“Wonder woman”

Ik had laatst een gesprek met Elena Simons van wonder.nl. Ik had een boek van haar gelezen dat heel toepasselijk heet: ‘Alle grote wereldproblemen en hun oplossingen

Iemand die grote, ingewikkelde problemen in een paar pagina’s zo simpel en duidelijk kan uitleggen en bovendien concrete oplossingen aandraagt, verdient mijn respect. Voor onze afspraak deed ik nog even wat onderzoek op internet. Elena blijkt ook het boekje ‘Pret met Moslims’ geschreven te hebben; een hilarisch boek dat ons beeld van ‘allochtonen’ helemaal op zijn kop zet. Een creatieve dame met pit en humor dus!

Humor blijkt Elena’s grootste wapen te zijn. Ze bedenkt grappige ‘streken’ (zoals ze dat zelf noemt) om de aandacht te vestigen op prangende zaken in onze wereld en maatschappij. In haar eigen woorden:

“Een streek is een fantastisch middel om noodzakelijke veranderingen in de samenleving te bespoedigen. Een geslaagde streek sleurt mensen even uit de automatische piloot en laat hen de kieren in een achterhaalde realiteit zien. Met een flinke dosis humor is een rake klap beter te incasseren.”

Elena’s eerste streek was dat ze overal in Amsterdam doosjes ophing met de tekst: ben je rijk, stop er dan wat geld in, ben je arm, pak er dan iets uit. Maar ze reisde ook met een groep uitkeringsgerechtigden naar Bloemendaal en belde aan bij de grootste villa’s. Ze hadden een mand cadeautjes bij zich. Die gaven ze aan de rijken, met een briefje erbij. “Als rijke betaalt u veel belasting. We kunnen ons goed voorstellen dat u dat niet prettig vindt. Maar voor ons is het wel leuk! Daarom willen we u bedanken.” Een opmerkelijke actie, die veel pers haalde. Daardoor bereik je een grote publiek en gaan mensen nadenken over zaken die ze anders vanzelfsprekend vinden.

Elena en haar vrienden bij wonder.nl verwonderden zich over onze ‘wegwerpmaatschappij’ en wilden dat op een ludieke manier onder de aandacht brengen. Dus verzamelden ze afval dat nog prima te gebruiken was, zoals broodroosters die nog gewoon werkten en zette deze apparaten in de schappen van de Bijenkorf. Ze zorgen ervoor dat er een ‘net echt’ Bijenkorf prijskaartje op geplakt werd en zagen vervolgens hoe hun ‘afval’ gewoon verkocht werd! Toen dat bekend werd, volgde weer een publiciteitsgolf en vele reacties van mensen die inderdaad ook vonden dat we wel erg veel goede dingen weggooien de nog prima gebruikt worden. Gelukkig hebben we tegenwoordig marktplaats, waardoor veel tweedehands dingen een nieuw leven wordt gegund.

Veel vrouwen ergeren zich eraan dat de deuren van grote winkels altijd open staan, ook in de winter en dat de stookkosten zo enorm opliepen. Elena deed er iets aan:

Samen met Stoere Vrouwen startte ze een actie en vele winkelketens zeiden toe iets te zullen doen tegen de verspilling.

Eerder al wisten de Stoere Vrouwen samen met de Groene Sint van Oxfam Novib het bedrijf Lidl af te dwingen dat er niet langer ‘oneerlijke’ chocoladeletters verkocht werden.

Samen met Stoere vrouwen werden ‘kooplegers’ opgericht, bestaade uit jonge vrouwen die wereldverbeterend winkelen. Met roze baretten en roze winkelmanden marcheren ze de winkels in. Daar kopen ze alles wat biologisch, fair trade en diervriendelijk is. Maar dat is er nog veel te weinig! Er volgt een hartig gesprek met de filiaalmanager om deze te verleiden het assortiment uit te breiden.

Tijdens een jaarbijeenkomst van de voedselindustrie bespringt onverwacht een jongeman het podium, waarna hij een kritische award uitreikt aan de verblufte woordvoerder.

Elena is gewoon zomaar een nederlandse vrouw. OK, ze is iets creatiever dan de meeste mensen, maar ze heeft bijvoorbeeld minder geld dan de meeste van ons. Toch zet ze zich in voor een betere wereld, doet er zelf iets aan en stimuleert ook anderen om na te denken en vooral iets te doen. Wat doe jij?

Deze column is op 25 mei 2011 uitgezonden in het programma ‘Goede Zaken’ op Amsterdam FM