Goede voornemens nieuwe stijl

Foto: SXC.hu Mattox

Nu we ‘het eind van de wereld’ op 21 december hebben overleefd, doemt de volgende mijlpaal op: 1 januari. Heb jij al een lijstje goede voornemens gemaakt? Hoe ga je ervoor zorgen dat je ze deze keer WEL waar kunt maken?

  • Begin niet pas op 1 januari, maar al een week eerder. Die eerste week zijn je plannen namelijk makkelijk vol te houden en die tweede week dat alle anderen beginnen, krijg je er dan als ‘bonus’ bij. Hoe langer een nieuwe gewoonte de kans krijgt om in te slijten, hoe groter de kans is dat de verandering blijvend is.
  • Spreek je goede voornemen uit, zet ze op Facebook. Zo creëer je een stok achter de deur van mensen die vragen hoe het ermee gaat en/of je erop wijzen als je in ‘overtreding’ gaat.
  • Zoek een ‘buddy’. Ofwel iemand met hetzelfde voornemen als jij, zodat je samen naar de sportschool, het vrijwilligerswerk of de cursus kunt gaan. Of iemand die jou steunt en/of tips geeft voor jouw goede voornemen, die op afgesproken tijden vraagt hoe het gaat en die je in kunt schakelen voor motivatie als je het even moeilijk hebt.
  • Schrijf motiverende post-its aan jezelf als je je top voelt en hang die door het hele huis. Als je even een dipje hebt, krijg je weer motivatie van je eigen positiviteit.
  • Waarom wil je dit doel ook al weer bereiken? Visualiseer het gewenste resultaat. Voel / ruik / hoor / proef hoe jouw leven eruit ziet als je volhoudt. Het helpt om een foto / beeld te hebben dat jou motiveert.
  • In plaats van 1 groot, moeilijk doel; verdeel je voornemen in diverse kleinere, haalbare sub-doelen. Dus niet in 1 keer van maat 42 naar maatje 36, maar bijvoorbeeld 1 kilo per maand verliezen. Niet direct van werknemer naar eigen bedrijf, maar een website opzetten, je eerste gratis proefopdracht of stage doen, 5 positieve referenties verzamelen etc.
  • Vier je successen! Iedere keer dat je een sub doel haalt, sta daar even bij stil en geniet. Beloon jezelf met bijvoorbeeld een avondje sauna of een leuke film.
  • Focus niet op wat je mist (bijvoorbeeld snoep, sigaretten of drank), maar op de ‘winst’ die je maakt door je actie. Bijvoorbeeld fitter, strakker in je vel, mooiere huid etc.
  • Er zijn allemaal leuke en slimme apps om je te helpen te stoppen met roken. Ook zijn er diverse apps om af te vallen. Probeer ze eens!
  • Wees lief voor jezelf. Natuurlijk zul je een keer in de fout gaan, maar dat betekent niet dat alles verloren is. Bedenk van tevoren een strategie om zo’n dip weer te boven te komen. Bijvoorbeeld als je toch een keer snoept terwijl je gewicht wilt verliezen, ga je die avond extra lang met je hond lopen (heb je geen hond; dan leen je die van de buren…).

Succes!

Deze column werd op 22 december 2012 gepubliceerd op Vrouw.nl van De Telegraaf

jij-bent-een-topvrouw40Cadeau idee? Deze en andere blogs van Vrouw.nl zijn gebundeld in het boekje ‘ Jij bent een TopVrouw‘. Bestel nu een gesigneerd exemplaar voor slechts €9,95, inclusief verzendkosten.

Vijf minuten inspiratie nieuwsbrief

Drie keer per jaar stuur ik een 5 minuten inspiratie mail met slimme en leuke tips aan al mijn contacten. Wil jij af en toe een glimlach en inspiratie in je mailbox?