Who needs money?
Van ruilen komt niet langer huilen. Tegenwoordig tovert het een grote glimlach op mijn gezicht. Vooral als je win-win situaties weet te creëren; dat betekent nóg meer blije mensen! Zo ruilde ik de afgelopen maanden een persoonlijk ‘cut the crap’ project -waarin Patty Golsteijn me hielp mijn leven en spullen nog meer te minimaliseren – tegen advies over het boek dat ze daar op dit moment over schrijft. Jacqueline Kruithof vroeg mijn hulp bij haar personal branding. Ze was zo enthousiast dat ze me ondertussen ‘verkocht’ voor een serie lezingen in Qatar. Ook zal ze mij in die vreemde cultuur met raad en daad bijstaan. In plaats van haar commissie te betalen (dat betaal ik immers ook aan een sprekersbureau of agent die een lezing regelt), stuur ik haar geen factuur voor het personal branding traject. Het uitwisselen van kennis en ervaring gaat eigenlijk steeds natuurlijker. Via Facebook raakte ik in contact met Maria Johanna, die onlangs naar Bali is verhuisd en me voorstelde de mooiste plekjes van Bali te laten zien. Zij zit midden in het proces om wereldburger te worden en heeft veel aan mijn ervaringen en tips. Ik had net die dag een transformational breathing workshop gedaan en was teleurgesteld dat ik niets had gemerkt van de beloofde ‘intense ervaring’. Maria Johanna blijkt zich gespecialiseerd te hebben in persoonlijke meditatie en visioenen-uitleg. Vooral voor mensen die moeite hebben ‘naar binnen te gaan’. Bingo! Een ruil lag dus voor de hand. De beste yoga les die ik hier in Bali had, werd gegeven door een invaller. Ik wilde heel graag meer van haar leren. Gek genoeg kwam ik de lerares daarna overal tegen. Brutaal vroeg ik of ik haar kon inhuren voor een privé les, maar ze verontschuldigde zich: ze was een boek aan het schrijven en wilde zich daarop focussen. We raakten aan de praat en binnen no time was het duidelijk dat ik haar met haar boek kon helpen en in ruil beloofde ze mij een privé les te geven! Bedenk eens waar je nu je geld aan uitgeeft, wat je graag zou willen en wat jij anderen te bieden hebt. Dat laatste zijn vaak dingen die voor jou al heel normaal zijn, maar een ander – die nog niet zo ervaren is op dat gebied – veel toegevoegde waarde biedt. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is open staan. Kansen zien. En als die zich voordoen, ze ook benoemen en een win-win voorstel doen. Grote kans dat er zo twee glimlachen ontstaat. En je portemonnaie blijft gesloten.
Wil je digitale nomade worden?
Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?
- Heb je nog vragen?
- Weet je niet waar je moet beginnen?
- Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?
Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:
- In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
- De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
- Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.