Een andere kijk op vrijheid

Inspiratie shot april 2020

Een andere kijk op vrijheid - Inspiratie shot april 2020

De wereldwijde quarantaine biedt ons de mogelijkheid om de dingen die we normaal gesproken als vanzelfsprekend beschouwen weer eens met andere ogen te bekijken. Hoe vaak schreef ik al over vrijheid in de trant van “Lekker de wereld over reizen, je eigen keuzes maken etc.”? Vandaag de dag blijkt meer dan ooit dat échte vrijheid in je hoofd zit en niet zozeer in je omstandigheden. Hieronder nog een paar paar mooie voorbeelden.

Anne Frank’s videodagboek

Een fantastisch initiatief van de Anne Frank Stichting. Het beroemde dagboek van Anne Frank’s is opgenomen als vlog, in het Achterhuis; het is net echt. Super mooi gedaan. En ook weer zo relevant in deze tijd, nu wij ook ‘opgesloten’ zitten. Alleen hebben wij internet en videogames, kunnen we gewoon voor het raam staan en lawaai maken, kunnen we eten bestellen bij restaurants en hoeven we ons niet verborgen te houden voor Duitsers (en landgenoten) die ons willen vermoorden… Goed om weer even met beide benen op de grond te worden geplaatst…

Corona kansen

Dit is DE tijd om kansen te zien in plaats van problemen, zoals ik tijdens dit interview voor de podcast van Huub van Zwieten bespreek. We gaan ook in op de vraag die mij de laatste tijd vaak gesteld wordt: hoe is het om aan één plek gebonden te zijn voor iemand die normaal gesproken nooit langer dan 3 weken op 1 plek is?

Voordelen van online werken

Misschien is het raar dat zelfs ík nog meer voordelen ontdek van online werken, terwijl ik dat al zo veel deed. Omdat mijn schrijfweek in Mallorca niet door kan gaan, besloot ik online workshops over boeken schrijven te houden. En wat is dat leuk en handig!
– Er doen mensen mee uit allerlei landen, die normaal gesproken er niet bij zouden kunnen zijn.
– Ik hoef niet te wachten tot ik weer in Nederland ben.
– We hebben allemaal geen reistijd en geen reiskosten.
– Ik hoef geen lokatie te huren en niet voor catering te zorgen: iedereen eet of drinkt waar hij zelf zin in heeft.
– We beginnen op tijd, we hoeven niet te wachten op files, parkeren etc.
– De pauzes zijn korter, wat efficiënter.
Kortom: de workshops hebben veel meer waarde dan normaal gesproken. En ze zijn ook nog eens goedkoper.

Een andere kijk op vrijheid - Inspiratie shot april 2020

De leukste Corona videos

Als je beperkt bent in je bewegingsruimte, maar wel veel tijd en creativiteit hebt, ontstaan dit soort pareltjes:

Laten we proberen een voorbeeld te nemen aan dit gezin, die ondanks dat ze ‘op elkaars lip zitten’ er een echt feestje van maken:

Wist je dat...?

… mijn joodse opa tijdens de tweede wereldoorlog ook ondergedoken heeft gezeten? Tijdens zijn onderduiktijd maakte hij prachtige tekeningen van alledaagse taferelen op zijn schuilplaats. Deze tekeningen vormden de basis voor mijn boek ‘Vrijheid om te worden wie je bent’. Diverse markante Nederlanders beschreven hierin wat vrijheid en in het bijzonder ‘vrijheid om te worden wie je bent’ voor hen betekent.

Hun conclusie: echte vrijheid zit in je hoofd. Hopelijk bieden deze verhalen jou de inspiratie en inzichten om te zijn wie je werkelijk bent, ongeacht de omstandigheden waar je in terecht komt. Wat betekent vrijheid voor jou?

Waar is Esther?

In Miami lopen we een paar weken achter op de rest van de wereld. Langzaam beginnen ze hier in de USA te beseffen hoe serieus het allemaal is. Mijn vader en ik lopen nog steeds iedere dag een rondje om de golfcourse, maar er zijn steeds minder mensen op straat. Ik mis het contact met de natuur. Ik sprong zomaar een keer in het haventje hier in de buurt om toch te kunnen zwemmen. Daarna was het trouwens lastig om weer aan de kant te komen, omdat het eb was. Als een daad van verzet heb ik bij Walmart een kayak gekocht, zodat ik toch af en toe het water op kan (als het eindelijk weer een keer hoog tij is, zodat de afstand tussen het water en de kant niet te groot is…).

Een andere kijk op vrijheid - Inspiratie shot april 2020
Een andere kijk op vrijheid - Inspiratie shot april 2020

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.