Big five, small five, shy five

Afrika staat bekend om zijn ‘big five’: de vijf grote wilde dieren die je gezien MOET hebben op safari: de leeuw, buffel, olifant, neushoorn en het luipaard. Op reis door Namibië viel het me echter op dat de woestijn zo leeg lijkt en dat en er qua wildlife nauwelijks bezienswaardigheden zijn. Totdat een lokale gids me attent maakte op de “small five”: een collectie spinnen, torren en hagedisjes die in de woestijn leven. Onder zijn deskundige leiding en getraind oog transformeert de dorre omgeving ineens tot wereld waarin het krioelt van het leven!

In Botswana vertelde ik een andere gids over deze ontdekking en hij kwam met een hele andere ‘small five’ die is afgeleid van de namen van de ‘big five’: de ‘ant lion’ (een mier die andere mieren vangt in een kuil en ze dan leegzuigt), de ‘elephant shrew’ (een soort muis met een lange snuit), de

Big five, small five, shy five

‘leopard tortoise’ (een landschildpad met luipaardprint op zijn schild), de ‘redbilled buffalo weaver’ (een vogel met rode snavel die altijd met de buffels meereist) en de ‘rhinoceros beetle’ (een tor met hoorns op zijn neus, net als zijn naamgenoot).

Onder de indruk van deze creativiteit om de lokale wildlife interessant te maken voor toeristen, kwam ik terug in Zuid Afrika, waar mijn reis begonnen was. Wat me eerst niet was opgevallen, sprong me nu in het oog: een speciale tour op zoek naar de ‘shy five’! Grant McIlrath heeft jaren werk gestoken in het vrienden maken met dieren die je anders nooit te zien krijgt, zoals de Meerkat, de bat-eared fox, het stekelvarken en het aardvarken. Hij organiseert speciale tours waarbij je kennismaakt met deze verlegen, maar uiterst interessante dieren. Tegelijkertijd probeert hij zijn gasten bewust te maken hoe belangrijk het is om deze dieren en hun leefomgeving te beschermen.

Mochten we op een dag met zijn allen de ‘big five’ hebben uitgeroeid (zie de websites met verschrikkelijke foto’s van jaagvakanties hieronder), weet dan dat er toch genoeg reden overblijft om op safari te gaan! Hoewel, zonder de ‘big five’ zal Afrika nooit meer hetzelfde zijn…

Adressen:

Big five safari: veel aanbieders, oa. fantastische paardrijsafari 7 dgn Z-Afrika en Botswana.
Small five tour: Namibie. email: nature@iafrica.com.na
Shy five: Zuid Afrika in de South Eastern Cape Province, Oudshoorn: Grant McIlrath, the ‘Meerkat Magic’ man.

NIET doen! Jagen: in deze Google search zie je trotse foto’s van mensen die een van de ‘big five’ hebben neergeschoten. Walgelijk! Jagers hebben veel geld over voor het doodschieten van de dieren die wij juist zo graag levend zien: het schieten van een luipaard of cheeta kost bijvoorbeeld 4.000 dollar (‘if available’, staat er dan nog bij op de site…)