Kijk jij in de spiegel van je relaties?

Inspiratie shot januari 2021

Kijk jij in de spiegel van je relaties? - Inspiratie shot januari 2021

“Every lesson that hasn’t been learned will be repeated”

Relaties zijn onze grootste spiegels. Vaak krijgen we dezelfde situaties voorgeschoteld, in een andere context, net zolang totdat we onze lessen leren. Die zijn niet altijd makkelijk. Hoe maken we het constant blijven leren en groeien dan toch aantrekkelijk en misschien zelfs leuk? Ik heb de afgelopen jaren behoorlijk wat ‘voor mijn kiezen’ gekregen en veel nieuwe inzichten opgedaan. In deze inspiratie shot een aantal aanraders om te luisteren, lezen en doen.

Kiezen

Kiespijn staat vaak voor keuzes die je moet maken. Stress verzamelt zich in je kaak. Als je jezelf ‘verbijt’ en emoties wegstopt, kan dat tot fysieke problemen leiden. Daarom nam ik de kies, die een paar maanden geleden spontaan doormidden brak, serieus. Maar hoe kom je erachter wat de ‘root cause’ is? Mijn vriendin en voice power coach Maanwilla raadde me aan er een tekening van te maken, om zo met mijn creatieve kant bij de achterliggende emoties te komen. Dit is het resultaat. Wat probeert jouw lichaam jou te vertellen?

“If you don’t listen to your body whisper you will have to listen to it scream”

Kijk jij in de spiegel van je relaties? - Inspiratie shot januari 2021

De kracht van het nu

De boodschap van Eckhart Tolle is simpel en krachtig: “wees in het nu”. Al het andere is niet belangrijk, omdat het niet meer, of nog niet, bestaat. Zijn podcasts herhalen steeds op een andere manier deze diepe wijsheid. Het maakt me heel rustig ernaar te luisteren, zo van: “inderdaad, wat maakt het ook allemaal uit, nu is het enige wat telt…” Eckharts gekke Duitse accent maakt zijn podcasts extra leuk.

Kijk jij in de spiegel van je relaties? - Inspiratie shot januari 2021

Relaties als spiegel

Esther Perel staat bekend om haar boeken over relaties en in het bijzonder over vreemdgaan, o.a. ‘The state of affairs’ en ‘Mating in captivity’. Haar podcast “Where should we begin?” bestaat uit opnamen van live relatie therapie met echte koppels. Super interessant om naar te luisteren. Esther’s onconventionele analyses geven veel inzichten.

Kijk jij in de spiegel van je relaties? - Inspiratie shot januari 2021

Stop suffering!

Ik heb veel geleerd van Tantra. Niet de ‘sex-tantra’ waar je soms over hoort, maar de ‘levenslessen-tantra’ van de Embodied Awakening Academy, waar ik een paar retreats en ecourses heb gedaan. Ook zij benadrukken in het nu te zijn. Pijn is gewoon pijn. Als je je ertegen verzet, dan wordt het lijden. Of als je zo gefocust bent op plezier, dat je het mist als dat er even niet is. In feite, als je dit moment en wat er nu is, niet accepteert, dan zul je lijden. Vechten tegen het nu, of het proberen te veranderen is een strijd die je nooit zult winnen.

Kijk jij in de spiegel van je relaties? - Inspiratie shot januari 2021

Levenslessen van tantra

“We have a greater incentive for change when we experience more pain”

Ik scheef al een aantal keer over de levenslessen die ik leerde van tantra.
De theorie klinkt allemaal logisch, maar het in de praktijk brengen is een stuk moeilijker… Daarom helpt het me om af en toe een ecourse te doen.
Interesse? Doe mee aan de gratis Masterclass of doe een ecourse met 20% korting, met de code ESTHER20.

