Bang zijn

Inspiratie shot december 2021

Veilig avontuur bestaat niet. Er is geen beloning zonder risico. Angst maakt deel uit van ons leven. Soms heeft het een functie (een ongeluk of verwonding voorkomen), soms houdt het je tegen, gewoon omdat een nieuwe ervaring ongemakkelijk aanvoelt.

Veel mensen denken dat ik nergens bang voor ben, maar dat klopt niet. Ik laat angst alleen niet mijn keuzes beïnvloeden of me weerhouden van nieuwe avonturen.

Mijn grote voorbeeld Nelson Mandela (met wie ik me altijd extra verbonden voel als ik in Zuid Afrika ben) verwoordde het perfect: “I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it”

Je hebt elke dag de keuze: je aandacht richten op redenen om NIET te doen wat je wilt, of focussen op wat je wél kunt doen. Hoe uitdagend de situatie ook is, er zijn altijd mogelijkheden. In deze Inspiratie Shot bied ik wat ‘food for thought’.

The ‘danger of travel’

Als Digital nomad reis ik de hele wereld rond, ook tijdens corona. Daardoor heb ik meerdere bronnen waar ik mijn informatie vandaan haal, wat een ander perspectief biedt. Mijn posts hierover blijken veel aandacht te trekken. Zo leg ik in deze post uit waarom ik mijn vlucht naar Zuid Afrika vervroegde toen de Omicron variant daar werd aangetroffen en alle grenzen dicht dreigden te gaan.
Toen op de vlucht UIT Kaapstad 61 besmette Nederlanders werden aangetroffen, schreef ik ook daar over. Mijn post ‘The importance of testing’ ging compleet viral en heeft inmiddels meer dan 700.000 (!) views, duizenden reactions, comments en shares.
Zo zie je maar dat het ‘nieuws’ wat je in jouw land voorgeschoteld krijgt, niet altijd het juiste of complete beeld geeft.

Vrijheid zit in je hoofd

In het land van Nelson Mandela was ik te gast in de podcast van beleggen.com met 65.000 leden. Ook mensen met financiële onafhankelijkheid zijn namelijk op zoek naar meer vrijheid. Vrijheid hangt dus niet (alleen) af van genoeg geld bezitten, maar zit vooral in je hoofd. Met die mindshift (en wat praktische zaken) kan je vaak wat hulp gebruiken.
“You’re the average of the five people you spend the most time with,” Je omgeving is geneigd je terug te trekken in de/hun vertrouwde wereld. Als je je omringt met mensen die hetzelfde willen of het zelfs als doen, dan wordt je die kant op getrokken.
Naar aanleiding van alle positieve reacties heb ik ter plekke een nieuw programma ontwikkeld: One Year To Freedom. Hierbij help ik je om JOUW ultieme vrijheid te bereiken en heb je een jaar lang toegang to AL mijn workshops, boeken, videos en … mij!

Big Brother is watching you

Nadat ik een paar oude posts had gearchiveerd, werd mijn Instagram account ineens geblokkeerd. Zonder bericht, zonder uitleg. Er zou een 24u block zijn, toen 48u en inmiddels is het al een maand geblokkeerd. Ik heb alles geprobeerd, maar kom maar niet in contact met een persoon, alleen maar met rigide chat-robots. Nu is ook mijn gelinkte Facebook business / ads account gedeactiveerd. Gelukkig kom ik nog wel in mijn Facebook, maar wat als… 😟
Dit doet me beseffen hoe kwetsbaar we ook online zijn. Wat als ‘iemand’ (mens of robot) beslist dat we ‘er niet meer mogen zijn’, dan is alles weg: communicatiekanalen, je identiteit, je archief van foto’s en posts, je contacten, de mogelijkheid je uit te drukken.
Ik prober nu via wat ‘dubieuze kanalen’ mijn account weer terug te krijgen. In de tussentijd kan je me volgen op Tiny Trullo en op een nieuw account Reverse Writing waar ik vooral tips en ervaringen over boeken schrijven post.

Digital detox

Toevallig, of niet toevallig, ging ik afgelopen week vier dagen op een ‘digital detox’ kamp. Een 3-daagse hike van Cape Point richting de Tafelberg, zonder wifi, zonder computer, zonder telefoon. Voor het eerste sinds misschien wel 15 jaar helemaal offline (bekijk dit impressie filmpje).
Het bracht rust. Plus inzicht hoeveel ook ik wordt geleid door de angst ‘iets te missen’. Automatisch grijp ik wel 89 keer per dag naar mijn telefoon (check maar eens het aantal ‘pickups’ per dag in je ‘screen time’ app op je telefoon, je schrikt je dood!). Confronterend dus. En precies daarom besloot ik dit vaker te gaan doen. Heb jij het weleens geprobeerd? Wat is het langste dat je ooit offline was?

