Bon Bini, be happy (Curacao 2015)

Lekker ver weg naar Curacao

Een leguaan die kind aan huis is, een zee zo sprankelend dat je ernaar blíjft kijken en kleurrijke vogels die af en aan vliegen.
Wie wel een zon-oplaadmoment kan gebruiken pakt binnenkort het vliegtuig naar ons eigen stukje tropen. Curaçao!

Suikerdiefjes

Bon Bini, be happy (Curacao 2015)

Wakker worden tussen de suikerdiefjes en andere tropische vogeltjes? Dan is het Time to smile Chogogo-resort op Curaçao de plek waar je wilt zijn. Je bent op nog geen vijf minuten lopen van het Jan Thielstrand en ontdekt gemakkelijk het eiland van hieruit. De appartementen, bungalows en studio’s zijn onlangs gerenoveerd en er zijn twee zwembaden, twee hottubs, een restaurant en een tropische tuin. Wakker worden tussen de suikerdiefjes en andere tropische vogeltjes? Dan is het Time to smile Chogogo-resort op Curaçao de plek waar je wilt zijn. Je bent op nog geen vijf minuten lopen van het Jan Thielstrand en ontdekt gemakkelijk het eiland van hieruit. De appartementen, bungalows en studio’s zijn onlangs gerenoveerd en er zijn twee zwembaden, twee hottubs, een restaurant en een tropische tuin.

Top 3 Relaxte strandtenten

1. Zest Beach Café, Jan Thiel-strand
Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is dit een aangename exotische beachclub. Huur een strandbedje en ontspan onder de palmbomen, neem een duik in zee of schuif gezellig aan bij de lange houten tafels voor een hemelse eilandmaaltijd. ’s Middags gaat de buitengrill aan en eet je verse vis en vlees van de bbq.

2. Hemingway Beach Bar, Mambo Beach, www.hemingwaycuracao. com
De zee en het strand sprankelen op hun mooist vanuit je luie strandstoel op deze hotspot. De tropische houten beschutting zorgt voor een instant onbewoond-eilandgevoel, evenals de rondscharrelende huisleguaan en de suikerdiefjes die af en aan vliegen. De hele dag heerlijk eten en drinken, en op zondag is er een buffet met live muziek.

Bon Bini, be happy (Curacao 2015)

3. Beachbar Karakter, Coral Estate, www.karaktercuracao.com
De ultieme plek om overdag te zonnen en in de avond heerlijk te dineren. Dolfijnen worden hier weleens gespot, dus je
hebt een goed excuus om urenlang naar de zee te turen. Of bestel een goede fles wijn en wat smakelijke hapjes en wacht op de zonsondergang.

Voorpret!

• Fotografe Eef Ouwehand brengt veel tijd door op Curaçao en maakte al drie
koffietafel-doe-boeken over het eiland, met insidertips, recepten, kleurrijke
foto’s én een handige uitneembare kaart met daarop alle adressen, www.
eefphotography.com.

• Curaçaoënaar Jurino beheert het culinaire platform
www.antilliaans-eten.nl, boordevol lekkere Antilliaanse gerechten.

• Nog niet begonnen aan een ‘to do and see’-lijst? Tik op Instagram ‘Curaçao’ in en
volg de accounts van curacao_island en curacaotb.

• Op www.dolfijnfm.com, het grootste Nederlandstalige radiostation van Curaçao en Bonaire,
geniet je alvast van de grootste hits op de eilanden.

Zwemmen met schildpadden

Zin in een excursie? Boek dan een boottrip naar het eiland Klein Curaçao, dat op anderhalf uur varen van Curaçao ligt. Het strand is bijna spierwit en het zeewater kristalhelder. Je kunt hier fantastisch snorkelen, wandelen naar een scheepswrak,
zeeschildpadden spotten of lekker hangen in een hangmat. De bemanning van de boot is ontzettend vrolijk en maakt echt een feestje van de tocht. Tussen de middag serveren ze een overdadige bbq-lunch, www.mermaidboattrips.com.

