Kansen creëren in Kaapstad

Inspiratie shot december 2020

Kansen creëren in Kaapstad - Inspiratie shot december 2020

Ik zocht naar een inspirerende plek om de winter door te komen, zonder al te veel tijdsverschil, ergens met lekker weer en waar de restaurants open zijn. Toen ik het uitzicht van dit appartement in Kaapstad zag, was ik meteen verkocht. De Tafelberg ziet er iedere dag anders uit. En toch is hij feitelijk precies hetzelfde. En dat is nu net het punt. Als je met andere ogen kijkt, kan alles er ineens anders uitzien. Een bedreiging kan een kans worden, een vervelende situatie kan leerzaam zijn. Deze inspiratie shot gaat dan ook over kansen creëren; in Kaapstad of ergens anders.

Hoe gaat Kaapstad om met Covid?

Na een maandenlange strenge lockdown is het land weer open voor toeristen. Slechts enkelen durven het aan. Lege vliegtuigen, lege straten, lege restaurants en winkels. Veel restaurants, cafés en bedrijfjes zijn failliet. Er is meer dan 50% werkloosheid, de situatie is voor veel mensen wanhopig. En toch… zie je overal stralende, lachende gezichten, je hoort gezang en er is beweging, er is actie. Daklozen maken prachtige beelden van gevonden staaldraad, werkloze ‘big mama’s’ zingen op straat luidkeels ‘Hallelujah’ en wie het zich kan veroorloven, stopt ze wat geld toe. Cafeetjes openen weer, weliswaar met minder personeel, maar de eigenaar werkt gewoon mee.
Overal waar je naar binnen wilt, wordt eerst je temperatuur opgenomen, moet je je handen desinfecteren en een log invullen. Overal. Van restaurant, tot winkel, tot hotel. Op het vliegveld wordt ook je covid testcertificaat tot op de letter gecontroleerd. Helaas hebben de meeste arme mensen niet de kans om zich goed te desinfecteren, dus loopt het aantal cases door het hele land op. Maar het is goed te doen, en het land heeft ons – toeristen – zo hard nodig. Kom je ook naar Zuid Afrika?

Kansen creëren in Kaapstad - Inspiratie shot december 2020

Op de thee bij Nelson Mandela

Ik verblijf in Mandela Rhodes Place, waar in de lobby veel afbeeldingen en ‘quotes’ van mijn grote held hangen. Waarom ik Nelson Mandela zo bewonder? Vooral omdat hij na 27 jaar onrechte gevangenschap bij zijn vrijlating alle reden had om verbitterd en boos te zijn, maar in plaats daarvan koos voor geduld, vrede, begrip en constructieve oplossingen. Zelf ben ik niet zo van de ‘vergeving’, dus ik probeer in te zoomen op zijn energie om te leren sommige frustraties los te kunnen laten.

Kansen creëren in Kaapstad - Inspiratie shot december 2020

Big five, small five, shy five

Soms moet je verder kijken dan wat ‘obvious’ is. Afrika is niet alleen de beroemde ‘big five’ (die we trouwens in een rap tempo aan het uitroeien zijn), er is ook een ’small five’ en zelfs een ’shy five’.
Een aantal jaar geleden reisde ik samen met mijn ‘nep-zus’ Daphne en haar man Frodo door Namibie en Botswana, waarbij ik de ‘small five’ ontdekte: de ‘ant lion’ (een mier die andere mieren vangt in een kuil en ze dan leegzuigt), de ‘elephant shrew’ (een soort muis met een lange snuit), de ‘leopard tortoise’ (een landschildpad met luipaardprint op zijn schild), de ‘red-billed buffalo weaver’ (een vogel met rode snavel die altijd met de buffels meereist) en de ‘rhinoceros beetle’ (een tor met hoorns op zijn neus, net als zijn naamgenoot).
Ook in het dagelijks leven is het de moeite waard om verder te kijken dan waar alle aandacht automatisch naartoe gaat. Zelfs als je niet kunt reizen, kun je de meest fantastische ‘ontdekkingen’ doen. Dus trek je ’safari kleding’ maar vast aan en hang je (symbolische) verrekijker om je nek…. 🙂
Kansen creëren in Kaapstad - Inspiratie shot december 2020

