Strive, struggle & shine

De levenscyclus van ondernemerschap

strive-struggle-shine-207x138Heb je je ooit afgevraagd waarom het zo lastig is om je droom te realiseren of dat doel te bereiken dat je zo belangrijk vindt? Ik bestudeerde het proces en onderscheid drie stappen: strive, struggle & shine.

Strive is wanneer je iets ECHT graag wilt. Een passie, een missie, iets dat sterker is dan jezelf. Het kan iets persoonlijks zijn, een zakelijk doel of iets voor een betere wereld. Je doel moet uitdagend zijn, anders is het niet de moeite waard, maar nét niet onmogelijk. Als je niet precies weet wat je wilt, andermans doelen nastreeft of het niet ECHT wilt, dan gaat het niets worden, dat kan ik je nu al vertellen. Aan de andere kant, als je echt in vuur en vlam staat en weet DIT is wat ik wil; als je de eindbestemming al kunt ruiken, proeven, visualiseren, dan maak je een goede kans dat het gaat lukken. Veel mensen weten wel wat ze willen, maar durven niet uit hun comfort zone te stappen. Dat is precies de stap van strive naar struggle. Van iets willen naar het ook echt doen.  Je weet wat je hebt (zelfs als het je niet meer bevalt), maar je weet niet precies wat je te wachten staat als je die stap in het onbekende neemt. Daarom bedenkt jouw ‘reptielenbrein’ (dat je beschermt tegen ‘gevaar’) vast allerlei excuses. ‘Dit is niet het juiste moment’ ‘Eerst nog even dat regelen’ ‘Ik heb meer geld/tijd nodig’ etc. Trap er niet in! De omstandigheden zullen nooit perfect zijn. Gebruik wat je NU hebt en maak er het beste van. Spring in het diepe!

Struggle Niemand heeft beloofd dat het makkelijk zou zijn. Er zullen ups en downs zijn, doodlopende wegen, valkuilen, omwegen, wegonderbrekingen en misschien zelfs roadblocks/tegenwerking. Je zult je ontmoedigd voelen, depressief, eenzaam, gefrustreerd, wanhopig, verdrietig en je zult willen opgeven. Maar als je vasthoudt aan dat beeld dat je hebt, jouw visie, jouw doel, dan zul je creatieve oplossingen vinden voor alles wat je tegenkomt. Wanneer je moedig doorploetert, kom je op een gegeven moment op een punt waar eventuele concurrenten het opgeven. Zakelijk betekent dat dat je een voorsprong hebt. Persoonlijk betekent dat dat je jezelf verder ontwikkelt, wijzer wordt. Laat dit je motivatie zijn om ie laatste bobbels te nemen.

Shine Eindelijk, je bent er! Neem de tijd om te evalueren wat je hebt bereikt en wees trots op jezelf. Wij Nederlanders (en vooral vrouwen) zijn vaak te bescheiden. Deel wat je hebt geleerd. Geniet van je succes, maar blijf met beide benen op de grond. Helaas komt succes niet zonder ‘bijwerkingen’. Wie met zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt… Er zal jaloezie zijn, misschien wordt je zelfs aangevallen. Voordat je het doorhebt, veranderen de omstandigheden; concurrenten halen je in, de economie verandert; en zo zit je weer in de strive fase. Of je hebt zelf weer een nieuw idee, waardoor de cirkel opnieuw start.

De eerste keer dat ik zelf dit proces doormat, dacht ik “Aha, dit is het dus. Seen it, been there, done it.” Ik dacht dat ik ‘nog lang en gelukkig zou leven’ na de struggle. Toen had ik nog niet door dat het leven (en business) een grote aaneenschakeling van strive-struggle-shine cirkels is. Terugkijkend, merk ik dat het me helpt te realiseren door welke fase ik ga, zowel persoonlijk als zakelijk. Iedere fase vereist een andere mindset en een andere benadering. strive struggle shine engels

Pas dit principe eens toe op een bedrijf of merk, neem bijvoorbeeld Apple. Steve Jobs begon zijn computerbedrijf in een garage, maakte veel struggles door, bereikte uiteindelijk succes. Apple ging door een zware tijd, maar ontwikkelde zich van computers tot muziek tot telefoons. Steve Jobs ging weg en kwam weer terug en vertrok toen voor goed. Apple vond zichzelf steeds opnieuw uit. Hoeveel cirkels is jouw merk al door gegaan?

Of stel je de carrière van Sir Richard Branson voor. Een studentenkrantje, toevallig ook vanuit een garage. Toen muziekwinkels en zelfs een airline. Alles gebaseerd op onconventionele ideeën (strive). Grote ups en grote downs, struggle en shines. Brandson bleef zichzelf en zijn merken opnieuw uitvinden. In welke fase zit jij? En wat heb je nodig om tot de volgende stap te komen?

Video Bekijk de video van mijn verhaal zoals ik dat aan een groep ondernemers vertelde bij ZZP talks: