Leven voor een habbekrats

Ik ben al jarenlang een voorstander van het meer voor elkaar krijgen met minder budget. Zowel zakelijk als privé. Er is zoveel dat je kunt doen ZONDER geld! Eigenlijk is het raar: 10% van de wereldbevolking weet van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten doen, terwijl het grootste deel van de mensen niet weet hoe ze de touwtjes aan elkaar moeten knopen. Wist je dat veel mensen leven van 1$ per dag? En dat het wereldwijd pas als echte armoede wordt beschouwd als je minder dan dat hebt? Natuurlijk gaat dat vooral over 3e wereld landen, denken we dan. Maar ook bij ons in rijk Europa is veel verborgen armoede. Kath Kelly uit Engeland besloot een jaar lang van 1€ per dag te leven. Haar ervaringen leveren nuttige tips op voor als je zelf de broekriem wat aan moet of wilt trekken:

  • Check activiteiten bij/van de gemeente. Er is altijd wel een borrel, opening of presentatie met borrel en hapjes.
  • Samen op een bankje buiten met een thermosfles koffie en zelfgebakken koekjes is net zo leuk/leuker dan in een hip cafe (vergeet geen warm dekentje mee te nemen!).
  • Google op ‘gratis evenement’ met je eigen woonplaats en voila!
  • In diverse steden zijn weggeefwinkels en ook via marktplaats en andere sites kun je ongebruikte kleding, boeken, cd’s en andere zaken ruilen voor dingen die je wel nodig hebt.
  • Als je meedoet aan marktonderzoeken, heb je leuke gesprekken en je krijgt vaak ook lekkere hapjes of producten mee.
  • Televisieprogramma’s bijwonen kan erg leuk zijn. Er is meestal iets te eten en soms wordt het vervoer geregeld. Zie bijvoorbeeld de site van Endemol. Ook radioprogramma’s hebben vaak publiek nodig.
  • Er zijn diverse sites om diensten uit te wisselen: je helpt een ander, iemand helpt jou en je hebt leuke ontmoetingen. Google op dienstenruil of kijk bijvoorbeeld op noppes.nl in Amsterdam.
  • In plaats van een duur (en vaak ongewenst) cadeau te kopen voor vrienden en familie: geef iets zelfgemaakts, een leuke foto, of bak iets lekkers voor ze. Veel persoonlijker!

Door de snelle ontwikkeling van internet en de social media zijn er nog een aantal leuke initiatieven die je kunnen helpen om niet alleen je uitgavenpatroon aan te passen, maar heel anders naar de wereld en je medemens te kijken:

  • plukdestad.nl Overzicht waar je gratis eten (fruit, groente, eetbare planten en andere dingen uit de natuur) kunt plukken in diverse steden en hoe je het klaarmaakt.
  • Op Facebook zijn (minstens) twee groepen: ‘durftevragen’ waar je om hulp, advies of fysieke benodigheden kunt vragen en ‘ikgeefweg’ waar mensen gratis overtollige zaken aanbieden.

Dat er veel meer mogelijk is dan je soms denkt zonder geld, bewijst bijvoorbeeld het ‘huis van overvloed’ dat zonder geld wordt gebouwd en Permanent Beta dat in Amersfoort gratis kennissessies organiseert over allerlei (maatschappelijke) onderwerpen. Janne Willems verzameld geen ‘dingen’ maar mooie momenten. Op haar maakt ze je deelgenoot van haar ‘oogst’. Mocht jij iets moois meemaken tijdens jouw ‘buynothing maand’ dan kan je haar misschien daar een tekening van sturen zodat je anderen er mee inspireert? ————————- Deze column werd in november (=buynowthingnew maand) gepubliceerd op Vrouw.nl van De Telegraaf. jij-bent-een-topvrouw40Cadeau idee? Deze en andere blogs van Vrouw.nl zijn gebundeld in het boekje ‘ Jij bent een TopVrouw‘. Bestel nu een gesigneerd exemplaar voor slechts €9,95, inclusief verzendkosten.

Vijf minuten inspiratie nieuwsbrief

Drie keer per jaar stuur ik een 5 minuten inspiratie mail met slimme en leuke tips aan al mijn contacten. Wil jij af en toe een glimlach en inspiratie in je mailbox?