Je kunt de golven niet stoppen…

Inspiratie shot september 2021

Esther Jacobs – the NO EXCUSES LADY: speaker, author, book writing coach, digital nomad

… maar je kunt wel leren surfen!

Ik merk dat veel mensen zich onrustig voelen door wat er gebeurt in de wereld. Velen zijn het niet eens met maatregelen, voelen zich niet prettig in hun situatie en voelen zich soms zelfs bedreigd in hun vrijheid.
Ik heb echter geleerd dat je externe omstandigheden niet kunt veranderen. Als je je verzet tegen iets waar je geen controle over hebt, raak je alleen maar gefrustreerd. Daarom probeer ik me altijd te richten op dingen waar ik wel invloed op kan uitoefenen. Dat betekent niet dat je het eens bent met wat er gebeurt, maar dat je je eigen weg zoekt.
In deze inspiratie shot een aantal praktische voorbeelden hoe je dat kunt doen.

Altijd kijken waar je naartoe wilt!

In het kader van ‘leren surfen’ was ik eind augustus een week in Bretagne om windsurf les te nemen. Het was best heftig met hoge golven en (soms) veel wind. Je hebt er niets over te zeggen of willen. Het ultieme voorbeeld van ‘werken met wat je hebt’.
De belangrijkste tip die ik kreeg was ‘altijd kijken waar je naartoe wilt’. Niet naar de plank, het zeil of je voeten. Deze ene zin maakt een wereld van verschil. ‘Toevallig’ kreeg ik precies dezelfde pointer ook tijdens lessen golfsurfen, skiën, karate en bedrijfskunde! Zou dit iets zijn wat we op ons hele leven kunnen toepassen? Houd je ogen gericht op waar je naartoe wilt!

Je kunt de golven niet stoppen… - inspiratie shot september 2021

Meegaan met de beweging…

Het trieste van Alzheimer is dat tijdsbeleving vervaagt. Mijn vader heeft de laatste tijd het idee dat zijn ouders net zijn overleden. Hij belt mijn zus of mij een aantal keer per dag met de vraag: “heb je het al gehoord?”
Hoe vaak we ook duidelijk proberen te maken dat ze er al tientallen jaren niet meer zijn, het idee blijft hangen. En iedere dag is hij verdrietig of in shock van wat er ‘net is gebeurd’.
In plaats van er tegenin te gaan, heb ik nu bedacht dat we misschien het beste erin mee kunnen gaan. Ik ben dus een ‘memorial’ fotoboekje aan het maken van opa en oma, en zet er voor het gemak maar meteen foto’s van de hele familie en belangrijke vrienden in. Op die manier heeft paps een extern geheugensteuntje en een manier om zijn rouw ergens op te focussen. Deze prachtige foto van mijn moeder, vader en zijn vader krijgt uiteraard een ere plekje!

Je kunt de golven niet stoppen… - inspiratie shot september 2021

The boy who harnessed the wind

“Als er een wind van verandering waait, bouwen sommige mensen windschermen, anderen bouwen windmolens…”

Als je niets hebt; geen geld, geen school, geen kansen, en je wilt toch iets, hoe krijg je dat dan voor elkaar? De straatarme William Kamkwamba uit Malawi zag in een boekje een foto van een windmolen en besloot er één te bouwen van afval. Zo leerde hij elektriciteit te genereren om ’s avonds te kunnen studeren. Uiteindelijk hielp hij zijn hele dorp en werd wereldberoemd. In deze TED talk vertelt hij zijn verhaal. Zijn eerste TED talk is ook de moeite waard, nu je dit verhaal kent. William is zo zenuwachtig… Zijn verhaal is inmiddels verfilmd: “The boy who harnessed the wind”:

No excuses!

De spreuk ‘You can’t stop the waves, but you can learn to surf’ sluit prachtig aan bij mijn levensmotto ‘no excuses!’ Door deze prachtige reactie van Eliane Haseth werd ik getriggerd nog beter uit te leggen wat ik er nu precies mee bedoel. Daarom heb ik de verschillende perspectieven en facetten in dit ‘no excuses filmpje’ opgenomen:

Wist je dat...?

…ik na een auto ongeluk en whiplash 8 jaar geleden nog steeds regelmatig last heb van een hoofd dat ‘het niet doet’? Dat uit zich vooral in concentratieproblemen en tijdsverwarring. Zo heb ik ooit drie keer achter elkaar (!) een vliegtuig gemist, omdat ik 1) een uur te laat vertrok, 2) de reistijd verkeerd berekend had en 3) dacht dat de aankomsttijd de vertrektijd was… 😱
Omdat ik nu zo goed oplet, kom ik niet vaak meer te laat, maar ben ik juist vaak per ongeluk een uur te vroeg 😬 Omdat ik de reistijd dubbel tel, bijvoorbeeld. Hoe ik ook probeer, ik krijg het niet meer goed.
Vorige week was het weer zo ver. Rennen naar de tram voor een afspraak, nog even snel iets te eten bestellen voor in de tram dan ineens zien dat ik een uur te vroeg ben… Wat was ik gefrustreerd! Toen heb ik maar even een uur rustig op een terras gezeten. Je moet er toch het beste van proberen te maken. 🙏🏻

Je kunt de golven niet stoppen… - inspiratie shot september 2021

Waar is Esther?

Ik schrijf deze Inspiratie Shot in Stockholm. Andere plekken zorgen bij mij altijd voor volop inspiratie en avontuur. Het begon al toen ik in het vliegtuig onverwacht welkom werd geheten door een vriendin, die purser op de vlucht was! Vanuit een leuke co-working space in de stad had ik later een remote meeting met Rijkswaterstaat, waar ik begin oktober een online workshop voor honderden ‘pioniers’ onder hun medewerkers ga verzorgen. Die avond at ik in een Zweeds Italiaans restaurant en bleek de ober waarmee ik in gesprek raakte over mijn olijfolie, ineens de eigenaar van een grote keten Italiaanse restaurants… Misschien heb ik ‘per ongeluk’ een grote hoeveelheid TinyTrullo olie verkocht!
Nu je dit leest zit ik waarschijnlijk al in Puglia. Ik overweeg nog een stukje olijfboomgaard te kopen naast mijn landje. Er is al zoveel @tinytrullo olie voorbesteld dat ik bang ben dat ik niet genoeg olie kan maken als ik niet meer bomen heb! Dus als je alvast die heerlijke olie wilt bestellen, ga snel even naar tinytrullo.com. Je kunt @TinyTrullo trouwens nu ook volgen op Instagram en Facebook!
Volgende week ga ik met tien vriendinnen naar Mykonos, de week erna reis ik door naar de Franse Alpen voor een uitverkochte schrijfweek en dan vlieg ik naar Mexico, Miami (paps!) en Zuid Afrika… To be continued… 🙂

Je kunt de golven niet stoppen… - inspiratie shot september 2021

Inspiration in your mailbox

Join 14.000 people from 42 countries by signing up for my monthly ‘Inspiration Shot’ in the footer of this page