Get out of your monkey mind

Inspiratie Shot augustus 2019

Herken je dat gejaagde, onrustige gevoel? Dat stemmetje in je hoofd dat maar niet stil wil zijn? Het wordt soms je ‘inner critic’ genoemd. Dat stemmetje is je ego, je ratio, jouw advocaat van de duivel, ofwel je ‘monkey mind’. Laat je je leiden door je hoofd, dan wordt je creativiteit onderdrukt en durf je niet los te laten. Klinkt bekend?
Uit ervaring weet ik dat mijn monkey mind álles uit de kast haalt om gehoord te worden, met als doel me af te leiden van het hier en nu. Het vereist bewustzijn en training om hem tot zwijgen te brengen. Maar ik weet dat als ik echt wil genieten van het leven, ik zal moeten leren om dit mechanisme te begrijpen en het de baas te worden. Ik ben er maar druk mee! 🙂 In deze inspiratie shot een aantal tips en technieken en afleidingen die jou wellicht ook kunnen inspireren en helpen.

Get out of your monkey mind - Inspiration Shot August 2019

In het moment zijn

Het woord mindfulness betekent niet meer of minder dan je bewust zijn van het moment. Niet denken aan wat er net is gebeurd of wat je nog moet/wilt doen. Jezelf niet verliezen in je gedachten, maar je focussen op je zintuigen. Met volle aandacht voor wat er is. De wind op je huid, het eten op je tong, de gevoelens in je buik, het gesprek dat je voert. Eén ding tegelijk doen, met 100% aandacht. Hoe vaak laten we ons niet afleiden, waardoor je niet geniet van het moment? En als dat moment dan voorbij is, gaan we daar weer over nadenken…

Retreat, regenerate, rewind, refocus, reconnect… Inspiration Shot

Voor mij is tango dansen een manier om uit mijn hoofd, in mijn lichaam en in het moment te stappen. Voelen welke passen mijn partner leidt, mijn lichaam laten volgen (als mijn hoofd eerst moet ‘raden’ en dan vertalen naar een beweging is dat langzamer en minder vloeiend). Het is een bevrijdend gevoel en als alles goed gaat, kom ik in een ‘flow’ staat. Ga ik nadenken over die ene stap die mis ging, dan verpest ik ook de volgende stap… Er is zoveel te leren van de tango mindset (ook als je niet van dansen houdt): lees meer in mijn blog ‘life lessons from tango‘.
Mijn Argentijnse tango leraren Adrian en Mora komen in september weer naar NL en op maandag 9 september organiseren ze een workshop ‘Presence and connection in Tango‘ in een mindfulness centrum in Den Haag. Kom je het ook ervaren?

Uit je hoofd, in je lichaam

Wat ik in tango vind, kun je ook ervaren met andere fysieke activiteiten en (extreme) sporten. Als je ergens helemaal op gefocust bent, is er geen ruimte om aan je ’to-do-list’ te denken. Mountain bikers, kite surfers en rotsklimmers, bijvoorbeeld, moeten wel in het moment zijn. Heb jij wel eens een ‘adrenaline’ sport geprobeerd? Ik klim wel eens op een klimmuur. Je bent dan zo gefocust op niet vallen dat al het andere even uit je hoofd verdwijnt. Heerlijk! Geen zin om zelf ‘de handen uit de mouwen te steken’? Kijk dan de documentaire ‘free solo’ over een man die zonder touwen de meest gevaarlijke rotsen ter wereld beklimt. Reken maar dat je zelfs vanuit je luie stoel met hem mee voelt!

Get out of your monkey mind - Inspiration Shot August 2019

Creativiteit

Een andere manier om ‘uit je hoofd’ te komen, is door je creativiteit aan te spreken. Je activeert dan een ander deel van je hersenen. Muziek luisteren, een instrument spelen, beeldhouwen, een collage maken, tuinieren, schilderen; we kennen allemaal wel een activiteit waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. Zelf geen inspiratie? Schrijf je in voor een leuke of gekke workshop.
Improv theater, waarbij je ‘stand up comedy’ leert, is ook een van mijn favorieten. Humor gecombineerd met in het moment zijn en improviseren. Boom Chicago geeft goede en leuke cursussen.