Bon Bini, be happy (Curacao 2015)

Beleef Willemstad

In de hoofdstad van Curaçao, Willemstad, is een dag zo voorbij. Neem een kijkje bij de pastelkleurige achttiende-eeuwse grachtenpanden in de historische wijk Punda, ze herinneren aan de Hollandse geschiedenis op het eiland. Geniet van een drankje op een van de terrassen aan de kade en kijk wat er om je heen en op het water gebeurt. De Koningin Emmabrug, beter bekend als de Pontjesbrug, is de enige drijvende houten draaibrug ter wereld en een attractie op zich. Ook het
Curaçao Maritime Museum is een bezoek waard. Naast een rondleiding kun je hier elke woensdag en zaterdag een tour doen met een water-taxi door een van de oudste havens van de Caraïben

Bon Bini, be happy (Curacao 2015)

Bezoek de heilzame tuin

Den Paradera heet de kruidentuin van het beroemdste kruidenvrouwtje van het eiland, Dinah Veeris. In deze tot cultureel erfgoed verklaarde tuin worden kruiden, planten en bomen gekweekt die geneeskrachtige eigenschappen bezitten. Een gids vertelt je alles over de geschiedenis van de tuin en ontsluit de geheimen van de heilzame kruiden. In het winkeltje zijn onder andere kruidenthee, massageoliën en zeepjes te koop. Op de website kun je al van alles lezen over de werking van de kruiden: www.dinahveeris.com.

Wat en Hoe?

Vliegen KLM en TUIfly vliegen een paar keer per week naar het eiland. Op de heenreis duurt de vlucht ca. 10-12 uur. De terugreis is gemiddeld een uur korter.

Tijd Van begin april tot eind september (zomertijd) is het op Curaçao zes uur vroeger dan in Nederland en van begin oktober tot eind maart (wintertijd) is het vijf uur vroeger.

Klimaat Curaçao heeft een droog en overwegend zonnig tropisch klimaat, het is het hele jaar tussen de 28 en 34 graden. De bijna altijd aanwezige passaatwind zorgt voor verkoeling. In het najaar kan er een beetje regen vallen, in het voorjaar is daar het minst kans op.

Taal Papiaments, maar bijna iedereen spreekt ook Nederlands of Engels. Valuta De officiële munteenheid is de Antilliaanse gulden (Naf of ANG). Deze is qua waarde verbonden aan de Amerikaanse dollar. In veel winkels, restaurants en hotels worden Amerikaanse dollars geaccepteerd.

Budget-periode Buiten de vakantieperiodes in juli, augustus en december om vlieg je het goedkoopst naar Curaçao. Ook de prijzen van de hotels zijn dan lager. De voordeligste tijd is het voorjaar.

Bon Bini, be happy (Curacao 2015)

SPREKER EN SCHRIJVER ESTHER JACOBS (45) WOONDE EN WERKTE EEN TIJDJE OP CURAÇAO. DIT ZIJN HAAR FAVORIETE PLEKKEN.

“Een van de mooiste stranden van het eiland vind ik de ruige en onontdekte Sint Jorisbaai. Bewonder de kitesurfers, of het windsurfdorp dat gebouwd is van wrakhout. Caracasbaai is het authentiekste strand; vooral op zondag zijn er veel locals die met hun families komen barbecuen en intussen van het strandleven genieten. Je vindt hier een aparte mix van prachtige
natuur, historie – je hebt uitzicht op Fort Beekenburg en het Quarantainehuis – en de restanten van de Shell olie-opslag en een scheepswerf waar geregeld booreilanden en ferry’s ter reparatie liggen. Je kunt hier geweldig snorkelen: ik ben al vaak een schildpad tegengekomen en soms zelfs een gevlekte adelaarsrog. Voor de lekkerste sushi adviseer ik Craving in de Promenade Shopping Center. Het is niet de mooiste setting, maar het eten maakt alles goed. Probeer de Fantasy en de
Crazy roll, en als toetje móét je de beruchte tempura-cheesecake proberen. Deel hem vooral met je tafelgenoten…”