Living tantra, living love

Inspiratie Shot  – september 2019

Laat ik het maar verklappen: ik was op een tantra retreat… Tantra wordt vaak geassocieerd met sex, maar dit was meer een tantra for life retreat. De filosofie van balans, openheid en connectie die vaak op sexualiteit wordt toegepast is namelijk eigenlijk bedoeld als levensfilosofie. Weer kwam de balans tussen je mannelijke en vrouwelijk kant aan bod. Ook het voor mij steeds meer bekende thema ‘uit je hoofd, in je lichaam’ speelde een hoofdrol. Voeg daar ‘in het moment zijn’ aan toe, en je hebt niet alleen het ‘recept’ voor tantra, maar ook voor tango, en het leven in het algemeen in handen…

Living tantra, living love - Inspiratie Shot september 2019

Ben je een oester of een perzik?

Een prachtige metafoor die ik leerde tijdens de tantra cursus. Ik was altijd een oester: hard van buiten, kwetsbaar van binnen. Ik liet alleen mijn sterke kant zien en liet niemand ‘binnen’. Nu probeer ik meer een perzik te zijn: een sterke, mannelijke kern als basis, waar omheen ik mijn kwetsbaarheid, zachtheid en vrouwelijkheid kan delen met de wereld.
Hoe zie jij jezelf op dit moment? En hoe zou je willen zijn?

Vanuit een prachtige kasteel ruïne in Frankrijk nam ik deze video op, waarin ik het concept nader uitleg en mijn persoonlijke ervaringen deel.

Emotie mag er zijn

Van jongs af aan leren we onze emoties weg te stoppen. Als een kind verdrietig is, dan vertellen we dat het heus allemaal goed komt, rationaliseren met dingen als ‘stel je niet aan’, ‘grote jongens huilen niet’, ’troosten’ het kind met eten of leiden het af met een spelletje. Alles is erop gericht om het huilen te laten stoppen. Terwijl het juist zo belangrijk is om gevoelens te erkennen, de ruimte te geven, te doorvoelen in plaats van ze weg te stoppen of te rationaliseren. Volgende keer als jijzelf of iemand in je omgeving boos, bang of verdrietig is, probeer dan eens die gevoelens de ruimte te geven. Zinnen als “ik snap dat je verdrietig bent”, “het is begrijpelijk dat je boos bent” geven erkenning aan de gevoelens. Ze mogen er zijn. Ze zijn onderdeel van het leven. Nadat je de emotie door je heen laat stromen (in plaats van weg te drukken of op iemand anders te projecteren), voel je je vaak verbazend snel opgelucht en vol positieve energie. Ik blijf het zelf spannend vinden en het lukt me nog niet altijd, maar de keren dat ik dit deed, bedacht ik me: waarom leren we dit niet op school? Van onze ouders? Aan onze eigen kinderen? Goed nieuws: Het is nooit te laat om te beginnen!

Living tantra, living love - Inspiratie Shot september 2019

Ben je een ‘love avoidant’ of een ‘love addict?’

In de liefde zijn er kennelijk twee soorten mensen. Love avoidants zijn bang hun vrijheid -of zichzelf- te verliezen. Love addicts zijn bang om liefde te verliezen en om alleen te zijn. Love avoidants zoeken vrijheid en willen zo de controle in handen proberen te houden. Love addicts willen een relatie en intimiteit. Gek genoeg trekken deze twee types elkaar aan, waardoor een vreemd soort ‘dans’ ontstaat. Herken je dit patroon in jezelf of in je relatie? Geen nood, iedereen heeft iets van beide types in zich. Het feit dat je je bewust bent van je patronen is een eerste stap op weg naar het loskomen ervan.

Living tantra, living love - Inspiratie Shot september 2019

Je lichaam is de ‘gateway to change’

Als je ook maar een beetje op mij lijkt, probeer je vast ook alles te rationaliseren. Ik wil alles rationeel begrijpen en zo de controle houden. Echte verandering gebeurt echter niet in je hoofd, maar in je lichaam. Niet praten dus, maar je adem, geluid en beweging gebruiken. Door naar je buik te ademen, op je uitademing geluid te geven aan wat je voelt en je lichaam te bewegen, kan je oude energie, herinneringen en patronen loslaten en ruimte maken voor nieuwe dingen. Het vereist wat oefening om dit onder de knie te krijgen, maar -net als de andere lessen die ik leerde – voelt het zo logisch, dat het absoluut de moeite waard is. Pijn is de deur naar groei. Het helpt om er nieuwsgierig naar te zijn in plaats van bang. Meer info en oefeningen in de Eliyah tantra blog ‘What to do when your shit comes up?’

Living tantra, living love - Inspiratie Shot september 2019

Life lessons from tantra

Meer weten over life tantra? Ik ben fan van de Embodies Awakening Academy (voorheen de Eliyah tantra school); ze geven eigenlijk ‘life lessons’ en zijn super integer.
Behalve de retreats, kan ik ook de online courses aanraden om oude patronen te doorbreken.

Drie jaar geleden deed ik ook een tantra cursus, deze was wel meer gericht op sexualiteit. Ik schreef er een blog over ‘Tantra with a control freak’.

Daarna ‘verdwaalde’ ik zonder Google translate in Japan en vond zoveel overeenkomsten tussen de tantra filosofie en die ervaring dat ik er een tattoo voor ontwierp en liet zetten.

Gaat tantra je een beetje te ver, maar ben je wel geïnteresseerd in tango? Mijn Argentijnse tango leraren zijn regelmatig Amsterdam en geven dan privé lessen en corporate workshops ‘Tango as a mirror.

Waar is Esther?

Not a dull moment… Van het tantra retreat in de bergen in Zuid Spanje reed ik naar de schrijfweek in een oud kasteel in de Ardeche in Frankrijk, waar ik veel leerde over Amazon book marketing. Het was een interessante mix van fictie schrijvers (met roze of blauw haar, een meer dan rijke fantasie en een uniek gevoel voor ‘donkere’ humor…) en de wat meer conventionele non-fictie /business schrijvers zoals ik zelf. Vervolgens kampeerde ik in de regen op het Permanent Beta festival in de bossen van Drenthe (een jaarlijkse traditie) en nu ben ik volop tango aan het dansen in Amsterdam en omstreken met mijn Argentijnse tango leraren die nu in Nederland zijn. Alles wat ik de afgelopen maanden heb geleerd, kan ik nu in de praktijk brengen, want tango geeft ‘meedogenloze’ feedback: Sta je niet goed in je eigen ‘as’, verlies je je balans? Leun je teveel op je (dans)partner? Heb -of geef- je te weinig vertrouwen? Volg je niet goed genoeg, of cijfer je jezelf juist teveel weg? Ben je niet in het moment, niet in je lichaam?  BOEM! Je merkt het meteen. Daartegenover staat dat je in een prachtige flow komt als alles klopt, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Dat geeft een energie! Iedereen die tot nu toe met Adrian en Mora heeft gewerkt, kan bevestigen dat het verslavend werkt. Nieuwsgierig? Eind van de maand hebben ze nog een paar plekken vrij voor privé lessen of bedrijfs workshops.

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.