweest. En omdat alle events en reizen de komende tijd gecanceld zijn, wie weet hoe lang ik in Amsterdam ‘moet’ blijven?

Natuurlijk denk ik vaak aan het stukje olijfboomgaard dat ik in februari in Puglia, Italie kocht. Het idee was dat ik in april de definitieve koop rond kon maken bij de notaris. Wanneer dat nou gaat gebeuren is een raadsel, maar ik wil het nog steeds en heb goed contact met de mensen in Italie, gelukkig.

Mijn verjaardag komt eraan. 28 juni wordt ik 50. Ik had een feestje gepland voor al mijn vrienden, maar omdat dat niet door kan gaan, ga ik iets NOG LEUKERS doen… Ik ga 50 prachtige cadeaus weggeven. Zomaar! Over drie weken hoor je meer.

'Omdenken' - Inspiratie shot mei 2020
'Omdenken' - Inspiratie shot mei 2020

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.