Toen ik begin dit jaar in Buenos Aires was, maar geen tango kon dansen door een knieblessure, heb ik aquarel lessen genomen. Iets compleet anders, maar het bracht me ook in die flow state, waarin je de tijd vergeet, helemaal in het moment bent, uit je hoofd, in je lichaam.

Get out of your monkey mind - Inspiration Shot August 2019

Waardering

Er wordt wel eens gezegd dat je brein een ‘spier’ is die je kunt trainen. Door iedere dag bewust te focussen op de goede dingen, zie je het leven automatisch meer positief. Schrijf iedere dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Het kan zo simpel zijn als een kopje thee, of de zon die door de bladeren schijnt. Als je dit consistent doet, iedere dag, minstens drie dingen, dan zal je zien dat alles er rooskleuriger uit gaat zien. (Wat dat aapje in je hoofd dan ook zegt!)

Zelf verzamel ik mooie, positieve berichten die via social media worden gedeeld. Deze raakte me enorm: architect Ronald Rael ontwierp een wip in de grensmuur, zodat kinderen in de VS en Mexico samen kunnen spelen. ⁣Een mooie herinnering dat we verbonden zijn: wat er aan de ene kant gebeurt, heeft invloed op de andere.

Get out of your monkey mind - Inspiration Shot August 2019

Kies liefde in plaats van ego

Als dat stemmetje in je hoofd je ego is (“Wat als….” en “niet doen, dat is raar!”), wat is dan het tegenovergestelde dat het kan uitschakelen of overstemmen? Liefde. Je ego is beperkt. Het gaat over het fysieke, over jouzelf in relatie tot anderen. Maar als je een paar (spirituele?) niveaus hoger gaat dan besef je dat we allemaal een zijn. Dat alles verbonden is. En dat de essentie van alles liefde is. Als je op zielsniveau naar je situatie kijkt, is het makkelijker om dat ego-stemmetje gewoon te laten praten, zonder er aandacht aan te besteden. “Het weet niet beter” denk je dan en laat de gedachten los. Het lukt niet altijd en het duurt even om dit te snappen, maar wanneer het wel lukt, voelt het bevrijdend.

Get out of your monkey mind - Inspiration Shot August 2019

Waar is Esther?

In een poging om wat rust te vinden ben ik zowaar een paar weken in Nederland. Ik worstel nog steeds met mijn energie management, dus even niet reizen is wel even fijn. Alhoewel, lang op 1 plek blijven blijkt toch lastig… In een opwelling besloot ik familie te bezoeken en uit te waaien op Terschelling. Die ochtend boekte ik binnen 15 minuten een ticket, kleedde me aan, gooide wat spullen in een koffer en rende naar de bushalte om nog net de bus en ferry te halen. Op de ferry ontving ik een berichtje van vrienden die mijn Instagram post hadden gezien, zelfs een foto van mijn ferry erbij: ze zaten op Vlieland. Omdat ik slechts een enkeltje geboekt had, kon ik de dagen erna ook nog bij hen op bezoek. En toen ik weer zin had om terug te gaan naar Amsterdam, boekte ik weer een enkeltje. Geen bus of trein verbinding richting Amsterdam? Dan maar een bordje in elkaar knutselen en gaan liften! Deze last-minute beslissingen en avontuurlijke ‘one-way’ manier van reizen brengen me weer een beetje terug tot de Esther die ik was voordat ik me min of meer verloor in mijn relatie. Door daar weer meer naar terug te gaan, probeer ik mezelf terug te vinden.
Ik deed ook een ’30 vegan challenge’ in de afgelopen maand om te kijken of ik een soort ‘reset’ kon maken.
Eind van de maand ga ik naar een spiritueel retreat in Spanje en aansluitend in Frankrijk naar een retreat in een kasteel om van een expert te leren over Amazon book marketing. Ben erg benieuwd. Uiteraard hoor je hier volgende keer over.

Get out of your monkey mind - Inspiration Shot August 2019

 Met mijn ’soul sister’ Daphne op Terschelling.

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.