Is het spannend om te werken met een Virtual Assistant?

Ik werk al sinds 2007 met diverse VA’s. Ik heb goede en minder goede ervaringen. Maar bovenal geeft het me de kans om AAN mijn business te werken in plaats van IN mijn business. Ik krijg hier veel vragen over. Veel ondernemers spreekt het aan die extra handjes te hebben, maar ze zijn bang om hun creditcard details te geven. Maar hoe kan je iemand vertrouwen met je business als je ze niet vertrouwt met je creditcard? In deze video leg ik uit hoe ik met het ’trust-issue’ omga. De andere videos in de playlist beantwoorden andere veel gestelde vragen over het werken met VA’s en het inhuren van remote team members.
Ik schreef er zelfs een boek over. Digital Delegation is nu al #1 new release op Amazon. Je kunt het momenteel voor $0.99 kopen in de voorverkoop.

Movie tip: language lessons

Deze film is tijdens coronatijd gemaakt en het verhaal speelt zich dus af via Zoom. Wie denkt dat dat onpersoonlijk is, heeft het mis.
Een verrassende, menselijke film. Een van de recensies zegt: ‘Heartwarmingly, uncomfortably real’ en dat is precies wat het is.
Laat je verrassen, net als ik deed. De link met het thema van deze inspiratie shot mag je zelf ontdekken…

Wist je dat...?

…het soms misschien lijkt of ik nergens bang voor ben, maar dat mijn angst op een hele rare plek zit? Angsten die de meeste mensen hebben zijn me vreemd. Je mag me overal ter wereld droppen, zonder geld, zonder vrienden, zonder telefoon en ik vind mijn weg wel. Je mag me ’s nachts om drie uur wakker maken en in mijn ochtendjas op een podium zetten voor duizenden mensen, me ter plekke een willekeurig onderwerp geven en ik houd het publiek daar een uur mee geboeid. Ik ben ooit gebeten door een vogelspin, toch pak ik er gerust eentje op. Toen ik afgelopen weekend alleen in het tentenkamp zat, kwam er een grote mannelijke baviaan op me af, die mijn telefoon afpakte. Ik bleef superkalm en praatte rustig tegen hem, net zo lang tot hij mijn telefoon teruggaf. Tijdens de hike liep ik rakelings langs de giftige Cape Cobra (als je wordt gebeten ben je binnen een uur dood), zonder dat ik een spier vertrok.
Maar als het over emoties gaat, over kwetsbaarheid tonen, dan ben ik bang. Bang om overweldigd te worden door emoties, bang de controle te verliezen, bang om me zwak te voelen. Ik voel me onzeker omdat ik die wereld nog steeds niet goed ken, zelfs na al die jaren dat ik me er meer vertrouwd mee probeer te maken.
Wat ik wel heb geleerd is dat waar je ook bang voor bent: de angst voor de angst is vaak erger dan het ‘ding’ dat je vreest zelf. Door (onder andere) deze fantastische meditatie leerde ik dat je niet weg moet lopen van je angst, maar ermee ‘in gesprek moet gaan’.

Waar is Esther?

Inmiddels ben ik al 2,5 week in Zuid Afrika, en ik blijf nog tot half februari. Dit is de eerste keer in 15 jaar dat ik langer dan 4 weken op 1 plek ga blijven. Ik woon in een appartement net buiten Kaapstad, in Dolphin beach. Met dit uitzicht.
En ja, ik heb mijn eigen kussen meegenomen, om extra goed voor mijn nek te zorgen… 🙂
Drie keer per week is er yoga voor mijn deur. Ik loop zo het strand op waar ik kan surfen in het ijskoude water (met een volledige wetsuit en zelfs een hoofdkap!).
De seizoenen zijn hier omgedraaid: het is hier zomer. De roomservice en restaurants zijn super goed en ongelofelijk goedkoop. De mensen zijn vriendelijk en service gericht. Het leven is hier goed. Natuurlijk besef ik dat dit een ‘bubbel’ is en dat de meeste mensen in Zuid Afrika het enorm zwaar hebben. Ik hoop door mijn aanwezigheid en het geld dat ik hier uitgeef de lokale economie een klein beetje te kunnen helpen.
Er wonen diverse vrienden in dit complex, die ook allemaal lokatie onafhankelijk kunnen werken en besloten hier te overwinteren. Vanaf januari geef ik iedere maand een aantal workshops over hoe jij ook dit soort vrijheid kunt bereiken. Check het workshop programma. Het zou leuk zijn als je een keertje online mee komt doen.

Inspiration in your mailbox

Join 14.000 people from 42 countries by signing up for my monthly ‘Inspiration Shot’ in the footer of this page