Oefen je elevator pitch

Stel je voor. Je staat in een lift, de deuren gaan dicht en wie staat er ineens naast je? Precies die persoon die jij graag wilde ontmoeten! Of het nu een politicus is, de allerhoogste baas van het bedrijf dat jij op het oog hebt, een rijke geldschieter of wie dan ook. Deze persoon kan helpen jouw droom waar te maken! Nu komt het erop aan om in één minuut je verhaal zodanig te vertellen dat de ander nog even geïnteresseerd blijft staan als de liftdeuren weer opengaan, of om je visitekaartje vraagt. Veel mensen en zelfs bedrijven denken dat ze hun verhaal al overtuigend, kort en krachtig kunnen vertellen, maar als het erop aankomt, blijkt het toch vaak niet goed genoeg.

Zorg voor een goede, korte, boeiende samenvatting van je verhaal.

Toen ik Coins for Care opzette, heb ik anderhalf jaar tevergeefs geprobeerd binnen te komen bij goede doelen, winkels, sponsors en banken. Hoewel ik op dat moment flink baalde dat ik steeds tegen muren opliep, besefte ik achteraf dat ik in deze periode mijn verhaal ontelbare keren heb kunnen oefenen en fijnslijpen. Dat bleek uiteindelijk mijn grote voordeel. Terwijl de deur bij wijze van spreken al in mijn gezicht werd dichtgegooid, slaagde ik er uiteindelijk in om in enkele zinnen de essentie van mijn project over te brengen. Steeds vaker bleef de deur daarna op een kier staan. Uiteindelijk heb ik de partners gevonden die ik zocht. Bijkomend voordeel was dat tijdens de media-optredens die daarna volgden, mijn elevator pitch van onschatbare waarde is gebleken. Op tv heb je zelden langer dan tweeënhalve minuut. Gelukkig had ik geleerd in kant-en-klare sound bites te praten en in enkele korte zinnen mijn verhaal te vertellen. Ook wist ik vaak al welke vragen zouden volgen en had ik ook daarop mijn antwoord klaar.

Gek genoeg, toen ik een aantal jaar geleden een week in New York was om te ‘speeddaten’ met journalisten over mijn boek Wat is jouw excuus?, duurde het toch weer enkele dagen voordat ik de perfecte pitch voor dat project te pakken had. Je kunt aan de reactie van mensen merken of je verhaal aanslaat. Eerst was mijn verhaal te vaag; ze konden het niet in een ‘hokje’ plaatsen. Hoe meer ik ze overdonderde met feiten uit mijn ongewone leven, hoe meer ze in de war raakten. Na enkele tientallen gesprekken zei een van de journalisten: ‘So you are the “no excuses” lady from the Netherlands!’ en dat bleef hangen. Toen ik de gesprekken daarna met die zin opende, wisten de journalisten meteen waar ze aan toe waren. Zo konden ze vragen stellen die ik vervolgens beantwoordde met een deel van mijn verhaal.

Kortom: Je elevator pitch is het allerbelangrijkste wat je hebt, wat je ook wilt bereiken! Of je nu een wereldreis wilt maken, minder wilt werken, een goed doel wilt helpen of je eigen bedrijf wilt beginnen.

Een goede elevator pitch duurt maximaal zestig seconden en bevat: – Wie je bent – Wat je doet – Waarom dit een goed idee is – Wat je van je luisteraar verwacht (wees specifiek: wil je zijn contactgegevens, sponsoring, advies, een vervolggesprek, een doorverwijzing?)

Let op: Verwoord dit alles zodanig dat je de interesse werkt van je luisteraar, liefst al in je eerste regel. Die functie vervult mijn openingszin ‘“no excuses” lady from the Netherlands’: het maakt mensen nieuwsgierig zodat ze meer willen horen. Op ted.com staat een filmpje van een poolreiziger die zichzelf op de volgende treffende manier voorstelt: ‘My name is Ben Saunders and I specialize in dragging heavy objects around cold places…’ Die blijft zeker hangen! Zorg overigens dat het geen opgelezen of uit je hoofd geleerd verhaal wordt; laat je passie erin doorklinken.

Het is ook belangrijk dat jouw verhaal uniek is; dat niet iemand anders met precies hetzelfde verhaal een ander project kan aanprijzen. Als jij bijvoorbeeld vertelt: ‘Ik wil geld inzamelen voor een goed doel dat kinderen in Afrika naar school helpt,’ dan zou dat zowel voor Save the Children als Unicef als een heleboel andere goede doelen kunnen zijn. Wat maakt JOUW goede doel uniek? Is het je aanpak? Of het land waar je in werkt? Verwerk dat in je verhaal. Als een student zich aanmeldt voor de huisartsenopleiding en als motivatie in zijn brief schrijft ‘Neem mij aan, want ik ben zo gemotiveerd’, dan zou die brief ook van duizend andere studenten afkomstig kunnen zijn.

Wat maakt JOU zo bijzonder? Test je elevator pitch door de naam van jouw bedrijf/goede doel/idee te vervangen door een andere naam. Klopt het verhaal nu nog steeds? Zo ja, dan moet je het nog verder aanscherpen totdat jouw naam onvervangbaar is. Succes!

PS. Deze post is een bewerking van een deel van het hoofdstuk ‘netwerken’ uit mijn boek ‘Wat is jouw droom?

Vijf minuten inspiratie nieuwsbrief

Drie keer per jaar stuur ik een 5 minuten inspiratie mail met slimme en leuke tips aan al mijn contacten. Wil jij af en toe een glimlach en inspiratie in je mailbox?