Kijk jij in de spiegel van je relaties? - Inspiratie shot januari 2021

Surfen op de golven van je creativiteit

Niets geeft me meer energie dan het creëren van nieuwe dingen, vooral boeken. Ik lees momenteel het boek ‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert over het fenomeen creativiteit. Ik realiseerde me opnieuw dat ik creatief ben. Ik surf op de golven van creativiteit. Mijn hele leven en alles wat ik doe, is creatief: oplossingen vinden voor uitdagingen, van alles een bedrijf maken, off-grid leven, boeken schrijven, complexe onderwerpen toegankelijk maken voor anderen, dansen, schilderen, koken, enz.
Mezelf in een structuur, routine of tijdschema proberen te forceren, werkt gewoon niet: mijn creatieve ‘juices’ drogen op en ik voel me steeds ongelukkiger. Dus mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is om dit nog meer te respecteren: als er golven zijn, ga ik graag surfen. Als er geen golven zijn, zal ik het niet eens proberen, zodat ik niet gefrustreerd raak.

Kijk jij in de spiegel van je relaties? - Inspiratie shot januari 2021

Mijn moment van 2020

Ieder jaar wordt ik gevraag om mijn meest bijzondere moment van het afgelopen jaar te delen. De afgelopen jaren waren dat vaak zware teleurstellingen, zoals een auto-ongeluk, ontheemd worden, verbroken relaties etc. Daar probeerde ik dan toch de positieve lessen van te benoemen.
Dit jaar kwam tot mijn verbazing het ‘medicijn’ boven! Mijn moment van 2020 maakt me blij, steeds opnieuw. En ik denk dat ik jou de komende jaren hier ook blij mee kan maken…

Kijk jij in de spiegel van je relaties? - Inspiratie shot januari 2021

Moderne monnik

Deze monnik heeft wel een hele bijzondere manier om de ‘Heart Sutra’ te zingen…

Wist je dat...?

… ik me een vorig leven als heks op de brandstapel ‘herinner’? Niet leuk, wel leerzaam. Mijn vriendin, regressietherapeute Marianne Notschaele, schreef er een artikel over in de paravisie. Eerder hielp ze me ook al zo’n herinnering aan een indianenleven boven te halen naar aanleiding van Expeditie Robinson.
Andere psychedelische ervaringen beschrijf ik in dit podcast interview met mijn broer ‘Self portraits as other people’.
Kijk jij in de spiegel van je relaties? - Inspiratie shot januari 2021

Waar is Esther?

Ik ben nog steeds in Kaapstad. Volop aan het genieten van de zomer, de super coworking space en de geweldige restaurants die hier nog open zijn, hoewel de situatie wel steeds nijpender wordt. Stranden zijn bijvoorbeeld dicht, verkoop van alcohol verboden (om ongelukken te vermijden en zo ziekenhuisbedden vrij te houden voor Covid patiënten) en een avondklok vanaf 9PM is ingesteld.
Eind januari wil ik proberen op bezoek te gaan bij mijn vader in Miami, die ik al sinds eind mei niet meer heb gezien. Helaas staat Nederland – samen met de meeste Europese landen – op de ‘verboden in te reizen’ lijst voor de USA. Gek genoeg staat Zuid Afrika, met het ‘gemuteerde virus’, nog niet op die lijst… Even creatief denken: nu heb ik vanuit Cape Town dus een ticket naar Miami geboekt via Qatar! Ik ben al officieel twee maanden niet in Europa geweest, dus hopelijk word ik door middel van deze 38 uur (!) durende trip wel in de USA toegelaten… Dan kan ik even bij mijn vader op bezoek, mijn broer aflossen die nu een tijdje zijn care taker is en voor het eerst sinds tijden de verjaardag van mijn zus (die daar ook woont) live vieren.

Kijk jij in de spiegel van je relaties? - Inspiratie shot januari 2021

Inspiration in your mailbox

Join 14.000 people from 42 countries by signing up for my monthly ‘Inspiration Shot’ in the footer of this page