Gezond en bewust in 2013

gezond_foto getty imagesAllemaal willen we gezonder en bewuster eten. Ik heb talloze adviezen, diëten, boeken en documentaires over voeding bestudeerd en heb voor mezelf een aantal praktische guidelines gemaakt die ik probeer te volgen.

Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar het helpt wel om concrete do’s and don’ts te hebben. Een checklist voor in de supermarkt, zo te zeggen. Hierbij mijn lijstje, ik hoop dat je er ook iets aan hebt.

  • Probeer zoveel mogelijk verse groenten te eten en zo weinig mogelijk ‘processed foods’ (=dingen uit pakjes). Wist je dat supermarkten zo zijn ingericht dat in de buitenste gangpaden de verse dingen liggen en in het hart van de supermarkt de processed foods? Blijf dus in de buitenste ring van de supermarkt en laat je niet verleiden tot het ‘evil center’…
  • Eet zo weinig mogelijk vlees. Als je een keer vlees eet, kies dan zo mogelijk voor biologisch. Beter voor de dieren en voor jezelf. Hoe dan ook, koop NOOIT kiloknallers of goedkoop vlees in de aanbieding. De dieren betalen hier de prijs voor en het smaakt ook minder lekker.
  • Als je dierlijke producten (melk, kaas, eieren) een tijdje helemaal uit je dieet schrapt, zul je merken dat je je veel fitter voelt en direct gewicht verliest.
  • Probeer zo weinig mogelijk suiker te gebruiken, maar vermijd vooral high fructose corn syrup (glucose-fructose siroop). Dit wordt veel als zoetstof gebruikt in frisdranken en allerlei andere producten, zelfs hartige. Onderzoek wijst uit dat dit diabetes type 2 kan veroorzaken.
  • MSG (MonoSodiumGlutamate) ofwel VeTsin (E621) zit veel in (Aziatische) gerechten als smaakversterker. Het is echter een dubieus chemisch goedje waar veel mensen allergisch voor zijn. Better safe than sorry! En zonder MSG smaakt het ook prima…
  • Stop met tampons. Een zogenaamde ‘menstruatiecup’ is veel beter voor je lichaam, het milieu en je portemonnee!

  • Of het nu voor je gewicht is, of voor je gezondheid, probeer softdrinks te vermijden. Er zit werkelijk niets in dat goed voor je is. Dat geldt misschien nog wel extra voor de light versies! Zoetstoffen brengen je insuline-balans in de war. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je er juist dikker van wordt. Wees nu eerlijk: meestal drink je een cola voor de gezelligheid. Waarom niet gewoon water met een schijfje limoen erin, of (zelfgemaakte) ice-tea?
  • Probeer zoveel mogelijk seizoensgroenten te eten. Die passen bij de tijd van het jaar en geven je lichaam dus rust. Bovendien hoeven die asperges en aardbeien in de winter dan niet ingevlogen te worden uit Zuid Afrika en andere verre landen.
  • Drink zo weinig mogelijk koffie: dat is een soort drugs voor je lichaam. Probeer in plaats daarvan eens groene thee: dat geeft je ook even een oppepper, het zit boordevol goede anti-oxidanten en men beweert dat het ook helpt bij het afvallen.
  • Het eten van veel groente en fruit kan even een omschakeling zijn, vooral omdat we gewend zijn hoofdzakelijk brood, pasta en andere graan gerechten te eten. Maar iedereen die zijn eetpatroon heeft aangepast, is er wildenthousiast over. Boele Ytsma vertelt erover op deplanteneter.nl.
  • Mijn favoriete gerecht van dit moment is ‘spaghetti’ van slierten courgette met een goede groene pesto en wat gehakte walnoten erop. In 2 minuten klaar, superlekker, voedzaam en een simpele manier om je dagelijkse dosis groenten binnen te krijgen. Op internet staan veel andere varianten.
  • Een andere manier om je vitaminen binnen te krijgen is de (green)smoothie. Begin de dag met een shake van fruit (vers of bijvoorbeeld bosbessen of frambozen uit de diepvries), wat groene bladgroenten (bijvoorbeeld jonge spinazieblaadjes) en evt. een handje (ongezouten) noten zoals amandelen. Het internet staat vol met recepten, bijvoorbeeld deze.

Veel succes en plezier!

Deze column werd op 9 januari 2013 gepubliceerd op Vrouw.nl van De Telegraaf