Tips voor groeps sessies

Wat is het geheim van een goede workshop / event of andere groepsactiviteit? Voor het Berghut Boek van Hans en Nel schreef ik de volgende bijdrage. Hoewel het in het boek uiteindelijk een heel ander verhaal werd, deel ik toch graag alvast deze tips voor een geslaagd event. Ik ben altijd op zoek naar inspirerende locaties. Een plek DOET iets met mensen. Op het moment dat ze op een ongewone locatie aankomen, gaan de minds open in plaats van in de typische vergader sluimerstand… In de Berghut komt alles bij elkaar. Rust en focus, afgewisseld met activiteiten. Comfortabel binnen en gezond buiten. Introspectie gecombineerd met magnifieke uitzichten. Dat mensen over de schrijf retraite en het Boost Your Business weekend zo enthousiast zijn, komt deels door het programma, deels door de Berghut. Zes tips voor groepsprocessen/workshops/inspiratie:

  • Wil je andere resultaten bereiken of iets vanuit een ander point of view bekijken, kies dan ook een andere lokatie dan je gewend bent. Gebruik andere methodes: Begin eens bij het einde. Stap uit je routine.
  • Wil je focus: kies dan een plek met weinig afleiding waar alle zorg zoals maaltijden uit handen worden genomen.
  • Is je doel groepsvorming, kies dan een plek waar jouw groep alleen is, niet gestoord door of storend voor anderen
  • Wissel inspanning af met ontspanning, inspiratie met introspectie, geven met ontvangen etc
  • Gebruik de kracht vd groep. Alle antwoorden en ideeen zitten er al in. Laat mensen elkaar helpen/adviseren/leren. Ruimte voor vragen is ook ruimte voor antwoorden
  • Plan je programma niet te strak. Tijdens de pauzes vinden vaak de meest waardevolle momenten / uitwisselingen plaats.
  • Gebruik humor. Een grap, spel of kort filmpje breekt de spanning
  • Gebruik beweging. Een korte wandeling of zelfs al het lopen van ene naar andere lokatie tussen sessies zorgt dat info beter verwerkt wordt

Veel plezier en succes!

Vijf minuten inspiratie nieuwsbrief

Drie keer per jaar stuur ik een 5 minuten inspiratie mail met slimme en leuke tips aan al mijn contacten. Wil jij af en toe een glimlach en inspiratie in je mailbox?