Think global, act local

Inspiratie shot februari 2022

Jarenlang deden we aan ‘global thinking’: hoe verder weg en hoe grootschaliger, hoe beter. Tegenwoordig zoeken we het dichterbij: lokale producten, lokale initiatieven, kleinschaliger, échter.
Wat betekent het eigenlijk om ‘local’ te zijn? Voor mij is het langer op 1 plek blijven en me niet als een toerist gedragen, maar me juist verdiepen en onderdompelen in het lokale leven. Ik ga graag vaker naar dezelfde restaurantjes en voel me ultiem geslaagd als de locals me na een tijdje herkennen en herinneren wanneer ik weer terugkom.
Deze maand wat ‘food for thought’ over het thema ‘local’.

Hoe lang op 1 plek maakt je eigenlijk een local?

Toen ik mijn Masters in Anthropologie deed aan de University of Florida, moesten we een thesis onderzoek doen. Ik wilde in korte tijd in verschillende Maya dorpen informatie verzamelen over hun gebruik van tabak voor medicinale doeleinden, maar dat bleek ‘not done’. Volgens de faculteit moest je juist zo lang mogelijk (minstens de volledige 3 maanden van je stage) op 1 plek blijven om het ‘local perspective’ te kunnen zien.
Maar hoe lang moet je ergens blijven om als local te worden gezien? Een professor vertelde een verhaal dat ik nooit vergeten ben. Er was een onderzoeker die echt ‘participant anthropology’ deed: hij woonde al 40 jaar in een klein Maya dorpje, om echt ‘één van hen’ te worden. En weet je hoe de lokale bevolking hem nog altijd noemde? ‘De vreemdeling’… 🙂
Soms is het beter om te erkennen dat je altijd door je eigen ‘bril’ zult blijven kijken, en dat ‘outsider perspective’ juist te omarmen.

Airbnb experience

Weet je wat tegenwoordig een leuke manier is om met locals in contact te komen als je op reis bent? Een Airbnb experience boeken. Je ontdekt iets nieuws, leert de plek beter kennen en ontmoet leuke mensen. In Cape Town at ik twee keer bij bijzondere mensen thuis en boekte ik een foto tour met een lokale fotografe. Het resultaat: leuke nieuwe plekjes in de stad ontdekt en prachtige foto’s (veel foto’s in deze inspiration shot zijn van deze shoot) tegen een zeer vriendelijk prijsje.
En er is nog iets bijzonders aan Airbnb experiences: de Uber driver die me mee nam naar zijn township waar hij lokale kinderen zonder ouders helpt, heb ik aangeraden om zelf zo’n experience op te zetten, zodat hij nog meer bezoekers krijgt, die op die manier de locals weer kunnen helpen.

Fijne plekken

Ik ga vaker terug naar plekken waar ik me thuis voel, waar ik als local wordt gezien (maar dan wel één die vaak weggaat en weer terugkomt). En omdat ik merk dat anderen nieuwsgierig zijn naar die plekken en hoe ik daar leef, organiseer ik mijn schrijfweken en andere retreats juist daar.
Vaak genoeg krijg ik een aanbod om een retreat te organiseren in iemands hotel of B&B, maar ik ga alleen naar plekken die ik echt ken. Zo organiseer ik 20-26 maart weer een schrijfweek op Curaçao, waar ik 7 jaar woonde. En 4-9 mei een inspiratie reis naar Puglia, waar steeds meer mensen interesse hebben om wellicht ook iets te kopen en gebruik te maken van de gunstige subsidie regeling die ik aan het ontdekken ben. En natuurlijk 24-31 mei weer een schrijfweek op mijn geliefde Mallorca!

Lokale FB groepen

Ga je op reis, vakantie of verhuis je (tijdelijk) naar een nieuwe plek? Verzamel dan info van locals, stel vragen en leg alvast contacten via de vele Facebook groepen. Sommige van mijn favorieten zijn: durftevragen CuraçaoWereldvrouwenNederlanders in de provincie BrindisiNederlanders in Kaapstad, etc.
Je vind er ook altijd de laatste info over Covid en andere regels, de situatie en sfeer op straat, huurauto’s, b&b’s, leuke local tips etc.

The biggest little farm

Al deze principes van ‘back to basics’, je verdiepen in de plek waar je bent en contact maken met de natuur komen terug in deze heerlijke feel good documentaire film. Heb je hem nog niet gezien; absoluut kijken! En heb je hem al wel gezien; ook de tweede of derde keer maakt hij blij. Vertrouwen dat alles is zoals het moet zijn en dat het allemaal goed komt, als we de natuur zijn gang maar laten gaan 🙏

Wist je dat...?

…mijn levensstijl nogal eens vragen oproept? Kan je niet wat minder vliegen? Natuurlijk is vliegen slecht voor het milieu, maar er zijn wel wat nuances te maken. In dit artikel in Grazia ‘Vliegen kan echt niet meer!’ leg ik uit hoe ik daarover denk. Gek genoeg hebben ze mij als ‘tegenstander’ van de stelling neergezet…

Waar is Esther?

Heerlijk om 12 dagen in Amsterdam te zijn! In tegenstelling tot de meeste mensen hier, geniet ik van de kou, de grijsheid, van lekker dik aankleden. Ik wandel door de stad, geniet intens van het prachtige Amsterdam en probeer zoveel mogelijk vrienden te zien voor ik weer voor een maand of 2 vertrek.
Volgende week ben ik in Puglia om de voortgang van de bouw aan mijn tiny house te bekijken. Ben je benieuwd naar updates? Volg me dan op Instagram op @tinytrullo. (Ik heb mijn eigen instagram account nog steeds niet terug, zelfs na drie maanden! Ik blijf proberen; als iemand kan helpen, graag!).
Ik ga in Puglia ook een aantal lege literblikken kopen. Ik had namelijk 10 liter olijfolie voor mezelf bewaard in Amsterdam. Niet echt handig om zoveel olie te bewaren op een plek waar je zelf nauwelijks bent, haha. Vooral omdat mijn hele oogst binnen drie weken was uitverkocht en veel mensen vragen of ze nog kunnen bestellen. Dus mocht je nog één van die populaire liters willen, stuur me even een berichtje.
Begin maart ben ik op bezoek bij mijn vader, die dankzijn mijn viral post op LinkedIn voor het komende jaar voorzien is van fantastische care-takers. Dan drie weken op mijn geliefde Curaçao, voor een kleinschalige, super-deluxe schrijfweek. Er is nog 1 plekje, mocht je je boek in de zon willen schijven….
En daarna door naar Mexico, maar daar vertel ik volgende keer meer over…

Inspiration in your mailbox

Join 14.000 people from 42 countries by signing up for my monthly ‘Inspiration Shot’ in the footer of this page