Tiny Trullo proeverij

Ondertussen zijn in Nederland de ‘Tiny Trullo’ olijfolie tastings in volle gang… Overal wordt de bestelde olie met enthousiasme ontvangen. Veel mensen nemen filmpjes op van hun eerste kennismaking. Je kunt ze hier bekijken.
Mijn 230 liter olie was sneller op dan verwacht. Toen ontdekten ze in Italië dat ze me 50 liter te weinig hadden gestuurd! Deze ‘reserve-batch’ is net aangekomen, dus ik kan nog een paar orders aannemen. Anders zal je tot volgend jaar november moeten wachten. Je kunt jezelf ook alvast aanmelden voor de wachtlijst, om te zorgen dat je het volgend jaar niet (weer) misloopt.

Zo schrijf je een boek! – Online programma

“Alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boek. Ik vind het leuk dat Esther in de video’s haar eigen verhalen vertelt,  voorbeelden laat zien van andere boeken en praktische tips geeft. Super inspirerend. Een perfecte aanvulling bij het boek en werkboek.” Greta van Buuren

Ik ben blij en trots dat mijn online programma zoveel schrijvers op weg helpt met hun boek. Mocht je de ‘Black Friday actie’ gemist hebben, hierbij nog één allerlaatste kans om de e-course voor slechts €99 te bestellen in plaats van €595. Geldig tot 25 december.

Kansen creëren in Kaapstad - Inspiratie shot december 2020

Wil jij ook kansen leren zien?

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik toch steeds weer van alles een ‘business’ kan maken. Van cruises tot tango, van boerderijtjes op het platteland van Zuid-Europa tot boeken schrijven. Veel mensen worstelen met de vraag wat hun toegevoegde waarde / aanbod is, hoe ze het kunnen marketen op een manier die niet als ‘sales’ voelt en hoe ze hun passie kunnen omzetten in geld om nog meer avonturen te kunnen financieren. Het geheim is: zie het niet als een business!
Wil jij ook geld verdienen met je passie? Op 13 januari 2021 help ik je persoonlijk op weg in mijn online workshop ‘How to turn anything into a business’.
How to turn anything into a business

Wist je dat...?

…ik een ‘peyote-fluisteraar’ ben? Een wat?!? Ik heb ontdekt dat ik met de Peyote cactus – die vaak als een soort hallucinerende drugs gebruikt wordt – kan communiceren. Ja, echt! Zonder iets in te nemen, te roken of andere drugs te gebruiken. Ik was er net zo verbaasd – en sceptisch – over als jij nu waarschijnlijk bent. Ik heb me er eerst enorm tegen verzet en later prachtige lessen uit geleerd. Lees over mijn ervaringen op de  Facebook pagina ‘Wisdom of the Peyote’.
Hallucineer je met je mee? 😆

Kansen creëren in Kaapstad - Inspiratie shot december 2020

Waar is Esther?

Ik ben voor zes weken naar Kaapstad gekomen. Misschien blijf ik zelfs wat langer in Zuid Afrika. Fijn dat dat kan, omdat ik locatie onafhankelijk ben. Ik hoef nergens naar ’terug’. Ik kijk gewoon waar ik me fijn voel. En op dit moment is dat hier. Ik werk door de week en samen met mijn vriendin Annaliza met wie ik dit avontuur deel, gaan we in het weekend hiken in de bergen die we door ons raam iedere dag zien. Ook ben ik weer aangehaakt bij de tango community, waardoor ik leuke mensen ontmoet, op niet-toeristische plekken kom en voor het eerst sinds maart weer heerlijk kan dansen!
We hebben ook Airbnb experiences ontdekt: een leuke manier om met een local iets bijzonders te doen. In het park vlakbij ons appartement, de Company Gardens, hebben we vriendschap gesloten met de tuinmannen, waardoor we iedere dag verse sla, groenten en kruiden hebben, wat we dan aanvullen met de heerlijke gerechten en taartjes uit het restaurant in de gardens.
Geef me een reden om terug te komen naar winters Europa? 🙂

Kansen creëren in Kaapstad - Inspiratie shot december 2020

Inspiration in your mailbox

Join 14.000 people from 42 countries by signing up for my monthly ‘Inspiration Shot’ in the footer of this page