Zo moet het voelen om een ‘hof-fotograaf’ te hebben…

Toen ik in 2000 begon met het organiseren van Coins for Care, maakte ik voor het eerst kennis met interviews en fotografen. In alle ‘standjes’ werd ik op de foto gezet met de muntjes die ik aan het inzamelen was. Steeds verzonnen de fotografen wat nieuws, en als zij weer met hetzelfde idee kwamen, dan bedacht ik wel iets creatiefs. Een van de eerste foto’s die werd gemaakt, was deze voor mij erg ongemakkelijke, door Jean-Pierre Jans.
Operatie Keukenla
“Ga jij maar op je rug op de tafel liggen, dan strooi ik wat muntjes over en om je heen. Niet bewegen! Ja, en dan nu vanuit die hoek naar mij kijken. Een een beetje spontaan graag… ”

Drie en half jaar later was de inzameling achter de rug en was ik de Donateursvereniging begonnen om meer transparantie in de goede doelen wereld te brengen. Toevallig verscheen voor een beeld bij het artikel in De Volksrant dezelfde fotograaf bij mij thuis!
Samen bespraken we het dilemma: hoe geef je een thema als ’transparantie’ weer op de foto? We kwamen op het idee dat ik op het dak van mijn schuurtje zou gaan staan, zodat Jean-Pierre de lucht als achtergrond kon fotograferen. Halverwege de shoot namen we een pauze. Om niet de hele klim nogmaals te hoeven maken, bleef ik op het dak zitten met een kopje thee. Van de hele fotoshoot van 1,5 uur koos de redactie uiteindelijk deze ‘pauze-foto’! 😉
Weldoenster Zet Goede Doelen Branche Op Zijn Kop

De jaren erna werd deze foto nog vaker gebruikt, onder andere in 2005 door het blad Communicatie en in 2006 knipte de Volkskrant er een ‘portretje‘ uit, toen ik besloot te stoppen met de Donateursvereniging.

Vandaag zou het blad Safe (van Robeco) een fotograaf sturen voor een plaatje bij een kort interview over financiele zekerheid voor de toekomst (wat ik dus helemaal niet heb, haha!). Tot mijn verbazing stond er een bekend gezicht voor me. Weer Jean-Pierre!

Het is zo leuk om gedurende 12 jaar dezelfde persoon in dezelfde rol een aantal keer tegen te komen en jezelf en die ander te zien groeien in wat hij/jij doet!

Zo moet de koningin zich voelen, bedacht ik me terwijl ik dit stukje schrijf. Als er veel (goede) foto’s worden gemaakt van je leven, dan kun je jezelf als een ‘buitenstaander’ volgen en spiegelen. Zo’n ander viewpoint kan soms verhelderen werken.

De tip van vandaag is dan ook: bekijk je eigen leven eens door andere ogen of desnoods door een andere lens. wat valt je op?

Vijf minuten inspiratie nieuwsbrief

Drie keer per jaar stuur ik een 5 minuten inspiratie mail met slimme en leuke tips aan al mijn contacten. Wil jij af en toe een glimlach en inspiratie in je mailbox?