Leven zonder belemmeringen

Voor het boek ‘Het geheim van de Berghut‘ interviewde Nelleke mij over mijn levensinstelling. In het boek kwam uiteindelijk een ander verhaal, maar dit wilde ik nog graag met je delen. De dikgedrukte tekst is van Nel. In ‘Het geheim van de Berghut’ heb je over het bruisende leven van Esther Jacobs kunnen lezen. Zij is iemand die leeft zonder angst. Hoe doet ze dat? Wat drijft je? “Ik heb geleerd mijn hart te volgen. Ook al lijkt het soms niet logisch. Als je na een tijdje terug kijkt, zie je dat alle destijds schijnbaar ongerelateerde puzzelstukjes in elkaar passen.” Het lijkt wel alsof jij geen belemmeringen kent! “Je enige belemmering ben je zelf, dat heb ik wel geleerd. Als je iets niet echt wilt, zoek je een excuus. Wil je iets met heel je hart, dan zoek je een oplossing.” Maar ieder mens kent toch angsten? Hoe ga jij daar dan mee om? “Angst of weerstand is eigenlijk een teken dat je uit je comfort zone stapt. Ik heb dat gevoel leren herkennen. Dat ongemakkelijke gevoel verdwijnt nooit helemaal. Je moet je er niet door laten weerhouden, maar het juist zien als een kans.” Hoe benader jij een hobbel? “Hobbel? Springschans! Een toepasselijke spreuk vind ik: Als er een wind van verandering waait, bouwen sommige mensen windschermen, anderen windmolens… Ik ben duidelijk zo’n laatste type. Wat is de grootste hobbel die jij hebt moeten nemen de afgelopen jaren? “Het is niet altijd makkelijk om je eigen weg te zoeken. Ongebaande paden: niemand die je de weg wijst. Sterker nog: allemaal mensen projecteren hun eigen angst voor het onbekende op jou en adviseren je vooral niet te doen wat je van plan bent. Soms is het jaloezie, soms weten ze echt niet beter en denken ze dat ze je een goed advies geven. Ik heb geleerd dat als je ‘anders’ bent, dat JIJ degene bent die zich in anderen moet inleven; je kunt niet van hen verwachten dat ze jou begrijpen. Ik heb geleerd mijn innerlijk kompas te volgen en ik help nu anderen waarvan ik zie dat ze daar ook mee worstelen. Dus uiteindelijk is zo’n hobbel echt een springplank naar iets nieuws…” Jij leidt een ogenschijnlijk vrij en avontuurlijk leven zonder verplichtingen. Is dat niet makkelijk praten in de ogen van anderen? “Mijn leven is het resultaat van de keuzes die ik heb gemaakt. Ik ben eigen baas, ik hoef alleen verantwoording aan mezelf af te leggen. Dat betekent ook dat ik een self starter moet zijn, niemand anders die me ‘pusht’ dan ikzelf. Het leuke is, dat ik tegenwoordig zelfs betaald wordt om mijn verhaal te vertellen als motivational speaker. Dat werkt alleen als je echt iets te melden hebt, dus ook veeeeel fouten hebt gemaakt! Ik vind dit leven heerlijk: die vrijheid is mijn belangrijkste bezit. Voor sommige mensen is mijn leven een droom, voor anderen, die meer van zekerheid houden, is het meer een nachtmerrie, haha!” Waar denk je aan, als je aan de komende vijf jaar denkt? “Ik denk nooit zover vooruit. Je kunt zaken zo ver in de toekomst toch niet beïnvloeden. Kijk naar vandaag en morgen en misschien volgende week en geniet ervan, maak het beste van de situatie.” Nieuwsgierig naar het boek met nog veeeeel meer inspirerende verhalen, o.a. het “ik vertrek” verhaal van Hans en Nel zelf? Zie www.hetgeheimvandeberghut.com

Vijf minuten inspiratie nieuwsbrief

Drie keer per jaar stuur ik een 5 minuten inspiratie mail met slimme en leuke tips aan al mijn contacten. Wil jij af en toe een glimlach en inspiratie in je mailbox?

Wil je digitale nomade worden?

Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?

  • Heb je nog vragen?
  • Weet je niet waar je moet beginnen?
  • Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?

Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:

  • In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
  • De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
  • Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
handboekvooreenwereldburger_auteur_Esther_Jacobs
Digital-Nomads_how-to-live-play-work-around-the-world_auteur_Esther_Jacobs