Maak van je zwakte je grootste kracht…

Net als de halve wereld heb ik na zijn dood het boek van Steve Jobs verslonden. Fascinerend hoe zo’n eikel van een vent zulke briljante dingen kan bedenken! En nog bijzonderder is hoe een groot deel van de mensen die hij ronduit onbeschoft heeft behandeld, hem achteraf nog dankbaar is ook omdat hij ze heeft gestimuleerd ‘verder te gaan dan ze zelf voor mogelijk hadden gehouden’. De vraag is: kun je baanbrekend bezig zijn en tegelijkertijd aardig gevonden willen worden? Of met andere woorden: als Steve meer sociaal

Make your weakness your greatest strength

wenselijk gedrag had vertoond, zou hij dan net zo succesvol zijn geweest? Of was zijn sociale ‘zwakte’ stiekem ook zijn grootste kracht?

Uit mijn eigen ervaring heb ik geleerd dat een negatieve eigenschap in een andere context ineens een groot voordeel kan zijn. Toen ik bijvoorbeeld als jonge freelancer bij grote consultancy bedrijven aan de slag ging, kreeg ik vaak te horen dat mensen me ‘pushy’ vonden. Te enthousiast, te aanwezig, te resultaatgericht. Jaren later gebruikte ik exact dezelfde eigenschap om Coins for Care op de kaart te zetten. Toen ik me voor goede doelen inzette, werd ik ineens een doorzetter genoemd!

Make your weakness your greatest strength

Nog een voorbeeld, ook van Coins for Care. Aan het begin van de inzamelactie, toen ik grote winkelketens probeerde over te halen om rondom de euro invoering inzamelbakken voor ‘overgebleven muntjes’ in hun winkels te plaatsen, werd ik door niemand serieus genomen. Ook sponsors vonden me te jong, onervaren en naïef over komen. Maanden later werd ik uitgenodigd voor een TV show om het Coins for Care verhaal uit te leggen. Daar bleek die meisjesachtige uitstraling juist in mijn voordeel te werken: de TV mensen zeiden dat ik zo laagdrempelig overkwam, als de ‘girl next door’ en dat het publiek zich daardoor goed in mij kon verplaatsen. Meer TV optredens volgden, waarna alle grote winkelketens en andere sponsors stonden te trappelen om mee te doen…

Kijk eens naar het volgende lijstje extreme kanten van bepaalde eigenschappen of je iets van jezelf herkent.

Zou het punt waar jij altijd kritiek op krijgt misschien in een andere context heel positief over kunnen komen?

Maak van je zwakte je grootste kracht...

Wist je dat Oprah Winfrey werd ontslagen uit haar eerst baan bij Nashville TV? Ze barstte namelijk steeds in huilen uit, zo betrokken was ze bij het leed van de hoofdpersonen uit haar reportages. Ook voor nieuwslezeres bleek ze ’te emotioneel betrokken’ bij de berichtgeving. Ze werd om de haverklap op het matje geroepen bij haar superieuren. Uiteindelijk bleek ze voor een lokale talkshow wél heel erg geschikt. De emotionele benadering van haar onderwerpen trok zelfs de aandacht van het beroemde tv-station ABC; en zo werd Oprah de beroemdste talkshow host ter wereld, juist omdat ze zo meeleeft met haar gasten!

Bijna niemand weet dat Beethoven al op jonge leeftijd doof werd. Dat lijkt niet samen te gaan met muziek. Toch heeft hij ondanks, of misschien wel dankzij, zijn beperking de mooiste symfonieën gecomponeerd. Tijdens de uitvoering van zijn 9e symfonie moest iemand hem omdraaien om hem de uitzinnige reactie van het publiek te laten zien.

De Bulgaarse Valentina Hasan zingt voor Music Idols een liedje in het Engels, terwijl ze niet echt goed kan zingen en geen Engels spreekt. Daar is moed voor nodig. Het refrein van Mariah Careys ‘Can’t live’ klinkt bij Valentina als ‘Ken Lee.’ Valentina houdt echter vol dat haar fonetisch uit het hoofd geleerde klanken echt Engels zijn. Ondanks, of misschien wel dankzij haar ‘handicap’, wordt de Bulgaarse zangeres beroemd. Op internet is zelfs een rage ontketend waarbij mensen proberen net zo te gaan zingen als ‘Valentina Hasan van Ken Lee!’ Op youtube staan hilarische filmpjes.

De belangrijkste boodschap van dit alles is: durf gewoon jezelf te zijn. Als anderen problemen hebben met een van jouw eigenschappen, dan kun je proberen die kant van jezelf te veranderen of onderdrukken. Maar je kunt ook je (werk)omgeving veranderen en een context zoeken waarin je het best tot je recht komt.

Want, zeg nu zelf, als Steve Jobs niet zo irritant betweterig was geweest, hadden wij dan nu zoveel plezier gehad met onze computers, telefoons, tablets, muziek, films etc? “Always be a first-rate version of yourself, instead of a second-rate version of somebody else.”

Wil jij leren hoe je van je grootste zwakte je grootste kracht maakt?

Tijdens mijn online workshop ‘How to turn anything into a business‘ gaan we kijken waar jouw toegevoegde waarde ligt. Daar ben je je zelf namelijk vaak niet van bewust. En we leren kansen zien, dus hoe je jouw ‘gift’ kunt inzetten om anderen te helpen én een inkomen te verdienen. Iets voor jou?

Hoe het begon...